19
svi
2022
Digital & Biz

Radio budućnosti: Ovo su zvijezde hrvatskoga internetskog radijskog prostora

Radio / Jonathan Velasquez, Unsplash

Radio / Jonathan Velasquez, Unsplash

share

Radio, obožavani medij koji više od stoljeća informira, pokreće, uveseljava i pjesmom zaokružuje male i velike trenutke u našim danima, posljednjih godina sve je prisutniji u svome modernom, internetskom obliku.

Daleko od standardnih zemaljskih frekvencija, digitalni radio jednostavno pruža više i bolje: ako to želimo, on je uz nas u bilo kojem trenutku u bilo kojem dijelu svijeta, i to uz bolji zvuk od klasičnog FM-a. U Hrvatskoj popularnost internetskih radio postaja raste iz dana u dan, a u nastavku predstavljamo tri sasvim posebna predstavnika ovog trendi medija. Jedan od njih proizašao je iz gubitka koncesije, odnosno, frekvencije, drugi je posvećen isključivo jednom, često zanemarenom žanru, a treći je pak platforma za nezavisnu i neafirmiranu glazbu.

Upoznajte naš izbor najkul internetskih radio postaja u zemlji.

Radio Tvornica: „Slušatelji se ne vežu uz frekvenciju nego uz ljude”

Nakon što je kultna Stojedinica izgubila koncesiju, entuzijastična ekipa koja stoji iza zagrebačke Tvornice kulture javila se na natječaj Agencije za elektroničke medije za dobivanje te iste koncesije s idejom nastavka originalnog Radija 101 u punom sastavu.

Unatoč tome što su, kako govori glavni urednik Daniel Berdais, imali po svim parametrima najbolju ponudu, koncesiju nisu dobili. No, uigrana ekipa nije očajavala nego se odvažila na financiranje vlastitim sredstvima, uz veliku potporu ostalih uspješnih kanala kompanije, ponajviše Tvornice kulture.

Svjesni da je njihova moć u prepoznatljivim i od publike voljenim radijskim glasovima, upustili su se u riskantnu i hrabru priču s, kako će se pokazati, obećavajućom budućnošću. Glasove jutarnjem i dnevnom pogonu Tvornice tako daju odavno poznati Marko Tomšić, Ivana Pevec i Renata Belc Krog, dok informativnu ekipu predvode Tin Bačun i Tibor Obradović. Za marketing radija zadužena je, pak, Petra Pavlek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio Tvornica (@radiotvornica)

Složni tim svoju je ideju odlučio realizirati u smjeru potpuno digitalnog radija koji će, za početak, biti dostupan putem interneta, a kasnije i na drugim platformama.

„Povezali smo se s raznim stream kanalima te smo odmah razvili i svoju mobilnu aplikaciju za android, iOS i Huawei. Naša aplikacija ima recenziju 5.0, slušatelji su oduševljeni i to je ono što nam daje energiju za daljnji rad i napredovanje“, pojašnjava Daniel.

Njihov uspjeh očituje se i u činjenici da Radio Tvornica uskoro postaje prvi pravi digitalni radio u Hrvatskoj. Kako pojašnjava Berdais, svijet ide u smjeru gašenja FM frekvencija i prelazak na značajno kvalitetniji digitalni DAB+ signal.

Nakon prošlogodišnje testne faze i raspisivanja natječaja za digitalnu DAB+ frekvenciju, upravo je njihov radio dobio spomenutu frekvenciju i na to su izuzetno ponosni, kao i na koncept koji su stvorili.

Kako kažu, njihov je cilj bio stvoriti radio za slušatelje, onaj koji neće živcirati s pedesetak istih pjesama koje se vrte u krug.

Ljubav publike svakodnevno iznova zaslužuju pomno biranom glazbom koja čini osamdeset posto njihova sadržaja, dok se ostatak programa svodi na klasičan radijski format koji, uz informativne emisije, donosi i najave glazbenih događaja iz koncertnih dvorana, druženje s glazbenicima, dijeljenje ulaznica te prijenose live svirki i koncerata.

