05
svi
2022
Recenzija

Dubioza kolektiv i Agrikultura - Lobotomija je moda, a u kafani je spas!

Dubioza Kolektiv

Dubioza Kolektiv /Goran Lizdek

share

Jednom kada Dubioza kolektiv napravi loš album, bit ćemo sigurni da su stvari u društvu krenule nabolje. No, dečkima inspiracije u posljednje vrijeme ne nedostaje. U proteklih pet godina, koliko je prošlo od objave njihovog posljednjeg albuma za domaće tržište, Pjesmice za djecu i odrasle, dogodile su se značajne i neočekivane, globalne i lokalne, blago rečeno, povijesne senzacije.

Dubioza kolektiv - Agrikultura

Dubioza kolektiv – Agrikultura

I još jednom, u osam pjesama novog albuma Agrikultura, prepoznatljivog ritma i forme, oni ne nude odgovor, već na prepoznatljiv te jednostavan način ističu mnogobrojne bizarnosti, fenomene, stereotipe i navike našeg društva koje proživljava uistinu dinamične civilizacijske trenutke.

Novi se album trenutno nalazi u pretprodaji, službeni datum objave je 10. svibanj 2022., a mi smo ga dobili priliku preslušati prvi.

U pandemijsko vrijeme upravo su oni mnogima bili jedna od rijetkih utjeha sa svojim tjednim online koncertima koje je pratila publika iz raznih krajeva svijeta. Jer, njihova se fan baza proteže puno šire od same dijaspore – zato je bilo i za očekivati da odmah po popuštanju mjera odmah krenu na turneju i ponovno zaraznim ritmovima protresu mase diljem svijeta. Uspješno, što je vidljivo i na njihovom Instagram profilu, jer su dvorane u kojima sviraju ugodno popunjene.

No, jednom kada se iz svijeta vrate u rodne krajeve, postave pitanje – može li Bosanac biti vegetarijanac? Naravno, odgovora nema, ali produkt je neodoljiv. Pjesma „Može li”, koja neodoljivo podsjeća na njihovu uspješnicu „Volio BiH”, naravno, prilagođena je raznoraznim stereotipnim aktualnostima s kojima smo okruženi.

Nakon vesele i šaljive „Može li” dečki kreću u najozbiljniju stvar ovog albuma. „Booranija” donosi dozu melankolije, trenutka do kojeg smo civilizacijski dogurali kada shvaćamo da, unatoč svim borbama za promjene, nikakva promjena nije na vidiku, a povijest se ponavlja. Ajoj, joj, joj.

Zato udri brigu na veselje i uđi u „Kafanu”, gdje loših emocija nema. Čari kafane mnogi pripadnici nove generacije možda neće ni upoznati jer su im digitalne navike u potpunosti srozale motivaciju za svim segmentima života, čime se Dubioza kolektiv bavi u pjesmi „Ne da mi se”.

Bave se i podrškom legalizaciji marihuane u pjesmi „Ilegalno živ”, a agrikulturni lajtmotiv koji se provlači cijelim albumom odlično je verbaliziran u pjesmi „Traktorska” i motivu „oranja domovine”.

Naravno, tu je i Čola koji otvara album odličnom pjesmom „Bubrezi” za koju je snimljen izvrstan, multifunkcionalan spot, koji dopire do publike u cjelosti pjesme na tradicionalnoj platformi YouTube, ali i sekvencijski na platformi TikTok koja je ujedno i najveća inspiracija za nastanak istog.

No, kako to sve zapravo melodijski zvuči? Kao i sve do sada što smo čuli od Dubioze, no i dalje izuzetno primamljivo i zanimljivo. Jer, nevjerojatna je njihova energija koja i dalje zvuči svježe, dok su stihovi izvrsna sarkastična metaforička rješenja u kojima će svatko naći svoju intelektualnu razinu shvaćanja. Uvijek u istom ritmu.

Dubiozu kolektiv domaća će publika dobiti priliku gledati uživo na Sea Star Festivalu u Umagu.

Moglo bi Vas zanimati