15
svi
2024
Priče

Mirela Priselac

10 pjesama kojima je Remi učinila uslugu ženama (i društvu)

Mirela Priselac - Remi

Mirela Priselac - Remi /Matej Grgić

share

Mirela Priselac Remi i njezin Elemental jedna su od naših najstabilnijih glazbenih pojava.

Već 20-ak godina uspješno plešu na razmeđu alternative i mainstreama, a Remi je od samih početaka do danas zadržala status i stav buntovnice s razlogom, one koja je pokazala srednji prst sistemu i normama te dokazala da i žene itekako mogu repati. Ona je istovremeno vrsna, argumentirana kritičarka, ali i žena koja zna slaviti život. Remi i Luka Tralić Shot – koji je uz nju koautor  Elementalovih tekstova – sve to čine beskompromisno, ne libeći se pritom opsovati ako je potrebno, a opet nikad ne zalazeći u (nepotrebnu) vulgarnost. Zbog svega toga nju vjerojatno nije krivo nazvati našom najvećom glazbenom feministkinjom i uvjerljivo najvažnijom repericom, koja u toj kategoriji, nažalost, i dalje stoji sama.

Elemental – Romantika

Pjesma koja je vjerojatno najveći Elementalov hit, a čiji su stihovi upisani duboko u kolektivnu svijest. Ovom je stvari Remi na radiju obznanila: da, i žene se seksaju, a od seksa imaju i određena očekivanja. Stihovi „Ne, srce, to nije bilo cijelu noć/I to nije bilo do jaja/Bilo je deset minuta/I nisi niš obavio do kraja“ vjerojatno su do danas najiskreniji i najeksplicitniji ženski osvrt na seks u hrvatskoj glazbi.

„Mislim da se ‘Romantika’ danas uopće ne bi zavrtjela na radiju zato što bi bila presubverzivne tematike (…). Imam osjećaj da smo, koliko god da smo slobodniji i koliko god da nam je sve dostupnije, u nekim stvarima postali puno tradicionalniji i puno hermetičniji nego što smo bili prije možda 25 godina. I zato ne znam koliko bi se ‘Romantika’, da izađe danas, zavrtjela na radiju. Koliko bi radio imao sluha za takvo što“, izjavila je Remi nedavno na Top Radiju.

Elemental – Malena

Ova je pjesma oda nesigurnostima, koja ih istovremeno i liječi. Uz kćeri, nakon ove pjesme su Remi zavoljele i mame.

Elemental – Male stvari

Radiofonična himna pozitivi noseća je pjesma istoimenog albuma, trećeg i najprodavanijeg u Elementalovoj diskografiji. Zanimljivo je da je izdanje navodno prvi hrvatski hip-hop album u potpunosti odsviran na instrumentima, a pjesmom ”Male stvar” je Remi pokazala da, osim repanja, zna i pjevati, a otkrila je i svoju nježniju stranu.

Sassja ft. Remi – Etikete

Remi u Hrvatskoj definitivno još nije našla sebi ravnu, ali kolegica za obračun sa šovinizmom, seksizmom i drugim -izmima tipičnim za Balkan čekala ju je odmah preko granice. Ona i Sassja zadale su vrhunski touché svim stereotipima i podcjenjivanjima te ovim hitom osnažile regionalnu žensku rap scenu. Možda se u Hrvatskoj hip-hop nije toliko primio među ženama, no na regionalnom planu imamo itekakvih aduta.

Elemental – Priroda i društvo

Još jedna Elementalova pjesma koja preglede broji u milijunima (a bilo bi ih i više da bend nije morao iznova uploadati dobar dio svojih pjesama na YouTube jer su ih ranije objavljivali drugi kanali). Pjesmu prati i zanimljiv spot u kojem najupečatljiviji stih „neka bude muško“ postaje „neka bude zdravo“.

Elemental – Ubila sam te

Iskrena i fabularno snažna stvar o jednom odnosu. Pjesma čiji tekst zvuči kao litanija koju bi Remi pričala frendici na kavi.

Elemental – Prokleta ljubav

Iako cijeli album U redu je nije bio pretjerano zapažen (kad se u obzir uzme da je Elemental solidna tvornica hitova), ova se pjesma uspjela istaknuti i definitivno je obilježila jednu eru benda.

Elemental – Usne

Najrockerskija Elementalova stvar na ovoj listi, emotivna i prilično sumorne atmosfere. Njihove su pjesme – ma koliko im tema bila ozbiljna – ugođajem obično prilično živahne, ritmične, dok ”Usne” predstavljaju odmak od takvog stila.

Elemental – Bolji si

Feminizam se nerijetko nepravedno miješa s mržnjom prema muškarcima, a Remi je ovom pjesmom opovrgnula svaki preuranjeni zaključak koji ide u tome smjeru. Elemental ovom pjesmom slavi zdrave i sretne odnose, a uz spot u kojem su protagonisti parovi iz stvarnog života su paralelno bili pokrenuli i akciju #BoljiSi. Na svojim društvenim mrežama pozivali su ljude da im pošalju fotografiju s hashtagom #BoljiSi i objašnjenjem u čemu je njihov partner, prijatelj ili netko drag bolji od njih. Kako su rekli, cilj im je bio potaknuti ljude da budu zahvalni na onome što imaju i da promisle o sebi i svojim bližnjima.

Elemental – Iz dana u dan

Oštra i otužna kritika države u kojoj živimo koja je, nažalost, aktualna i 20 godina nakon objave.

Moglo bi Vas zanimati