13
svi
2022
Recenzija

[ARHIVA] Bijelo dugme: Singl ploče 1974. – 1980.

Bijelo dugme

Bijelo dugme: Singl ploče 1974.-1980.

share

Bijelo dugme je dvije kompilacije s gotovo svim singlovima  objavilo kao dvostruki album. Vrsno remasterirani dvostruki LP podsjetnik je na eru vladavine najvećeg banda na ovim prostorima

Diskografska ostavština najvećeg banda na ovim prostorima – Bijelog dugmeta – i tridesetak godina nakon posljednjega studijskog albuma Ćiribiribela  svakako ima prostora za nove arhivske iskopine. Bijelo dugme je, uz grupu Time, stožerni nositelj repertoarne renesanse na vinilu Croatia Recordsa, što znači da se nakon najvećega diskografskoga pothvata u regionalnoj diskografiji – box-seta sa svim remasteriranim studijskim albumima u legendarnome londonskom studiju Abbey Road (koji je – sic! – ostao bez Porina) prionulo obnovi i preostalih izdanja na vinilu.

Nakon najuvjerljivijeg albuma banda – live-zapisa iz Kulušića 5. april ’81. – originalni urednik Dugmetovih izdanja Siniša Škarica i urednik reizdanja Nikola Knežević odlučili su se da dvije kompilacije Singl ploče: s podnaslovima 1974.-1975. i 1976.-1980. objedine na dvostrukom vinilu.

Obje kompilacije izvorno su objavljene u listopadu 1982. godine, kao rekapitulacija suradnje tadašnjeg Jugotona i Bijelog dugmeta. Kompilacije su objavljene između navedenog albuma 5. april ’81. (1981.) i Uspavanka za Radmilu M. (1983.) Sadržajno, ti albumi se i nisu mogli dalje širiti, jer Bijelo dugme nakon singla „Dobro vam jutro, Petrović Petre” (na albumu Doživjeti stotu ta se skladba zove „Čudesno jutro u krevetu gđe Petrović”) 1980. i nije više imalo 7-inčnih izdanja, osim dva promo-singla.

 

Bez Ivandićevog singla

Sadržaj obje kompilacije već je reizdan na dvostrukom i bogato opremljenom CD-u Singlice 1974.-1980. te je dostupan i na streaming platformama. Razlika je samo u dvije pjesme koje se nalaze na singlu koji je potpisao pokojni bubnjar banda Ipe Ivandić„Džambo” i „Vatra“. Singl je objavljen u srpnju 1976., a snimljen je u RCA studijima u New Yorku, istodobno kad i singl s pjesmama „Milovan” i „Goodbye America” kome se kao izvođač navodi Željko Bebek i Bijelo dugme. U tom smislu, riječ je o prvom solo-singlu Željka Bebeka, no više je to bio marketinški štos, u kome se htjelo istaknuti još dva pojedinca iz banda, s obzirom na to da je Bregović diskografski već izlazio iz portfelja matičnog banda. Uostalom, udarnu pjesmu „Milovan” već je 1973. bila snimila i na singlu objavila vokalna grupa Iver.

Ivandićevi instrumentali nisu našli mjesto na originalnoj, drugoj LP kompilaciji singl-ploča, premda su komotno mogli, s obzirom na to da je prva kompilacija po minutaži dulja. Vjerojatno je to bilo zbog toga što je Ipe Ivandić u tom razdoblju služio zatvorsku kaznu zbog posjedovanja hašiša pa se nije željelo uznemiravati strukture. Kako se je sada očito željelo reizdati originalni sadržaj kompilacija, tako nije ostalo mjesta za dodavanja ovog singla, inače uvjerljivijega od Bebekovog singl-blizanca.