Svojim programom žele obogatiti postojeću radijsku scenu te na novi način povezati kulturni i glazbeni život Hrvatske s radijskim programom za sve generacije.

„Radio Tvornica predstavlja istinski javni servis građana Hrvatske koji žele biti aktivno uključeni u društvena, politička i druga zbivanja. Svoj smo program otvorili javnosti te nam se direktno u eter javljaju slušatelji – naš radio želi da se glas naroda čuje“, pojašnjavaju s Tvornice i otkrivaju kako je publika koja cijeni i prepoznaje tu dvosmjernu komunikacijsku priču svakim danom sve veća, što oni jasno mogu vidjeti – naime, prednost ovakvog radija je upravo i u vrlo egzaktnim podacima o slušanosti.

Radio Tvornica najslušaniji je, razumljivo, na zagrebačkom području, ali njihova glazba pokreće ljude i u drugim gradovima, pa i daleko van granica Hrvatske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio Tvornica (@radiotvornica)

U iščekivanju uključenja na spomenutu DAB+ frekvenciju najavljuju kako će se od svibnja njihov zvuk širiti i preko digitalnih radio prijamnika u mnogim hrvatskim kontinentalnim županijama, uključujući i Primorsko-goransku. Berdais otkriva i kako je u Hrvatskoj u planu potpuno gašenje FM-a i to do 2030. godine, pa svoju Tvornicu smatra svojevrsnim radijem budućnosti.

„Ovaj smo čas malo ispred svog vremena, ali ljudi dobro prihvaćaju novu tehnologiju i zato vjerujem da će se kompletna tranzicija na digitalni program dogoditi i ranije od očekivanog“, optimistično zaključuje.

Radio Tvornicu slušajte na njihovom webu i putem aplikacije dostupne za android, iOS i Huawei uređaje.

Radio Rock&Off

Nakon pokretanja novinarske glazbene nagrade, platforma Rock&Off predstavila je Rock&Off internet radio.

Riječ je o online radiju koji 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, bez reklama i govornih emisija, emitira isključivo domaću rock&off glazbu koju nemate često priliku čuti na hrvatskim mainstream radijskim postajama.

O radiju se svojevremeno oglasio i indie dvojac Valentino Bošković: „To je jedini radio koji je dobacio i do nas na Marsu, preporučujemo ga svim izvanzemaljcima i slučajnim svemirskim prolaznicima. Ako nam ponude da vodimo svoju emisiju na Rock&Offu, možda se i vratimo na Zemlju“.

„Ideja ovog radija je omogućiti slušateljima presjek hrvatske Rock&Off scene koja je svakim danom sve kvalitetnija i bogatija, a nema prilike doći do šire javnosti“, objašnjava glavni tajnik Unisona, Davor Drezga, te nastavlja: „Želja nam je povezati domaću rock&off zajednicu i kroz ovu online platformu stoga pozivam sve nezavisne glazbenike koji žele predstaviti svoj rad u eteru da nam pošalju svoje nove pjesme na [email protected], a mi ćemo ih prvom prilikom uvrstiti u program Rock&Off radija“.

Rock&Off radio pratite na linku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rock&Off (@nagradarockoff)

Jazz Radio: 24 sata svevremenskih hitova

Ljubitelji jazza posljednjih godinu dana imaju priliku uživati u sasvim posebnom i za njih stvorenom internetskom radiju – Jazz radiju, specijaliziranoj online radio postaji proizašloj iz ljubavi prema dobroj glazbi, a koja donosi najbolje od ovoga glazbenog stila i to 24 sata dnevno.

O njihovu nastanku, ustroju, radu i budućnosti razgovarali smo s urednicom Tomislavom Vucelić koja je uz producenta Srđana Sekulovića Skansija pokretač priče. Uz Tomislavu i Srđana Jazz radio.hr stvaraju i Irena Petrović zaslužna za marketing te Jelena Brnić koja brine o Jazzovu imidžu na društvenim mrežama, a sve to, dakako, uz pomoć vanjskih suradnika koji pridonose kvaliteti ovog radija, posvećenog isključivo dobrom zvuku i kulturnim sadržajima.

„Glazba, glazba i još malo glazbe naša je priča“, govori nam Tomislava i pojašnjava da je njihov radio specijalizirana postaja što govori da su izuzeli klasičnu formu vijesti na puni sat, reklamnih blokova i slično – glazbu ne žele prekidati reklamama ili čestim govornim upadicama. U skladu s tim, program financiraju isključivo vlastitim budžetom, no u skoroj budućnosti planiraju podcaste i emisije koji će biti pod pokroviteljstvom sponzora.

„Naša je posebnost i u tome što program jasno dijelimo na dnevni i noćni. U potonjem prevladava instrumentalna domaća i strana glazba, dok u dnevnom programu vrtimo poznate svevremenske hitove najvećih jazz legendi poput Tonnyja Bennetta, Franka Sinatre, Paula Anke, Nata Kinga Colea, Deana Martina, Dinah Washington, Louisa Armstronga, Dukea Ellingtona, ali i Michaela Bublea, Norah Jones i Amy Winehouse“, nabraja urednica te naglašava kako se trude promovirati i domaće glazbenike pa se u njihovu programu nerijetko zavrte i Josipa Lisac, Elvis Stanić, Zdenka Kovačiček, Zvjezdan Ružić i drugi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jazz radio (@jazzradio.hr)

Ideja je, dakle, da dan na Jazz.hr-u donosi zabavu uz najveće domaće i strane hitove, dok je večer rezervirana za opuštajuću i laganiju instrumentalnu glazbu.

Taj se koncept publici očito svidio, jer uz, kako kažu, iznenađujuće dobar broj slušatelja, često primaju i poruke podrške. Jazz radio sluša se i u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj te brojnim drugim zemljama svijeta, što je velika prednost internetskog radija, a naša sugovornica smatra kako tu okolnost treba znati iskoristiti za promociju domaćeg tržišta.

S obzirom na to da je 24-satni glazbeni program bez stanki za vijesti i emisije zasigurno zahtjevno popuniti, zanimalo nas je i na koji se način Jazz radio opskrbljuje repertoarom.

„Uz veliku bazu CD-a i ploča iz vlastitih arhiva, uskaču i produkcijske kuće koje pridonose programu, a nerijetko nam se jave i sami glazbenici koji svoj rad žele predstaviti u našemu glazbenom prostoru“, pojašnjava Tomislava, dodajući kako svoje sate uskoro imaju namjeru ispuniti i ranije spomenutim emisijama i podcastima koji će se baviti temama iz glazbe i kulture.

Kao i naši ostali sugovornici, i ekipa s Jazz radija smatra da je, unatoč i dalje očitoj prevlasti FM-a, digitalni radio budućnost – njegov jedini nedostatak je navika domaćeg tržišta koje i dalje u potrazi za dobrom glazbom ‘šalta’ stanice. No, i to će se, smatraju na Jazz.hr-u, ubrzo promijeniti, a njima se baš nikamo ne žuri. Kako kažu, vole standarde, poštuju legende, raduju se svemu što tek dolazi i najveće im je zadovoljstvo s publikom dijeliti jedinstveni osjećaj koji stvara jazz glazba.

Jazz radio.hr slušajte na webu i streaming servisima čiji popis možete pronaći na web stranici Jazz radija.

Radio Falš: Pozornica za sve zanemarene umjetnike

U travnju 2020. godine, taman negdje kad smo se privikavali na prve dane lockdowna, s emitiranjem je krenuo Radio Falš. Manjak prostora za nezavisnu i neafirmiranu glazbu, ali i umjetnost općenito, potaknula je osnivača stanice Bornu Pavalića da kreira potpuno novi prostor i scenu za sve umjetnike koji ne dobivaju zasluženu pažnju mainstream medija.

„Ideja koja je prethodila našoj priči je jednostavna – talentirani i beskompromisni umjetnici postoje, zanemareni i ostavljeni negdje ispod upitno relevantnih i prilagodljivih nerizičnih ‘zvijezda’ koje predstavljaju creme de la creme suvremene kulture, pa je jedino pitanje koje se nametnulo bilo: kako to da nitko do sada nije napravio ono što radi Falš“, objašnjava tako Borna svoje viđenje glazbene scene i pozadinu njihova Falša, internetske radio postaje čiji program danas kreiraju umjetnici sa svih strana svijeta.

