28
ruj
2023
Priče

Malo skuplji

Oni koji dolaze: Špiro i Tej

Špiro i Tej

Špiro i Tej /privatna arhiva

share

Špiro i Tej novo su „vruće“ ime na domaćoj glazbenoj sceni.

Oni koji dolaze rubrika je koja predstavlja mlade talente domaće glazbene scene koji su na pravom putu da jednog dana postanu velike glazbene zvijezde.

A kaj sad? Možda Špiro i Tej jesu izgubili ključeve od stana, ali ono što su dobili i što će tek dobiti su velike simpatije široke publike.  I premda je trap u posljednjih nekoliko mjeseci, možemo slobodno reći i godinu dana, ušao u svoje doba očekivane hiperprodukcije, još uvijek je moguće naići na svježa imena koja oduševljavaju kreativnošću, dok žanrovskom neopterećenošću pomiču granice i stvaraju neodoljive glazbene poslastice koje će definirati jednu generaciju, a oduševiti i one koje će njihova glazba nostalgično vratiti u neka bolja vremena.

Mladi su glazbenici danas na društvenim mrežama prilično misteriozni pa je osim same glazbe na društvenim mrežama i ostalim internetskim platformama moguće pronaći malo informacija tko su Špiro i Tej zapravo, malo duljim scrollanjem po YouTubeu moguće je doći do njihovih nekoliko ranijih radova u kojem se talent jasno nazire, jednako kao i neodlučnost oko stila, no EP Malo skuplji objavljen 16. rujna ove godine, jasno i samouvjereno predstavlja njihove talente i stavove.

Itekako je očito da se ova ekipa jako dobro zabavljala tijekom nastajanja ovih pet pjesama, dok kroz izuzetno dobar humor opisuju svakodnevicu svojih vršnjaka, a iskreni narativ bez pompoznosti (na kakvu je danas lakše nego teže naletjeti u stvaralaštvu ovog žanra) osvaja na prvu i čini ih veoma uvjerljivima.

I premda temeljeni na hip-hopu, opako koketiraju s aktualnom formom pop glazbe, stoga bi uskoro moglo postati normalnom pojavom čuti ove pjesme u radijskom eteru. Jasan je i blag utjecaj pop punk i r’n’b glazbe s početka dvijetisućitih, ali standardi koje su postavili pioniri trap glazbe u Hrvatskoj, kao High5 ili Kuku$. U ovu smjesu umiješao se i bračni par Huljić kao inspiracija u pjesmi “Ginem”, kako bi umjetnički potpis bio potpun.

Nevjerojatno zarazna je “Deja vu” koja će se, pored pjesme “A kaj sad” zasigurno najviše svidjeti publici te izvrsno funkcionirati na nastupima uživo. Osim vješto definiranih, a još bolje izvedenih stihova, glazba nudi veoma zanimljiva rješenja kojima su stvorene kompaktne i dinamične cjeline koje traže potpunu posvećenost slušatelja, dok su istovremeno dovoljno jednostavne da budu neopterećujuće.

Upravo tako stvaraju feelgood moment, za što su pretežno zaslužni sve prisutniji Roko Bekavac, poznatiji kao Traposlavia i Nikola Batelić. Svoj su producentski doprinos ovom izvrsnom EP izdanju dali i Leon Turkalj, poznatiji kao Trky, Ante Domazet i Matija Margetić. Na pjesmi “Ginem” gostuje Kyrie Sveleison, odnosno Fran Svetinović, dok su Špiro i Tej, sudeći prema podatcima na streaming servisu Tidal, dame i gospodo, Matej Mikulić i Špiro Gabelić.

Malo skuplji traje nešto malo više od samo dvanaest minuta, ali nećete ga preslušati samo jednom. Svratite i na nastup Špire i Teja u sklopu festivala Lil Drito iz Tvornice koji će se održati već u subotu, 30. rujna.

Obratite pažnju jer – Špiro i Tej su oni koji dolaze!

Moglo bi Vas zanimati