20
lis
2023
Priče

Prostor u varaždinskom HNK

Scena Rogoz: mjesto koje povezuje Vojka V, Jimmyja Stanića i Boba Dylana

scena rogoz

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu / TZ Varaždin

share

Ni više ni manje, Vojko V večeras (20. listopada) nastupa u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta.

Varaždin je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji već godinama (čitaj: desetljećima) nema primjeren prostor za održavanje koncerata. Nije to velika tajna, priznat će i političari koji nisu uložili dovoljno truda da se nešto ‘gradsko’ ostvari, a publika će uvijek pronaći zaobilazne pravce kojima će doći do cilja. Cilj je više-manje uvijek isti – prostor za koncerte svede se na kafiće, raznorazne dvorane i prostore kojima primarna pa ni sekundarna svrha ne izgleda kao nešto gdje biste očekivali koncert afirmiranih i neafirmiranih bendova te glazbenika.

Cijela situacija s prostorom može se postaviti i ovako – možda ćemo upravo taj desetljećima tražen prostor u Varaždinu pronaći na mjestu koje svi Varaždinci znaju. U sklopu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, ako uđete na ulaz s bočne strane zgrade, prođete nekoliko stepenica prema dolje i put vas ne odvede u kafić, pronaći ćete nešto za što će generacije Varaždinaca reći da je kultno mjesto. Uostalom, kultni Rogoz, scena koja se često naziva podrumska ili komorna (ovisno o prigodi), na dobrom je glas onih koji su na njoj svirali ili je u neko vrijeme u prošlosti posjetili. Većina takvih sjećanja seže u devedesete i rane dvijetisućite, ali o glazbi ćemo nešto kasnije. Scena Rogoz daleko je od prostora gdje se ‘samo’ održavaju koncerti: kroz desetljeća, Rogoz je postao multifunkcionalan za razna događanja, ponajviše vezano uz teatar, predstave HNK u Varaždinu i gostujućih kazališta. No, krenimo redom.

Scena Rogoz / press

Scena Rogoz / press

Stogodišnji velikan glumišta

Zvoni li vam ime Zvonimir Rogoz? Da? Ne? Ako želimo doći do glazbenog dijela scene, nezaobilazan je onaj glumački, definiran monodramama, komornim predstavama, komedijama… U vrtlogu kulturnog života u Varaždinu se u prvoj polovici 20. stoljeća našao kazališni i filmski glumac te redatelj Zvonimir Rogoz. Glumačka je to veličina koja je naobrazbu stjecala u Beču i Zagrebu, njegovom rodnom gradu, a u Varaždinu je bio prvak kazališta između 1915. i 1920. godine. Međunarodni je ugled stekao u Pragu, a jedan od svojih najslavnijih filmova Ekstaza snimio je s glumicom Hedy Lamarr. Kasnije je Rogoz bio član zagrebačkog HNK, Gavelle, Teatra &TD… Svojedobno je bio najstariji aktivni glumac na svijetu. Scena je po glumcu nazvana još za njegova života – 1978. otvara se Scena Zvonimir Rogoz, dok glumac umire 1988., u 101. godini. Prema toj računici, ove godine Scena Rogoz obilježava 45 godina rada.

Sedamdesetih i osamdesetih u Rogozu, uz sve ostale društvene događaje, posebno mjesto zauzimaju disco večeri. Tada iznimno posjećene diskoteke, mjesta gdje je izlazila većina mladih tog doba, bile su centar noćnog života i pravo mjesto za zabavu. Rogoz po tome nije bio iznimka te su ciljane večeri u godini bile rezervirane za glazbu i ples. Uz to, kazalište nije zanemarivalo prostor i scenu koja prima do 120 sjedećih mjesta. Izvodio se u Rogozu Mali princ, pisalo se o gostovanju londonskog glumca Briana D. Barnesa s monodramom Tri čovjeka u čamcu, kasnije se pojavljuju komedije Bogi Ivač, Dimnjačar, drame Miroslava Krleže. Sve su to predstave s manjom glumačkom postavom i nezahtjevnom scenografijom zbog veličine prostora. Rogoz se nalazi ispod glavne scene varaždinskog HNK, kružne je arhitekture s crnim zidovima i niskim stropovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scena Rogoz (@scena_rogoz)

Neposredan kontakt s publikom

Naizgled mračan prostor brzo usiše gledatelja te mu sve što se događa na pozornici zaokupi pažnju, ali kako je napisala redateljica Lea Anastazija Fleger u svom diplomskom radu, „Rogoz nikad nije bio klasična scena niti je prvotno bio mišljen kao igraći prostor, dok ga karakteriziraju manje tribine različite visine koje postupno povisuju publiku“. Tu se pred izvođača stavlja dodatni teret – malošto ga štiti od publike, potrebna je njegova stopostotna posvećenost nastupu te gledatelji uviđaju sve do najmanjeg detalja. Nema moćnih reflektora, arhitektonskih zahvata koji odvlače pažnju ili pozadine koja bi predstavljala utočište za skrivanje – ukratko, pozornica je to koja predstavlja glumca, glazbenika, izvođača, umjetnika, performera upravo onakvim kakav jest.