Njihovi počeci nisu bili laki. Projekt je krenuo s, kako nam prepričavaju, jednim jeftinim laptopom i bogatom pomoći raznih volontera pri snimanju jingleova, kreiranju web stranice, loga te kreiranja samoga internetskog broadcasta.

Borna je čak ‘markirao’ s posla kako bi preko laptopa i mobilnog interneta emitirao radijski program, a emitiranje bi završilo kad bi se odjavio i posljednji slušatelj, što bi najčešće bilo oko tri-četiri ujutro.

Financiraju se i dalje u potpunosti samostalno te iako su, kako kažu, otvoreni za donacije, sto posto ulaganja i dalje dolazi iz njihova džepa, a marketing im je fokusiran u potpunosti na digitalno okruženje, s glavnim fokusom na društvene mreže.

No, sa sadašnjeg gledišta, upravo u svim nelakim okolnostima pronalaze čar, jer je ljubav nekolicine prema nezavisnoj umjetnosti pobijedila svaku zapreku i dovela do toga da Falš danas tjedno ima 1500 sesija, preko 350 umjetnika (glazbenika, vizualnih umjetnika, književnika), virtualne izložbe, kvalitetnu web stranicu i konzistentne i radišne članove radija – desetak volontera i nekolicinu podupirućih članova.

I dok osnivač Borna brine o svakom mailu, pozivu i predstavljanju radija, kao i kreiranju programa, Dorotea Pavalić je, pak, kako je Borna naziva, Falševa marketing čarobnjakinja koja je svojim znanjem stavila Radio Falš na radar umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti.

Veronika Lacković uz pomoć Ivane Čičko vodi sve poslove vezane uz trenutnu i buduću vizualnu umjetnost Falša. Za funkcioniranje web stranice i samog streama zaslužan je Matija Mak, dok je Filip Pavalić zadužen za tisak i sitotisak – on će, pričaju nam s radija, omogućiti da si Falš bedževe stavite na Falš majicu koju ćete išarati Falš olovkom dok pijete kavu iz Falš šalice.

A kako bi sve bilo legalno, u ekipi je i Dora Pavalić, pravni savjetnik, knjigovođa, savjetnik i blagajnik Falša. Za sam zvuk je, pak, zaslužan Jurica Šurbek.

„Od snimanja do mastera pjesme, jinglea ili naracija, pa do postavljanja mikrofona, Jurica je osoba na koju računamo u svako doba“, govori nam Borna otkrivajući i imena budućih voditelja: Matija Rebernišak i Jurica Gospočić duo su zbog kojeg će se ovaj radio rado slušati.

Uigrana ekipa poručuje da se njihov radio obraća svima koji žude za kreativom:

„Tu smo za svakoga kome je dosadila vlastita ili bilo koja mainstream top lista“, govori Borna i napominje da od njih možemo očekivati sve, od a capelle do punka, a stil kreiraju upravo umjetnici koji se sami javljaju u želji da pridonesu njihovu programu – oni biraju, Falš prenosi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio Falš (@radio_fals)

Kad govorimo o slušanosti, ona nije zanemariva – stanica je praćena sa svih strana svijeta i, iako su brojke trenutno daleke od onih kojima se mogu pohvaliti klasične postaje, na Falšu smatraju da će se to promijeniti s nadolazećim projektima – emisijama, podcastima, koncertima i raznim suradnjama.

A upravo su uspješne suradnje suština njihova poslovanja: preko 340 glazbenika ustupilo je svoje pjesme, njih preko tisuću, što čini solidan repertoar kojeg imaju na raspolaganju. U želji za širenjem ponude, s ovog radija pozivaju sve neafirmirane glazbenike da na njihovoj web stranici ispune prijavnicu kojom se registriraju i potvrđuju kako pjesma nije obrada ili remiks te si tako otvore vrata prema Falševoj publici žednoj dobre alternative i drugačijeg zvuka.

Falš slušajte na njihovoj web stranici.

Moglo bi Vas zanimati