24
velj
2024
Priče

Zagrebački solisti - prvih 70

Slavljenički koncerti na pragu desetljeća

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti

share

Među klasičnim koncertnim iskustvima, slušanje većega komornog ansambla ili manjega komornog orkestra nudi posebno obećanje, ili barem potencijal: najbolje od dvaju svjetova, intimnost i neposrednost komorne glazbe, ali istovremeno i bogatiji zvuk orkestra, više zvuka, veći sastav uz koji se često pridruže i razni solisti.

Povezivanjem takvih elemenata, uz ono što oni nazivaju „spojem tradicije i svježih glazbenih izričaja“, proslavili su se Zagrebački solisti, ansambl koji ove godine slavi „svojih prvih sedamdeset godina.“

Zagrebački solisti kroz vrijeme i svijet

Solisti su osnovani 1953. u okviru Radija Zagreb i prvi koncert održali 1954., kada su, kao što je poznato, djelovali pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Zagrebačke soliste vodili su i Dragutin Hrdjok, Tonko Ninić, Anđelko Krpan, Karlo Slobodan Fio, Marc Coppey i Borivoj Martinić-Jerčić. Od 2012., Zagrebačke soliste vodi violinist Sreten Krstić, koji je bio dugogodišnji koncertni majstor Minhenske filharmonije.

Do danas su Zagrebački solisti odsvirali oko četiri tisuće koncerata, na svim kontinentima i u najvažnijim koncertnim dvoranama. Među uglednim glazbenicima koji su s njima nastupili su Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Růžičková, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka i redovito odlaze na turneje, održavaju humanitarne koncerte, ali i besplatne koncerte na javnim mjestima po Hrvatskoj.

Kao gudački ansambl, Solisti su već na raspolaganju imali bogat klasični repertoar, od baroka naovamo, kojemu se redovito vraćaju, a rado ističu da se u Beču navodno govorilo „ako želite slušati Mozarta, idite u Zagreb“. Bili su i ostali, međutim, otvoreni i novoj i Novoj glazbi te, primjerice, od početaka sudjeluju na Muzičkom bijenalu Zagreb. Baš za izvedbu suvremene glazbe dobili su medalju Elizabeth Sprague Coolidge; U Mar del Plati u Argentini dobili su nagradu za svoj album Koncerata 18. stoljeća, a dobitnici su i medalje Pau Casals i brojnih domaćih priznanja.

Zagrebački solisti

Antonio Janigro i Zagrebački solisti

Janigrov je utjecaj bio toliko snažan, a uspon njegovih Solista toliko uvjerljiv i međunarodno potvrđen, da se doba velikog Janigra spominje još i danas. Važno je ipak ponavljati da su Solisti aktivni svih ovih godina i da ansambli moraju živjeti u sadašnjosti, a ne od prošlih vremena – čemu možemo pridružiti i poredbu s glazbom uživo, koja zazvuči sada i više je „nema” (barem je nema na isti način, unatoč znatnom porastu količine snimljene glazbe od ranih dana Solista).

Jubilarna sezona

Pogledajmo stoga kojim koncertima Zagrebački solisti nastavljaju slaviti rođendan, odnosno gdje možete potražiti ono „najbolje od dvaju svjetova.” Ova sezona za Zagrebačke je soliste u potpunosti slavljenička: u jubilarnoj sezoni već su održali pet koncerata, a u nastavku će nastupiti i 16. ožujka, u Novinarskom domu (s djelima Bradića, Dvořáka i Chr. Wilsona), te 27. travnja., 25. svibnja i 15. lipnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na koncertu 27. travnja pridružit će im se violončelist Julian Steckel, u prilagođenoj inačici Schumannova Koncerta za violončelo, a na programu su i Metamorfoze Richarda Straussa i Concerto grosso Srđana Dedića; Martina Filjak sa Solistima će svirati Saint-Saënsov Koncert u G-duru, u obradi Sretena Krstića i to 25. svibnja, kada su na programu i djela Sibeliusa, Mendelssohna i Brittena. Na kraju obljetničke sezone, 15. lipnja, violinist Ilya Gringolts sa slavljenicima svira Koncert u D-duru Jean-Marieja Leclaira i Concertino Mieczysława Weinberga, a Solisti još sviraju i djela Corellija, Boycea, Beethovena.

42. Večeri na Griču

Posebna etapa u proslavi 70. rođendana odvija se danas, u subotu, 24. veljače: Zagrebački solisti nastupaju u ciklusu Lisinski subotom, a solist će biti Julian Rachlin, violinistička zvijezda dobro poznata domaćoj publici: godinama je u Dubrovniku organizirao festival Julian Rachlin & Friends, a nastupao je i drugdje po Hrvatskoj, s kojom, kaže, „ima emotivnu vezu”, ali voli i „način na koji su Hrvati izravni, bez pretvaranja”. Rachlin svira i violu, a u novije vrijeme sve više dirigira.

Događanja

Ovaj će slavljenički koncert Solisti započeti praizvedbom hrvatskog autora: djelom Musica barocchiana, za dvije violine i gudače, akademika Frane Paraća. Na programu su još i Čajkovskijeva Serenada, Bachov Treći brandenburški koncert i – Treći koncert za violinu i orkestar Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nekoliko dana prije koncerta, Rachlin je za medije izjavio da je vrlo počašćen što je pozvan na ovu suradnju, jer Zagrebački solisti su „legendaran orkestar“.

Akademik Parać sa Solistima na pokusu pred slavljenički koncert u Lisinskom

Od ove subote pa do 15. lipnja nudi se, dakle, pet koncerata na kojima se u Zagrebu može slaviti sa Zagrebačkim solistima. A ako niste u Zagrebu, Solisti će zacijelo uskoro ponovno na turneje, a da biste ih ulovili, imate njihovih sljedećih 70 godina.

Moglo bi Vas zanimati