Svemirko u Rogozu / MOP

Devedesetih su se u Rogozu nanizali tada aktualni izvođači glazbene scene – od Hladnog piva, Urbana, Kojota, Vještica pa do Vlatka Stefanovskog i njegovog tria, uz nezaobilazne lokalne snage poput Haltera, Eona, Dobrih duhova, NKV-a, Directed Crewa… Aktivan je bio i festival underground glazbe, Nemreš glaubat, za neafirmirane i afirmirane varaždinske bendove. Uostalom, novinar Ivica Bađun u Varaždincu prije gotovo 30 godina piše nešto što bi neki potpisali i danas: „Podrumska scena Rogoz nastavlja biti jedini prostor u našem gradu u kojem se relativno redovno održavaju zanimljivi rock koncerti. Koncert nazvan Last Singing Dinosaur nastavlja svojevrsnu tradiciju jer već treću godinu zaredom skupina entuzijasta organizira skupne koncerte pod tim imenom.“ Tako je uz već nabrojene dodao bendove – Krankenhaus, The Cardinals, Trauma, Ograda… Svi su oni tada, uz još nekolicinu, činili okosnicu scene.

Prolaskom i odmakom od ratnih godina te dolaskom novog tisućljeća u Rogozu nastupaju strani punk-rock bendovi, održavaju se rock jam sessioni, razni partyji, obljetnice, književne večeri, radionice, humanitarke, a priliku dobivaju tada nove snage poput Cold Snapa (metal benda koji je ove godine proslavio 20 godina od osnivanja), Sowas, Sagana, Drone Huntera i ostalih. Da objedinimo i bez pretjerivanja, u Rogozu se nanizala čitava varaždinska glazbena scena.

Metal koncert u Rogozu / Varaždinski.hr

Važna obavijest

Svakako je jedna od zanimljivosti ta da je prvi nastup Boba Dylana u Hrvatskoj, koji se održao 2008. na Radar festivalu na stadionu Varteksa, potvrđen upravo na konferenciji za novinare u Rogozu. O Dylanovoj glazbenoj i intelektualnoj veličini ne trebamo puno diskutirati, a ova mala crtica o najavi prvog koncerta jednog Nobelovca i najvećeg kantautora 20. stoljeća u Hrvatskoj i to još u jednom ‘malom’ Varaždinu, ostat će više nego simbolički urezano u povijest Rogoza.

Posljednjih godina, ako se držimo glazbenog dijela, uz nekoliko koncerata i manjih festivala godišnje, Rogoz se puni u dane pred praznike ili blagdane, kada se neka ‘stara’ ekipa vrati u Varaždin te posjeti omiljeno mjesto, u kojem uz društvo uživa u dobro poznatom okruženju, po mogućnosti uz koncert ili DJ-a. Kao što smo spomenuli, ove godine Rogoz slavi 45 godina, a zgrada kazališta 150 godina, što je za grad velika obljetnica.

Uz već nekoliko obljetničkih programa koji su se odigrali, podrumska scena prošle je godine doživjela rekonstrukciju i obnovu. U njenom izgledu nije se puno toga promijenilo, ostao je to dobro poznati interijer koji je dobio moderniju rasvjetu, zvučnu opremu te je uz građevinsko-obrtničke zahvate postao spreman za najviše standarde u suvremenim kazališnim (i ostalim) produkcijama. Treba napomenuti da Rogoz nije nužno prostor za sjedeće koncerte – kada se maknu stolice, njegov kapacitet širi se do preko dvjestotinjak mjesta.

Scena Rogoz / press

Nova povijest se piše

Upravo je na otvorenju novoobnovljene scene početkom 2023. godine bilo vrijeme za povratnički koncert. Dovedena je legenda hrvatske glazbene scene Stjepan Jimmy Stanić i The Boys, a u rekordnom su roku rasprodali prostor pa su uskoro zasvirali i na Velikoj sceni par metara iznad, s obzirom na to da ona prima gotovo tri puta više gledatelja. Koliko je Rogoz brzo moguće ukalupiti u program, moglo se vidjeti i tijekom održavanja 21. Fontana Blues Festivala u srpnju. Inače se FBF održava na Kazališnom trgu ispred zgrade HNK, ali je zbog vremenskih neprilika manifestacija vrlo brzo pronašla novi dom – Rogoz je tako postao spasitelj usred ljetnih oluja. Festivali mu i tako nisu strani.

Što se tiče budućnosti Scene Zvonimir Rogoz, o njoj je nedavno govorila Senka Bulić, intendantica HNK u Varaždinu.

MOP fest / Foto agencija Sjever

„Pokušavam otkriti što više umjetnika, nedavno je nanovo otvoren Rogoz i pokušavamo tamo pokrenuti muzičku scenu. Moramo prvo krenuti s jačim imenima da bismo uopće dobili ljude. Sve kako bi ta scena ponovno zaživjela i kako bismo pridobili mlade koji nemaju to sjećanje Varaždinca na Rogoz. Želimo ih privući koncertima i predstavama, a imamo takav repertoar koji bi njima mogao biti zanimljiv“, izjavila je Bulić za lokalni portal.

Večeras će Rogoz biti domaćin Vojku V, izvođaču koji u Varaždinu, osim festivalskog nastupa na Špancirfestu, nikad nije imao priliku svirati u klupskom okruženju, a ubrzo nakon održava se i ŽEC fest koji će ujediniti varaždinsko rock i metal podzemlje. Kotač povijesti zakotrljao se još jednom te u slučaju Varaždina, čini se da će publika uvijek imati to jedno mjesto koje će odzvanjati glazbom.

Moglo bi Vas zanimati