01
tra
2022
Priče

Vid Barić o svojoj izložbi fotografija s ranih trap partija: „Ti su tulumi bili punokrvni punk”

Yung Bude / Vid Barić

Yung Bude / Vid Barić

share

O trapu se danas govori kao o dominantnu žanru, onom koji kraljuje na streaming servisima i top listama te okuplja fascinantne mase na koncertima.

Novinar Vid Barić, pak, sprema izložbu Divlji, mladi neispavani koja se sastoji od fotografija s trap partija nastalih od 2015. do 2020. godine. Tada je ta scena još bila prilično daleko od današnjeg statusa, tek se formirala, postavljala si temelje. Nije bilo gigantskih produkcija ni vrhunskog ozvučenja, ekipa se oslanjala na ‘uradi sam’ pristup i nerijetko radila koncerte na prilično neobičnim mjestima.

Kuku$ Klan / Vid Barić

Kuku$ Klan / Vid Barić

Uoči večerašnjeg otvorenja izložbe u (petak, 1. travnja, u 19 sati) u galeriji SKC u Rijeci, razgovarali smo s Vidom Barićem.

Prvi trap partiji na kojima sam bio sad već pradavne 2015. godine izgledali su kao podrumski tulumi za nekolicinu ekipe. Bilo je znojno i divlje. Danas je, kako znamo, trap doslovno poletio u mainstream, a u svoju glazbu ga jednako miksaju i folkeri i rockeri”, kaže Barić.

Pitamo ga u kojim su okolnostima nastajale njegove fotografije.

Počeo sam posjećivati te trap tulume jer mi je seka DJ i party organizator i dosta je bila uključena u tu scenu dok je živjela u Hrvatskoj. U to vrijeme sam stalno išao s fotićem uokolo, pa mi je bilo logično okinuti koju fotku i na tim tulumima. Fotke su ispadale kul i poslije su me često zvali i neki organizatori tuluma i festivala, poput Marka Boke s Graffitti na gradele, da fotkam njihove evente, što sam uvijek s užitkom prihvaćao”, govori Vid.

Što mu je bilo zanimljivo na ovoj kuriozitetnoj sceni?

Pomalo me privukao i sam taj trap zvuk. No, još važnije, odmah mi se svidjela i estetika tih treperskih tuluma jer su bili vrlo divlji. Izgledalo mi je to kao punokrvni punk. Ekipa poga, stejdž dajva i sl. Također, taj treperski fashion mi je bio zanimljiv, vrlo photo friendly i jednostavno sam htio bilježiti razvoj te scene fotoaparatom”, kaže.

Tada si nije mogao zamisliti da će trap postati žanr koji dominira top ljestvicama slušanosti.

Mislim da ovakav boom tog žanra nisu mogli očekivati ni najzagriženiji trap fanovi iz podruma”, kaže.

Swana / Vid Barić

Swana / Vid Barić

Neki od protagonista njegovih fotografija su i članovi Kuku$ Klana, Buntaija, High 5-a… Očekuju li se oni na otvorenju izložbe?

Nažalost, istu večer počinje i Drito iz Boćarskog na kojemu će biti dobar dio ove ekipe, ali sigurno će se pojaviti dio riječkih trapera. Lokalni kolektiv Traples organizira i after izložbe u Nemo Klubu. Vidimo se tamo”, poziva Vid.

Inače, on je u nešto suženijem obujmu već bio predstavljao neke od fotografija iz ove serije, između ostalog, i na 35. Salonu mladih.

Na 35. Salonu mladih sudjelovao sam s nekoliko tih treperskih fotografija u popratnom programu Situacija na poziv kustosice i povjesničarke umjetnosti Anite Ruso Brečić. Bilo je sjajno izlagati na tako važnoj manifestaciji, tim više što sam u fotografiji totalno hobistički. Ali dobro je što manifestacije tog tipa nisu rezervirane samo za ‘profiće’. Uostalom, ne znam ni što to danas u fotografiji znači. Ja pojam profesionalnog fotografa i dalje većinom vežem uz posao novinskog fotoreportera, kazališnog fotografa i slično, ali čini mi se da su ta vremena odavno iza nas i da se ‘profići’ danas bave nekim drugim stvarima, onih od kojih se može živjeti”, kaže Barić.

Vid Barić / Kristijan Smok

Vid Barić / Kristijan Smok

On se fotografijom bavi posljednjih desetak godina.

Većinom sam fotkao tijekom nekih boarderskih putovanja dok sam još bio ful u tome. Za film, odnosno analogiju, odlučio sam se nakon što sam izgubio gomilu privatnih fotki i uspomena na jednom pokvarenom kompu. Čitava jedna povijest otišla je s tim nesretnim kompom. Slabo znam čuvati digitalnu imovinu. Negative pospremim u kutiju i stavim na dno ormara gdje ih nikada neću izgubiti. To mi je mnogo razumljivije od pospremanja materijala na cloud, a i fotke bolje izgledaju. Imaju taj raw feel koji totalno paše uz trap”, zaključuje.

 

Yung Bude / Vid Barić

Yung Bude / Vid Barić

Kukus Klan i High5 / Vid Barić

Kukus Klan i High5 / Vid Barić

GNG / Vid Barić

GNG / Vid Barić

Buntai / Vid Barić

Buntai / Vid Barić

Kuku$ Klan / Vid Barić

Kuku$ Klan / Vid Barić

Buntai GNG / Vid Barić

Buntai GNG / Vid Barić

Swana / Vid Barić

Swana / Vid Barić

Treperski after / Vid Barić

Treperski after / Vid Barić

You got this / Vid Barić

You got this / Vid Barić

Yung Bude / Vid Barić

Yung Bude / Vid Barić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati