30
stu
2023
Izvještaj

Priče, pjesme i puknuti glas

Marčelo u Vintageu: Do posljednjeg daha

Marčelo

Marčelo / arhivska fotografija

share

Marko Šelić Marčelo, zasigurno jedan od najboljih najkvalitetnijih hip hop izvođača regije, nakon dugog koncertnog izbivanja vratio se Zagrebu.  Pun Vintage Industrial Bar 29. studenog svjedočio je i tome da je zagrebačka publika čekala njega

 

Marčelov koncert bio je naslonjen na promociju aktualnog albuma Nojeva varka koji je izveden točnim redoslijedom pjesama kao i na samom albumu. Setlista je bila garnirana zanimljivim Marčelovim najavama pjesama i pričama koje stoje iza njih, kao i uspješnicama koje su obilježile njegovu karijeru.

Treba reći da je ove godine točno 20 godina od objavljivanja njegovoga kultnog prvijenca Defacto, albuma koji ne samo da je obilježio srpski hip hop nego je i mnogo toga mijenjao i pokušao mijenjati na cjelokupnom regionalnom glazbenom planu s obzirom da su se kao gosti na albumu pojavili Edo Maajka, Frankie i Elemental što je samo po sebi pogotovo u to vrijeme bila vrlo jasna i itekako snažna poruka.

Sve je zakotrljano s “Udahni”, pjesmom koja otvara Nojevu varku i demonstracija virtuoznosti Marčela i kompletnog pratećeg benda mogla je započeti. Glavnog aktera u reperskim dionicama pratio je Ministar Lingvista, uigrano su pratili i nadopunjavali jedan drugoga dok je Nevena Glibetić Nensi svojim moćnim vokalom svaku izvedbu dizala na još veći nivo. I doista, Marčelo je po kvaliteti interpretacije, a i po brzini teško nadmašiv. Vrlo je malo njegovih i starijih i mlađih kolega koji mu mogu parirati.  Svaki od pratećih glazbenika dobio je priliku za predstaviti se publici nekom solo točkom koja je uvijek bila moćna i nepretenciozna, baš onako kako treba.  Tako je i majstor scratcha DJ Raid dobio svojih pet minuta pa i više od toga.

Nevjerojatna kombinacija rap instrumentala s svirkom benda dala je ovoj večeri zbilja poseban i upečatljiv štih.  Treba izdvojiti izvedbu hita “Jbg”, zasigurno pjesme koja rijetko koga nije ostavila bez daha, pjesme u kojoj se Marčelo jasno i glasno suprotstavlja bezumlju nacionalizma u Srbiji a puno je poruka i stihova koji su itekako primjenjivi na ostatak ovih prostora. U istom su tonu bili “Fitilj”, “Budilnik” ali i starije “Pegla” i “Kuća na promaji” koja je i zaključila koncert izvedena u hip hop maniru samo uz beat što nimalo nije umanjilo moć i snagu izvedbe.

Snaga Marčelove interpretacije išla je toliko daleko da mu je u jednom trenutku pukao glas no do kraja koncerta to se popravilo i teško je bilo i pomisliti da bi išta moglo narušiti ovako fenomenalan koncert.  Reakcija okupljenih bez obzira na to radili se o starim uspješnicama “Pozerište” ili novijim “Flešbek” pokazala je koliko ovaj umjetnik ima odanu zagrebačku fan bazu. Koncert je zaključen s rap blues komadom “Bube” gdje je još jednom do izražaja došla Nevena Glibetić Nensi. Svaki glazbenik na stageu Vintagea dao je sinoć sve od sebe a same izvedbe i kompleksnost aranžmana zaslužuju i puno veće festivalske pa i samostalne dvoranske nastupe.

Pomalo je i tužno da smo ovakav bend čekali u Zagrebu tako dugo. No, čekanje se isplatilo. Vjerujem kako bi Marčelo nekoliko puta godišnje mogao napuniti bilo koji od zagrebačkih klubova što je i uostalom redovito činio u doba albuma “Puzle shock” ili “Treća strana medalje”. Tako da svi koji nisu došli na sinoćnji koncert, po riječima glavnog junaka neće morati čekati tako dugo na iduću priliku.

Moglo bi Vas zanimati