05
stu
2021
Retrospektiva

DUBRAVAČKI BARD

Retrospektiva: Denis Katanec u tri poglavlja

Foto: Marina Uzelac

Denis Katanec

share

RETROSPEKTIVA

Retrospektiva je svaki pogled unatrag, koji prošlosti daje oblik, značenje i posljedicu. Naše retrospektive bavit će se svim onim autorima, koji su u svom stvaralaštvu ostavili građu za to troje.

Foto: Marina Uzelac

DENIS KATANEC – DUBRAVAČKI BARD

Prvi među gorkima, da parafraziram Badelovu reklamu, bit će Denis Katanec, rođen 1984. godine u Dubravi, gdje još uvijek živi. Trenutno djeluje unutar Klinike Denisa Kataneca, nezavisnog benda, čiji se zvuk opisuje kao kombinacija freak folka, dream popa i psihodelije.

Mi bismo rekli da je taj zvuk u cijeloj priči nešto manje važan od priče same, odnosno poetskog, pa i pripovjedačkog pečata tog dubravačkog barda.
Za njega možemo reći da je kasno procvjetao, da neminovno vene, ali i da ima dugo korijenje, jer ne prestaje ni rasti, ni cvasti. S deset godina rada na leđima strši među mladim nadama nezavisne scene kao kakav stari hrast, postojan u svojim vrlinama. Prati ga glas nesretnika i patnika, koji mu već neko vrijeme ide na živce. No bez obzira na to, on će na svakom svom koncertu, makar i na deset minuta, biti taj nesretnik i patnik na čijim su koncertima mnogi momci i djevojke naučili plakati.

Da je predmet u kupaonici, bio bi ona rupa u podu što odvodi prljavu vodu. Da je pločnik, imao bi šahtu koja klopoće. Da je dan u tjednu, bio bi nedjelja.

retrospektiva, denis katanec, dubrava

Da je predmet u kupaonici… Denis Katanec / Ilustracija: Hrvoje Dešić

AUTORSKI KLJUČ

U ovom poglavlju navodimo ključeve u kojima možete čitati Katanecov rad. Aluzija na „katanac“ (reg. lokot) je slučajna.

Denis je prepoznatljiv po akustičnoj Martin gitari, koju je zaradio u Kanadi; trzavom vokalu, koji budi nelagodu; reskim nastupima uživo; pisanju nastavaka na vlastite pjesme (i albume) te biljkama i životinjama kao glavnim pjesničkim motivima. Njegov izraz zazire od onoga što je jednoznačno, angažirano i uklopivo u razgovor. Riječi mu bježe u simbolično, krnje i snovito.

No, baš kao i njegov danas prepoznatljiv vokal, i njegovi su tekstovi prošli kroz nekoliko različitih stadija, da bi se konačno udomaćili u pjesmama o nevinim životinjama-simbolima. Dok se u fazi „FELON“ prave pjesme poput “Sunčev blues” i “Tata kaže”, koje progovaraju o obiteljskom nasilju, već u fazi Okanagan LTD socijalne motive potpuno potiskuju oni ljubavni ili refleksivni, koji postaju njegov zaštitni znak.

Najveći Katanecovi obožavatelji najčešće su i sami glazbenici ili pjesnici. Ako na tragu komičarevog komičara postoji glazbenikov glazbenik, to je Katanec. Osobenjački osebujan i namjerno neprilagođen, svoje obožavatelje redovito zarazi sumnjama, paranojama i tugama, koje oni još godinama ne znaju artikulirati. Stoga se uporno vraćaju i traže od njega da svira dok se ne onesvijesti. Ne jednom napustio je koncertni prostor potpuno iscrpljen, mokar i bez daha.

KATANEC U BROJKAMA

U ovom poglavlju donosimo sažetak autorskog opusa i ističemo njegove perjanice.

Od Katanecovog prvog do zadnjeg izdanja prošlo je točno 9 godina, 11 mjeseci i 21 dan. Prvi EP August objavio je u svibnju 2010. godine, a album Jada Jada u istom mjesecu 2020. U međuvremenu je složio još četiri albuma, tri EP-ja i nekoliko pjesama koje još nemaju svoje mjesto u službenoj diskografiji. Objavljenih pjesama ima više od 70. No da biste skupili sva ta izdanja, morat ćete se malo pomučiti. Naime, kad govorimo o Denisu Katanecu, govorimo o svim njegovim inkarnacijama i prostoru između njih. To su, kronološki: FELON, Denis Katanec Okanagan LTD i Klinika Denisa Kataneca. Među njegovim suradnicima naći ćete i neka sada već važna imena, kao što je ono Ivana Ščapeca i Matije Habijanca. Ipak, najduži staž imaju kliničari Brane Norac i Vinko Vujec.

Kao raritete, izdanja koja su nedostupna ili nepoznata, izdvajamo Sveske bijednih I, II i III. Radi se albumima koje je Katanec snimio u manje od 24 sata. Pritom nije koristio niti jedan stari predložak teksta, temu ili nešto slično. Nakon snimanja nijedna pjesma nije mijenjana.
Također, samo je jedna kasnije postala dio službenog izdanja.

 

ŠKRIPAVA LADICA

U ovom poglavlju donosimo preporuke što slušati prije i poslije Kataneca, te otkud uopće krenuti. U kojoj ladici ga pronaći?

Ako ga ne možete čuti uživo, prije slušanja prođite američku lo-fi pjesmaricu i upoznajte sljedeća imena: Daniel Johnston, Elliott Smith, Neutral Milk Hotel, Guided by Voices, The Magnetic Fields, Sebadoh, Modest Mouse, etc. Ako su vam barem tri izvođača ili benda iz nje poznata, slobodno zaronite u Katanecov univerzum još danas. Krenite od posljednjeg albuma, „Jada Jada“ koji je prošle godine pobrao odlične kritike. Sve ono što još ne poznajete, možete slušati kasnije, baš kao i domaće pulene, a među njima najprvi Seine.

Kad su već ladice u pitanju, organizatori koncerata u Hrvatskoj dosad su ga sparili sa Stray Doggom i Anom Ćurčin, Damienom Juradom, Damirom Avdićem, Bitipatibi i kolektivom Moskau.

Ako ipak možete, s Katanecom krenite na koncertu. U razgovoru s onima koji ga još nisu slušali uživo često čujem nezainteresiranost i komentare na tragu onog „pa nije mi baš“ ili „ma on je okej, ali bend nije“. Kad ga čuju naživo, i najtvrdokorniji shvate da tu ipak ima nečega. No čak i da ne promijene mišljenje, morat će ga opravdati pred vojskom koja štiti Kataneca kao posljednju utvrdu smisla za besramno emotivne milenijalce.


Pročitajte i ostale Retrospektive:

Toma Bebić u tri poglavlja

Zrinko Tutić u tri poglavlja

Damir Urban u tri poglavlja

Foto: Marina Uzelac

Denis Katanec

Klinika Denisa Kataneca

Klinika Denisa Kataneca Foto: Marina Uzelac

Klinika Denisa Kataneca

Klinika Denisa Kataneca

Klinika Denisa Kataneca

Klinika Denisa Kataneca Foto: Marina Uzelac

Klinika Denisa Kataneca Foto: Marina Uzelac

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati