20
sij
2023
Priče

Nagrade Rock&Off

Veliki prasak: prijašnja otkrića i gdje ih je život odnio

share

Uspjeh u životu nemoguće je staviti u jednu vremensku točku, samim time, teško ga je definirati. Uspjeh također nije najvažnija stavka življenja, ipak nesvjesno uspjehu težimo.

Bliži se jubilarno 5. izdanje nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off. Nekolicinu izvođača novinari će istaknuti kao one koji su značajno obilježili proteklu godinu. Zima je. Neobično je toplo. Saznali smo nominacije i nekoga 3. veljače očekuje trijumf, nekoga nova poznanstva, a nekoga i razočarenje. Dok preslušavamo nova domaća imena bacamo pogled u prošlost kako bismo vidjeli kako su novopečeni autori nastavili svoj rad nakon osvajanja prestižne nagrade u kategoriji Veliki prasak.

Veliki prasak je kategorija u kojoj prepoznajemo najuspješnije nove izvođače. Bilo zbog albuma, pjesme, koncerta ili kombinacija navedenog – netko se uvijek najviše istakne. Uz dobivenu prepoznatljivost, ova kategorija je jedina koju prati i novčana nagrada. Mladim autorima često ne nedostaje kreativnosti, volje i snage za stvaranjem, ali padnu na stepenici financijskih mogućnosti. Zato je ova kategorija motivacija za nastavak kreativnog rada.

Kronološki su dobitnici nagrada bili bend Rezerve, zatim J. R. August, Je Veux te prošlogodišnja Miriiam.

A gdje ste vi bili dvije i osamnaeste?

Tada su na scenu stupile Rezerve i pronašle svoje mjesto u srcima mlađih i starijih slušatelja. Prvi dobitnici u kategoriji Veliki prasak. Odjeknuli su žestoko.

Rezerve, sada već ne tako mladi bend iz Makarske, 2018. godine predstavili su svoj debitantski album Ravno u zamku, no nastali su znatno ranije. Njihova priča započinje 2014. godine objavom EP-a Evo Rezerve. Potom se dvije godine kasnije pojavljuju na trećem izdanju karlovačkog RockOff festivala i osvajaju glavnu nagradu. Prije negoli je Rock&Off postala nezavisna novinarska nagrada, radilo se o festivalu mladih bendova koji su imali priliku pokazati svoje talente, među kojima su bili i perpektivni Makarani. Nagrada je Rezervama kasnije omogućila snimanje tri singla i videospota, što je rezultiralo njihovim prvim dugosvirajućim albumom. Veliki prasak dolazi kao potvrda kvalitete novonastale glazbe. Album je kritika prihvatila, a uslijedili su i brojni nastupi diljem Hrvatske.

Najbolji način za potvrdu konzistentnosti, ali i ozbiljnosti novog benda jest izbacivanje drugog albuma koji kvalitetom premašuje svog prethodnika. Zanimljiva je činjenica da većina izvođača nikada ne snimi drugi album. Kod Rezervi ne očekujemo da će to biti slučaj, no vrijeme prolazi, a albuma nema. Najavljuju ga dugo, brojnim singlovima i kvalitetnim spotovima od kojih je zadnji pjesma “Podstanar” objavljena prije nekoliko mjeseci. Radnog naslova Top pop, album bi trebao doživjeti odmak od punk početaka i okrenuti se modernijem, potentnijem zvuku, pritom ne odričući se punkerskog stava kojeg krasi bunt i individualnost pojedinca. Dečki rade, guraju naprijed u svom ritmu i kako kažu, „najvažnije im je da kao bend dobro funkcioniraju“.

Na drugom kraju Hrvatske, također dobro funkcionira i samostalni umjetnik Nikola Vranić, svima poznatiji kao J. R. August. Ne samo da je 2019. godine dominirao nagradom Rock&Off osvojivši čak tri njih, nego je album Dangerous Waters dobitnik dva Porina – za album godine i alternativni album godine. No to su samo neki od uspjeha koji lijepo stoje na polici. Srž ovog umjetnika pronalazi se u zatvorenim zidovima i uživanju u njegovoj glazbi. Zanimljiv spoj melodije i stihova pruža poseban ugođaj.

Nakon objave albuma Dangerous Waters, Vranić nastavlja s radom i pod izdavačem Croatia Records objavljuje kompilacijski album starijih pjesama Murky Waters, Live at Hrvatski glazbeni zavod i najnovije izdanje – album Still Waters iz 2022. godine. Neosporno je da samoprozvani John Raven radi mnogo. No slično kao i Rezerve, Augustova priča ne počinje 2019. godine nego mnogo ranije, samostalnim snimanjem prvih pjesama i radom na vlastitoj glazbenoj priči. Prije prodornog albuma prvijenca Vranić je snimio i objavio čak četiri EP-ja, tako da početak njegove priče seže u daleku 2012. godinu. Puno je truda, rada i vremena bilo potrebno kako bi na koncu osvojio Porina i prvu nagradu u kategoriji Veliki prasak. Također iz ove priče vidimo da najozbiljniji korak koji jedan glazbenik može napraviti jest objaviti prvi dugosvirajući album.

