17
pro
2022
Recenzija

Boris Štok: 3

Boris Štok

Na trećem albumu Boris Štok obradio je pjesmu Georgea Michaela

share

Dvije godine nakon albuma Ispod kože, za koji je nagrađen Porinom u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe, riječki glazbenik Boris Štok objavljuje treći solo album jednostavnog naziva 3

Boris Štok

Ponovo na tragu matičnog benda Quassarr: Boris Štok / Foto: Tanja Kanazir

Talent Borisa Štoka kao tekstopisca je očigledan, ali njegova radna etika u kombinaciji s tim talentom doista je inspirativna. Iako je poznat po svojemu profinjenom stilu, njegova glazba sve više osvaja. Štok uvijek uspostavlja stupanj postojanosti na početku, zatim uvodi suptilne, dosljedne izmjene kako bi stvorio osjećaj meditativne usklađenosti. Sve je melodičniji, sve uglađeniji i sve čvršći, a to je rezultiralo novim, snažnim albumom. To je ta neka nova energija koja proizlazi iz sve više isprepletene suradnje s Darkom Terlevićem (The Siids), njegovim suautorom i producentom.

Na ovom su izdanju najjači trenuci postignuti već s prvih nekoliko pjesama. Ono što slijedi, općenito govoreći, pripada gustom, slojevitom popu koji sve više postaje prilagođen radijima. Glazba odiše hladnom melankolijom koja nadopunjuje teksturiranu produkciju. Album otvara introm “2’22”” i “Još jednom”, pjesmom koja se konačno može nazvati nasljednicom Quasarrovog hita “Ti”, pjesmom koja je zapravo i skrenula pozornost na Quasarr i Borisa Štoka. S motoričkim tempom i odgovarajućom bas-linijom stvorena je savršena platforma za divne gudače i poznati vokal. “Netko poput nas” možda je najbolja pjesma koju ima u svom opusu, jedan tako lijepo balansirani spoj radiofoničnosti i tamne estetike koju nam cijelo vrijeme isporučuje u svojim pjesmama.

Štok ponavlja šablonu zadanu na prethodnim izdanjima te na ovaj smješta novu obradu. Svojim glasom i jedinstvenom estetikom postao je istaknut na sceni: doista, na njegov stil utjecali su mnogi glazbenici poput Davida Bowieja, Joy Divisiona, Moloka ili Georgea Michaela čije pjesme voli uvrštavati u svoj repertoar s kojim nastupa. Tako je i pjesma “Jesus To A Child” pronašla mjesto na ovom albumu. Riječ je o izvedbi s orkestrom koju je snimio i napravio s Oljom Dešićem povodom koncerta u čast Ivici Vrkiću, preminulom glazbenom uredniku Radija Rijeke, koji je bio veliki fan Georgea Michaela. Mislim da su Štok i ekipa postigli lijepu ravnotežu između nostalgije i nečega što još uvijek zvuči kao suvremena pop glazba, doduše, nešto tamnija. To nije slučaj samo kod ove pjesme nego kod cijelog albuma.

Boris Štok

Treći album pun je nježnih melodija / Foto: Tanja Kanazir

Kao i njegovi prethodnici, album 3 pun je nježnih melodija koje cijene jednostavnu ljepotu umjesto blještave bombastičnosti. Atmosfera albuma mijenja se pred kraj, u trenutku kad nastupa pjesma “Zaboravi (Minimalizam)”. Pjesma sa Štokova drugog albuma Uvijek dio mene pronašla je ovdje mjesto u novom, puno pastoralnijem i nježnijem aranžmanu zbog kojeg odiše nekim pomalo egzotičnim prizvukom. Ovdje se vidi pomak od dobro uglađenog umjetnika koji dolazi u kompletu s formulativnim pjesmama koje označavaju iste okvire.

Sada, u razdoblju albuma 3, susrećemo još složenijeg lika, galantnog, slojevitijeg i punog čežnje. Štokov album je moderni pop pogled na romantizam – osjećam i volim, dakle jesam. To dolazi do izražaja u pjesmama poput “Za nas”, gdje pjeva Ako ikada prestanem disati, voljeti, više neće me boljeti ili Gdje prestajem ja i počinješ ti. Iako granica između umjetnosti i autentičnosti može biti fina u popu, Štok koristi umjetnost i osobnost kao sredstvo za ranjivost. Na njegovu trećem albumu vidimo novu razinu nježnosti prema sebi i onima oko njega. Puno je materijala napravio i snimio posljednjih godina pa je već najavio kako bi sljedeće godine želio objaviti još jedan album, ali s posve drugačijim zvukom i produkcijom. Nadam se da će, nakon najavljenih eksperimenata, nastaviti u ovom smjeru.

 

Singlovi: “Netko poput nas”, “Jesmo li jedini”, “Još jednom”

Producent: Darko Terlević

Format: streaming

Izdavač: Aquarius Records

Moglo bi Vas zanimati