17
lip
2023
Recenzija

Napokon

Kuku$ - X

Kukus - X (Album cover)

KUKU$ - X

share

Stigao je dugo iščekivani projekt zagrebačke trap grupe Kuku$ koju čini trojac Hiljson Mandela, Goca R.I.P. i iso miki.

Metropolino najnovije izdanje oko kojeg se zadnjih mjeseci počela snažnije stvarati buka među fanovima, obilježava desetljeće aktivnog rada grupe, svojevrsnih pionira hrvatske trap glazbe, koji su uvelike imali utjecaj na razvoj i etabliranje ovog žanra među širom populacijom.

Kuku$ X – uskoro

Sve su oči proteklih nekoliko tjedana na domaćoj trap sceni bile uprte upravo u Kuku$ koji su oskudijevali u detaljima najavljenog albuma, već je samo krilatica Kuku$ X – uskoro bila dio najave ovoga slavljeničkog djela, zbog čijeg su duljeg i mističnog iščekivanja postali već i predmetom šale među mnogobrojnim pratiteljima na društvenim mrežama. U pozitivnom smislu, naravno, posebice zato što je izlazak najavljen za travanj bio odgođen za lipanj, a novu su pjesmu s albuma izveli na prethodnim Drito festivalima.

Već poprilično velik hype tako je postao još veći, čime je grupa postavila velika očekivanja. Jesu li ih ispunili?

Album je napokon ugledao svjetlo dana i donio je četrnaest pjesama uz producentske potpise vlastitih snaga iso mikija i Goce RIP, ali i Strapazoota, Prikija, Zvonimira Kosa te Lockrooma koji je odradio kompletan miks i mastering albuma. Zvonimir Kos te Žugi i Swana (na albumu službeno navedeni kao High5) jedini su gosti albuma.

Ne toliko ”Visoki start” albuma

S prvim singlom ”Visoki start”, objavljenim nekoliko dana prije izlaska X-a, nije se moglo znati što točno očekivati od albuma. Dečki su na pjesmi donijeli svoj uobičajeni zvuk koji nije odstupao od dosadašnjeg.

Fanovi su već dugo vremena tražili „stari Kuku$“, aludirajući na „tvrđi“ zvuk koji je grupa njegovala na početku karijere. Na trenutke su se vratili na te početke, no u njima nisu ostali zarobljeni, čime su na novom albumu demonstrirali svoj višegodišnji glazbeni razvoj i prilagodbu zvuka aktualnim trendovima žanra.

Prepoznatljivi štih i osobni pečat koji nose od početaka ovaj su put uspjeli prilagoditi izvrsnoj produkciji za koju bih se usudio reći da ne zaostaje za onom svjetskom. Što i ne čudi, budući da Arian Vuica – poznatiji kao Strapazoot – već ima iskustva s hitovima na vrhu svjetske Billboardove top ljestvice. Na albumu je jasna raznovrsnost beatova koji su pružili grupi priliku da se okuša i u nešto drugačijim vodama u koje ranije nisu ulazili.

Odličan primjer toga je pjesma ”Ako umrem mlad”, koja je vrlo prikladna radijskom eteru. Riječ je o za Kuku$ nekarakterističnoj pjesmi bez vulgarnosti, ispunjenoj pozitivnim stihovima kojima slave svoj grad i pokazuju ljubav prema obitelji.

Još jedan neočekivani trenutak albuma jest pjesma ”Duboke noći”, također mekšeg zvuka, odlično tempiranog za početak ljeta.

„Staro, a novo!“

Puštajući blaže pjesme na stranu, dotaknimo se originalnog zvuka koji je pomogao grupi da stvori ime koje ima danas. Na prvoj polovini albuma to su ”Eurovizija”, ”Dai”, ”Braća po krvi”, ”Ye”, ali kasnije i ”Drip Moreno”, koje donosi „stari Kuku$“, ali na jednoj novoj i višoj razini – kroz nove flowove, koketiranje s američkim stilom trap stihova, ali i na trenutke inspiriranom američkom trap produkcijom.