Veliki prasak, kao i čitava 2019. godina, za J. R.-a je bila presudna.

Neka stara, neka nova imena

Pandemijske 2020. na sceni se pojavio novi projekt već poznate Željke Veverec pod pseudonimom Je Veux. Albumom I Glow osvojila je mnoge kritike i nagrade, među kojima je i Veliki prasak. Riječ je o etabliranoj glazbenici angažiranoj na nekoliko projekata, od kojih se najviše ističe Mangroove, bend koji s Tonijem Starešinićem vodi još od 2004. godine. Kao i Rezerve, Željka je s Mangrooveom ostvarila veliki uspjeh na karlovačkom festivalu RockOff, ušavši u superfinale. Pa je tako godinama kasnije Je Veux zaživjela nošena znanjem i dugogodišnjim iskustvom.

Zadnja u nizu pobjednica i ujedno najnovije ime na našoj glazbenoj sceni je Miriiam. Riječ je o mladoj zagrebačkoj kantautorici koja piše na engleskom, svira gitaru u stilu Joni Mitchell i sigurno, ali polako gradi svoju priču. Objavom albuma prvijenca Call Me Up 2021. godine, zaokružuje itekako važnu prvu stepenicu u konkretiziranju glazbene karijere. To se potvrdilo nekoliko mjeseci kasnije kada je proglašena novim Velikim praskom. Nagrada koja otvara vrata brojnim prilikama, od kojih je neizostavna promocija albuma održana prije nekoliko mjeseci u KSET-u kao potvrda zaokruženosti stvaralaštva.

Miriiam je tako glazbenica s najkraćom karijerom koja je proglašena Velikim praskom. Nimalo bez zasluga, dapače, upravo ta činjenica potvrđuje njenu kvalitetu. Ipak, zbog brojne konkurencije, ako Miriiam ne nastavi s radom mogla bi se izgubiti u masi. Rezervama, ukoliko objave album ove godine, bit će pet godina od debitantskog Ravno u zamku. Nadam se da će Miriiam požuriti jer kao prvo nestrpljiv sam, a kao drugo, diskografija je ipak jedan od najvažnijih aspekata glazbe.


Realnost i budućnost nagrade

Kao i svaka nagrada, na kraju dana to ostaje samo nagrada. Lijepa i neizostavna stavka ove kategorije je novčani bonus koji je i ove godine predviđen novom najupečatljivijem izvođaču. Ipak, teret na kraju dana nose isključivo autori. Očekivati trajni uspjeh nakon osvojene jedne nagrade simpatično je laskanje samome sebi. Glazba nikako nije trka na stotinu metara, nego maraton pun prepreka i izazova. Pogledajmo to kroz alegoriju trofejne vitrine – kako bi jednoga dana rekli ja sam zaista uspio, ta vitrina mora biti prepuna raznih kipića, medalja, diploma, statua… Ako vjerujemo da je uspjeh mjerljiv natjecateljskim postignućima, onda nas veseli grandioznost i sjaj naše vitrine. Suprotno tome, rastužuje praznina polica. Takva vjerovanja mogu dovesti do razočarenja ukoliko nismo svjesni vlastitih potencijala i kapaciteta. Priznanja su divna i poželjna, ali na temelju njih ne možemo graditi sliku o sebi.

Neovisno o kompleksnosti glazbene karijere postojanje ovakve nagrade je nešto što uljepšava i njeguje hrvatsku glazbu. Spoznaja potpore i prepoznavanje mogu biti presudni u odluci autora da nastave sa svojim radom. Veliki prasak zato drži posebno mjesto u katalogu Rock&Off-a. Bavi se novim imenima, mladim snagama, ljudima od kojih se očekuje da će jednoga dana nositi scenu na svojim leđima.

Veliki prasak označava potvrdu dobrog početka karijere. Teško da će izvođač bez puno utakmica u nogama biti nominiran u ovoj kategoriji. Najveća motivacija za daljnji rad je prethodni uspjeh. Zato određenim izvođačima i sama nominacija može predstavljati potvrdu da su na pravome putu. Nekima će ovo biti prvo službeno priznanje, stoga je u redu imati visoke kriterije. Rijetko se dogodi da iza uspjeha ne stoji velika količina rada. Stoga ako postoje mladi umjetnici koji se skrivaju, a sanjaju visoko, znajte da prostora i platformi ima dovoljno. Veliki prasak dolazi u presudnom trenutku karijere.

Moglo bi Vas zanimati