19
lip
2022
Priče

Rekapitulacija: Dobitnici Nagrade i Diplome Milka Trnina za 2021.

Nagrada Milka Trnina

share

Nagrada i Diploma Milka Trnina dodjeljuju se godišnje od 1958. godine glazbenim umjetnicima i ansamblima za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj. Posljednjih šest desetljeća, ovu nagradu koja nosi ime jedne od najvećih opernih diva hrvatskog glazbenog svijeta dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s ciljem promocije najistaknutijih izvedbenih dosega i njihovog doprinosa hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Prestižna nagrada kolega i struke

Među uglednicima kojima je dodijeljena ova istaknuta nagrada nalaze se umjetnici kao što su Milan Horvat, Ivo Maček, Jurica Murai, Darko Lukić, Stjepan Šulek, Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Lovro Matačić te brojni drugi glazbenici kojih je od osnutka nagrade više od 160. Brojni su i ansambli koji su svojim zapaženim umjetničkim nastupima zadužili hrvatsku glazbu te osvojili Diplomu Milka Trnina. Među njima su ansambli i orkestri: Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić”, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački kvartet, Zagrebačka filharmonija, Varaždinske barokne večeri, Cantus Ansambl i brojni drugi.

Vrijednost ovih nagrada svakako je priznanje struke koju okuplja i predstavlja krovna strukovna udruga profesionalnih glazbenika u Hrvatskoj, HDGU, s oko 540 članova. Od samog osnutka, 1945. godine, ova udruga nastoji zastupati interese glazbenih umjetnika izvođača, pomažući time razvoj glazbene kulture i scene u cjelini.

Izazovi protekle godine

Upravo je glazbena scena na specifičan način tijekom posljednje dvije godine bila pogođena posljedicama pandemije koronavirusa koja je utihnula koncertne dvorane i onemogućila rad brojnim glazbenicima diljem svijeta. Utoliko je 2021. godina bila poput mosta između novog i starog „normalnog“, kada su glazbenici strpljivo čekali uvjete za nastavak rada u punini. U njoj smo dočekali brojne vrijedne izvedbe koje su pomno planirane, među kojima svakako nije bilo jednostavno odabrati one koje su se posebno istaknule.

Peteročlani žiri iz redova članova HDGU-a u sastavu: Martina Gojčeta Silić, Srđan Čaldarović, Filip Fak i Aleksandar Jakopanec, na čelu s predsjednikom Davorom Rebom donio je odluke o dobitnicima Nagrade i Diplome Milka Trnina za 2021. godinu, koje su 26. svibnja 2022. u 12 sati u Novinarskom domu u Zagrebu uručili predsjednik HDGU-a Filip Fak i voditeljica ureda Jelena Knešaurek Carić.

Nagradu „Milka Trnina“ tako je dobio dirigent Tomislav Fačini za dirigiranje koncertom u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a, održanom 16. studenog 2021. kada je izvedena Hrvatska misa Borisa Papandopula.

Zbor HRT-a

Riječ je o vrijednom djelu iz Papandopulova opusa kojim je Zbor HRT-a, izvedbom u zagrebačkoj crkvi Bezgrješnog srca Marijina, odao počast skladatelju povodom 30. obljetnice njegove smrti, a sve u okviru jubilarne sezone u kojoj je Zbor HRT-a nizom koncerata obilježio svoj 80. rođendan.

Suvremeno tumačenje i kvalitetna interpretacija ključnih djela iz riznice hrvatskih autora važna su karika u njihovom etabliranju kao trajnih vrijednosti hrvatske baštine. Izvedba Papandopulove Mise upravo je u tom smislu naročito važna. Posebno gledajući je kroz prizmu slavljeničke, programski izrazito uzbudljive i izazovne sezone Zbora HRT-a u kojoj je ansambl, među ostalim, naručio i praizveo tri nova, zahtjevna hrvatska djela te se prezentirao kao punokrvni sastav koji suvereno izvodi djela od renesanse do suvremene glazbe.

Foto: HRT

Tomislav Fačini, tijekom svojih godina umjetničkog vođenja zbora, upravo se istaknuo kreativnim programima i zapaženim izvedbama koje su svojom kvantitetom i umjetničkih zamahom ostavile izniman trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, kulminirajući protekle godine izvedbom Hrvatske mise koja će ove godine biti objavljena i u okviru diskografskog izdanja sa studijskom snimkom, kao kruna cijelog projekta.

„Osim priznanja struke, što je uvijek iznimna počast i veselje, drago mi je da je ova nagrada motivirana iznimnim projektom kojeg sam sa Zborom HRT-a imao prilike voditi u vidu čitavog niza koncerata, a okrunjena tonskim snimanjem prošli tjedan. Papandopulova Hrvatska misa u 80-oj obljetnici zbora je priznanje i meni i ansamblu, što je ionako, u određenom trenutku, jedno i isto.” – Tomislav Fačini

Diplomu Milka Trnina za 2021. godinu zaslužio je projekt Animal farm Igora Kuljerića koja je izvedena 27. studenog 2021. u KD Vatroslava Lisinskog, u koprodukciji triju zagrebačkih umjetničkih akademija: Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramskih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Animal Farm Igor Kuljeric Lisinski

U ovom iznimno produkcijski kompleksnom projektu sa sudjelovanjem Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Mladena Tarbuka te u režiji Krešimira Dolenčića po drugi je put u povijesti izvedno vrijedno djelo iz opusa Igora Kuljerića, 18 godina nakon njegove praizvedbe. Vrijednost ovog projekta prepoznalo je i Hrvatsko društvo skladatelja koje je za tu prigodu Muzičkoj akademiji u Zagrebu dodijelilo Godišnju nagradu „Vatroslav Lisinski“ (za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu) 2021. godine.

Animal Farm Igor Kuljeric Lisinski

Animal Farm 2021.

Upravo je Muzička akademija bila poticatelj ovog višedimenzionalno zahtjevnog projekta koji je izveden u okviru 100. obljetnice njezinog osnutka kao najstarije visokoškolske glazbene institucije u Hrvatskoj. Povelja „Milka Trnina“ još je jedna u nizu priznanja vrijednosti ovog projekta koji je izvedbom relativno recentnog djela Igora Kuljerića u fokus stavio suvremeni repertoar hrvatske glazbe kao dio kurikuluma obrazovanja.

Ovacije Animal Farm

Foto: Inia Herenčić

Time je, osim u izvođačkom i umjetničkom smislu odigrao važnu obrazovnu ulogu u životu više od 200 studenata, koji su uz usku suradnju s angažiranim mentorima, sudjelovali u izvedbi ovog projekta.

Animal Farm

Moglo bi Vas zanimati