Na pjesmi ”S bandom” na kratko je oživjela i stara triestri banda, odnosno hrvatski trap kolektiv koji pretežito čine članovi Kuku$a i High5-a. Goca i Hiljson su zajedno sa Žugijem i Swanom proslavili spomenutu „bandu“ i sve dosad postignuto, uz naglasak na vlastitu zaslugu za definiciju domaće trap scene, što im se, objektivno gledajući, teško može poreći.

Swanino je gostovanje dokazalo da je raniji sukob između njega i Kuku$a zakopan, a Žugi je još jednom pokazao koliko originalni hip-hop pomiješan s novim trap zvukom može dobro funkcionirati. Pjesma sigurno neće razočarati fanove triestrice koji prate rad kolektiva od njezinih početaka.

„Jer sve što je dobro kratko traje“

Završnica albuma dolazi s pjesmama ”Šta je” i ”KUKU$”, koje su dobile težak zadatak da zatvore album jednakoj razini kvalitete. Na pjesmi ”Šta je” Goca je zablistao i, usudio bih se reći, iznenađujuće donio jedan od najsirovijih trenutaka njegove karijere, koji u potpunosti odstupa od njegova umjetničkog karaktera.

U svojem se versu dotaknuo teme borbe sa samim sobom, pokazao skromnost, što je iznimno osvježavajuće; „ozbiljnije“ teme, odnosno iskrenost u trap glazbi nažalost danas i nije put kojim izvođači odlučuju ići.

Na završnici prethodnog albuma grupa je iskoristila svoje ime u naslovu pjesme ”Sao Kuku$”, a ovaj su put iskoristili samo ”KUKU$”. Nazvati pjesmu po samom sebi hrabar je potez koji zahtijeva da se izvođač iskaže u najboljem izdanju, što nije toliko lagan posao. Srećom, Kuku$u je to pošlo za rukom.

Deset godina karijere je ukratko rezimirano uz hvalisavo opisivanje brzoga reperskog života, svojih postignuća te glađu za novcem i slavom. Uz jednostavan flow i stihove, grupa je prepustila to da pjesmu nosi produkcija mladog trojca koji čine Trky, Traposlavia i Lockroom. Trojac, koji je već surađivao na Baksovoj pjesmi ”Ljigav”, ovog je puta dobio priliku da zaokruži desetljeće pionira trap glazbe u Hrvatskoj.

Hiljson i Goca, iako vrlo različiti izvođači različitih karaktera, još uvijek uspijevaju parirati jedan drugome i teško je debatirati tko je od dvojca odradio bolji posao na albumu. Činjenica koja je iznenađujuća jest da je iso miki ovaj put producirao samo pet pjesama na albumu, tek jednu samostalno, čime je Goci, Strapazootu i Lockroomu – kojega se danas smatra najambicioznijim mladim producentom novog vala – prepušteno da dodatno osvježe zvuk Kuku$a, u čemu su i uspjeli.

Fanovima omiljen album Anđeli i bomboni prije pet je godina definirao kako bi sveobuhvatno domaće trap izdanje trebalo izgledati, ali trenutno ga je teško usporediti s X-om. Nekoliko godina poslije, i album i brojni hitovi na njemu još su uvijek aktualni među fanovima. Vrijeme će pokazati hoće li i novo izdanje zaraditi jednako poštovanje među pratiteljima, jer Kuku$ pruža vlastitu viziju glazbe, bez kompromisa ili dodatnih opterećenja.

Ovo nije „stari Kuku$“, ali nije ni „mainstream Kuku$“. Ovo je svjež zvuk grupe koji pokušava ostati u toku s aktualnostima na sceni, ali vjerna svojim korijenima. Svojevrsna proslava postignuća, godina i imena.

Više nego solidan projekt koji potvrđuje da kvaliteta i inovativnost ne jenjavaju s godinama ako se stvara bivajući inspiriran ljubavlju i strašću.

Format: digital/streaming
Izdavač: Metropola
Singlovi: “Visoki start”, “Duboke noći”

Moglo bi Vas zanimati