20
lis
2023
Recenzija

Od američkog morskog soma do Hackney dijamanta u istočnom Londonu

The Rolling Stones - Hackney Diamonds

The Rolling Stones

The Rolling Stones /Mark Seliger

share

The Rolling Stones objavili su novi studijski album nakon osamnaest godina.

Ante Batinović među prvima je dobio priliku preslušati Hackney Diamonds.
The Rolling Stones - Hackney Blues (album cover)

The Rolling Stones – Hackney Blues (album cover)

Za sve je kriv som u dubokom plavom moru i… naravno, Muddy Waters.

Krenimo od posljednje pjesme “Rolling Stone Blues”, jer od nje je sve i počelo prije sedamdeset godina. Jedna od najimpresivnijih pjesama u povijesti i toliko utjecajna na povijest stvaranja rocka. Muddy Waters bio je toliko oduševljen starim “Catfish Bluesom” (hr. “Somov blues”) da je njome inspiriran napisao “Rollin’ Stone Blues” 1950.(!)

U njoj je poželio biti som u dubokom plavom moru koji gleda puno žena. Jedna od njih na kopnu bila je više nego uvjerena da će njezin sin biti Rollin’ Stone. Odbacimo ovdje prijevod o kamenju koje se kotrlja jer označava, škrto rečeno, tipa nemirnoga duha. Muddy Waters je slojevit tekst u kojem se mašta miješa sa zbiljom izveo tako uvjerljivo, samo uz patnju električne gitare, da su po njoj već 1962. Stonesi dali sebi ime – The Rolling Stones. Kasnije je Dylan napisao “Like The Rolling Stone”, a i kultni rock magazin iz šezdesetih također se nazvao Rolling Stone.

Na najnovijem albumu Stonesi su snimili Watersov klasik nakon toliko godina. Kakav duboki naklon Majstoru! Koji, eto, nije bitno utjecao samo glazbom na najdugovječniji i najveći rock and roll bend na svijetu ikad.

Svi su već uplašili da su Muze napustile Stonese jer nisu osamnaest godina imali nove pjesme za jedan album.

Pa što onda?

Kad su ih nakupili, zaputili su se u studio i, evo nam Hackney Diamonds! Keith Richards objasnio je da je Jagger pjevač koji nije uvijek raspoložen za pjevanje i stvaranje, ali kad je rekao „idemo“ – krenuli su.

Jer, kad se ovom pjevaču pjeva treba ga slijediti odmah, jer ga može proći volja. Hackney Diamonds praskovito svjedoči o tome da se Jaggeru itekako pjevalo i stvaralo. Iako ima i on, što bi rekao Richards, mnogih trenutaka tjeskobe, ovaj album isijava radošću i velikim nadahnućem. Ne volim nikakve usporedbe, jer ovo su Rolling Stonesi 2023. S novim pjesmama, uglavnom više nego dojmljivim i majstorski izvedenim.

Stilski su to Stonesi koji su se prošetali mnogim američkim idiomima, od bluesa, countryija, soula i gospela. Naravno, tu je i jedna disko/funk poskočica koja bi i kamen u disku razdrmala. Ili “Whole Wide World” gdje gitare pršte toliko da Keith i Ronnie samo što na njima ne odlete u nebo. Nakon toga slijedi snovita “Dreamy Sky” u kojoj Jagger stvara sliku Stonesa na oblacima kako blaženo se smiješe.

The Rolling Stones

The Rolling Stones/Mark Seliger

Pravo malo remek djelo je gospel “Sweet Sound Of Heaven”. Nekadašnji Lucifer Jagger bogato se produhovio i vjerujem mu na riječ. Tome treba dodati jednu ‘kvaku’ – pozvali su Lady Gagu. Nije to klasični duet na kakve smo navikli. Ponovno Richards poput Muppeta: „Obožavam Lady Gagu i presretan sam što smo konačno uspjeli naći nekoga tko će se ‘suprotstaviti’ Micku”.

Bogami i jest, zato je konačni rezultat tako bajan. Na klavijaturama je veliki Stevie Wonder! Što ćeš više? Ima pjesama možda manje atraktivnih od vrhunske “Sweet Sounds Of Heaven”, no Hackney Diamonds je itekako kvalitativno kompaktan album. S posebnim naglaskom na ALBUM. I s furioznim rockom, diskom/funkom, snovitim countryijem, čak i snagom i energijom sa Some Girls.

The Rolling Stones

The Rolling Stones

A priča o somu i dječaku koji će biti Rollin’ Stone nije nastavljena samo da su snimili The Rolling Stones Blues svog ‘oca’ Muddyja Watersa (‘kakav otac takav i sin’), već i kroz najnovije pjesme, a i sam naslov albuma. Neupućeni su se pitali što stoji iza imena albuma Hackney Diamonds. Kakvi dijamanti? Ta, dijamanti su za žene, a ne frajere poput Richardsa, na primjer.

Promociju albuma održali su i istočnom dijelu Londona koji se zove Hackney u tamošnjem istoimenom teatru. Jedna od promotivnih fotografija je i snimljena u tipičnoj uličici kvarta u kome su razbojstva i pljačke imanentne. Toliko da su provale u dućane išle kroz razbijanje izloga i prozora. Krhotine stakla na ulici u svom slangu stanovnici Hackneya su nazvali „Hackney Diamonds“.

Eto ti sad.

Tako su Stonesi ovaj put pokazali svoj nemirni duh i zezanciju. Teatar Hackney je iznjedrio mnoge engleske komičare, a Jagger je sve komentirao: „Sve smo ovo napravili u Hackneyu, jer smo ipak londonski bend.“

Londonski bend navučen na blues velikana Muddyija Watersa. Toliko, da u početku nisu ni htjeli biti rock and roll bend nego samo blues eand.

Sjetih se u ovoj priči o somu i Rolling Stoneu intervjua s Johnom Sttirattom iz kultne američke grupe Wilco:

„Kad sam bio mali, nisam ni znao da postoji blues jer su ga emirirale samo posebne radio stanice. Za blues sam saznao slušajući Rolling Stonese!“

Zanimljiva li je ta priča o bluesu, americani, Stonesima i Hackney staklenim dijamantima!

Hackney Diamonds ponajbolji je album Stonesa od 1962. do danas, ne samo u posljednjih trideset godina. Vrijedilo je čekati osamnaest godina na njihov još jedan pravi album. Go, Micki, go!

Glazbeni gosti na albumu su: Elton John, Darryl Jones, Steve Jordan, Lady Gaga, Paul McCartney, Don Was, Stevie Wonder i Bill Wyman

Autori pjesama su Mick Jagger i Keith Richards s izuzetkom pjesme “The Rolling Stone Blues” koju je napisao Muddy Waters. Koautor tri pjesme je Andrew Watt.

 

Popis pjesama:

“Angry” (Jagger–Richards, Andrew Watt) – 3:46
“Get Close” (Jagger–Richards, Watt) – 4:10
“Depending On You” (Jagger–Richards, Watt) – 4:03
“Bite My Head Off” – 3:31
“Whole Wide World” – 3:58
“Dreamy Skies” – 4:38
“Mess It Up” – 4:03
“Live by the Sword” – 3:59
“Driving Me Too Hard” – 3:16
“Tell Me Straight” – 2:56
“Sweet Sounds of Heaven” – 7:22
“Rolling Stone Blues” (Muddy Waters) – 2:41

Moglo bi Vas zanimati