U odnosu na albumski sadržaj Dugmetovih albuma, ova dvostruka kompilacija ima jedanaest skladbi koje se nisu našle na albumima, dok se dvije nalaze u drukčijim verzijama – „Pristao sam biću sve što hoće”, pjesma iz filma Lične stvari u drugoj je verziji na albumu Doživjeti stotu, dok je „Dede bona, sjeti se, de tako ti svega” arhivska snimka koncertne izvedbe iz 1977. Na originalnom singlu piše da je je pjesma snimljena na koncertu kod Hajdučke česme 1978., no kako je taj koncert jedno, a snimka na live-albumu Koncert kod Hajdučke česme nešto sasvim drugo, po svemu sudeći je snimka outtake sarajevskog koncerta koji je poslužio kao predložak za live-album.

Album sadrži i kontroverzni singl s pjesmama „Glavni junak jedne knjige” i dječjim evergreenom „Bila mama Kukunka, bio tata Taranta”. Singl su, naime, gotovo istodobno objavili i Diskoton i Jugoton, s drukčijim omotima. Također, zanimljivo je kako je na svakom singlu izostavljen jedan od autora te pjesme. Na Jugotonovom singlu – sukladno tome i na kompilaciji – navedeno je samo ime tekstopisca Žarka Rojea (napisao je i „Kućicu u cvijeću” Zdenke Vučković), dok je na Diskotonovom singlu naveden autor glazbe, Splićanin Petar Bergamo. Na tom singlu skladba se zove „Avanture maloga Ju-Ju”.

 

Nakon svih ovih godina

Za vrijeme aktivnog djelovanja banda, Bijelo dugme realiziralo je pet kompilacija. Prije dvije kolekcije singlova objavljena je samo na kaseti zbirka Iz sve snage, a nakon odlaska Željka Bebeka iz banda kolekcija balada Sanjao sam noćas da te nemam. Kompilacija Nakon svih ovih godina objavljena je 1990. godine i na njoj se nalaze snimke na kojima pjevaju Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović.

Kako piše Siniša Škarica na ovitku reizdanja, „zgodno zvuči apokrifna priča o samaritanskom potezu Jugotona koji je spremno posudio novce svom ekskluzivnom ansamblu zbog carinske zapljene krivo deklariranih instrumenata na povratku iz inozemstva. Po njoj singl kolekcije 1 i 2 izmišljene su kako bi se njihovom prodajom povratili posuđeni novci”.

Sigurno je kako je bilo mnogo onih koji su željeli zaokružiti svoju kolekciju vinila Bijelog dugmeta, premda su mnogi kupovali i singlice. Nije bilo jamstva da će pjesme na singlovima osvanuti na kakvom albumu pa su onda singlovi ipak nabavljani. Tad nije bilo ni kasnije uobičajene prakse da se na kolekcije nadodaju još dvije-tri sasvim pjesme upravo zbog zagriženih diskofila.

Singl ploče (1974. – 1980.) vrlo su dobro remasterirane i zvuk je zamjetno nadgrađen i proširen u odnosu na originalne snimke. Pjesme variraju od pastirskih rock-poskočica („Sve ću da ti dam, samo da zaigram”, „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”, „Da mi je znati koji joj je vrag”, „Milovan…”) preko blues varijacija („Ove ću noći naći blues”, „Blues za moju bivšu dragu”) do vrhunskih Bregovićevih skladateljskih zahvata („Ima neka tajna veza”, skladba koju je Joan Baez izvodila u originalnoj verziji, „I kad prođe sve pjevat ću i tad”, „Došao sam da ti kažem da odlazim”, „Pristao sam biću sve što hoće”…).

Uz detaljne podatke o svakoj snimljenoj skladbi, ova obnovljena kompilacija zaista je snažan podsjetnik na karijeru banda koji je asfaltirao trasu rocka na ovim meridijanima.

 

Extra: dvije kompilacije spojene u jedno izdanje, bilješka Siniše Škarice, fotografije ovitaka singlova, download kartica za besplatno preuzimanje MP3 verzija pjesama

Producenti: Nikola Borota Radovan, Vladimir Mihaljek, Neil Harrison, Goran Bregović, Zoran Redžić, Zlatko Hold

Format: 2LP

Izdavač: Croatia Records

 

 

Moglo bi Vas zanimati