27
velj
2022
Recenzija

Trokut: Rotate, Align

share

Na skliskom smo terenu pokušavamo li atribuirati žanr i definirati format s kojim se predstavlja Trokut, glazbeni kolektiv koji je donedavno brojio četiri člana te ulazio pod odrednicu jazz ili jazz-elektro glazbe. Već sa svojim debi albumom Shapeless (koji je izašao u jesen 2020. godine) Trokut je pokazao izrazitu glazbeničku izvrsnost što mu je u 2021. godini donijelo i nominacije u dvije već spomenute žanrovske kategorije – u kategoriji najboljeg albuma elektroničke glazbe hrvatske diskografske nagrade Porin te nominaciju u kategoriji Jazz&Off nagrade Rock&Off.

No, svi oni dubinski i pažljiviji slušatelji već su na ovom albumu prvijencu mogli iščitati i Trokutovu ozbiljnu namjeru nadogradnje jazz-elektro baze stvaranjem eklektičnih konglomerata unutar vlastitog glazbenog jezika. Stoga se album Shapeless nameće i kao svojevrsni bendovski manifest, izraz Trokutovog inicijalnog stila i glazbeničkog stava. A taj, da pojasnimo, svoje temelje ipak pronalazi prvenstveno u jazzu, kao i njemu svojstvenim manirama te načinu bendovske komunikacije.

U takvu zvučnu mrežu Trokutovci na Shapelessu ubacuju zvučne elemente (od harmonijskih rješenja, zvučnih kodova i signala ili pak boja itd.) koje izvlače iz raznovrsnih žanrovskih i stilskih glazbenih jezika i priča, ali ih i dalje tretiraju jazzerski. I upravo je to formula uspjeha ovog albuma, njegovog istovremeno raskošnog i kompleksnog zvuka te pitke komunikacije sa širokim spektrom slušatelja.

Novi EP Rotate, Align (veljača 2022.), kako i sam naslov kaže, najavljuje određeni zaokret i njegovo poravnanje u pravcu nekih novih stremljenja ovoga benda. Drugačije rečeno – Trokut se na novom EP-u još više odmiče od temeljnih jazz principa. No, suprotno nagomilavanju materijala i izričaja svojstvenih eklektičnom Shapelessu, materijal se na Rotate, Align pojednostavljuje – i u teksturi i u formatu i u samom stilu (žanru).

Glavni okidač ovih promjena – čini nam se – najnovije je Trokutovsko pojačanje. Jaki Arhu na saksofonu i elektronici, Hrvoju Kralju na električnom basu, Jerku Jurinu na bubnju i Luki Čapeti na električnoj gitari (koji, treba spomenuti, nije sudjelovao na albumu Shapeless) pridružila se klavijaturistica i vokalistica Ana Čop, prisutna već i na albumu iz 2020. kao gošća na pjesmi Porzellan.

Glas, stoga, postaje baza ovog EP-a i početna točka stilskog odstupanja od prvog albuma. Njegovim postavljanjem u prvi plan, odnosno davanjem vokalu uloge naracije nekog pjevajućeg subjekta, potencijalne introspekcije i pričanja priča, mijenjaju se i svi ostali suodnosi unutar instrumentalnih tekstura pjesama koje Trokut donosi na Rotate, Align. Funkcionalnost front(wo)man poetike s pjevanim tekstom u prvome planu, bliži je stoga konvencionalnijoj strukturi pop pjesme.

EP donosi tri naslova i tri različite atmosfere, ali sve tri s jednako dobrim grooveom, čime se posebno ističe prvi broj Boi. Baršunasti, puteni glas Ane Čop jako se dobro slaže upravo s toplom bojom saksofona Jake Arha koji ostaje u sva tri broja jedini solistički, donekle improvizacijski element – sjajno, ali kratko, odsviran u drugom broju Temptation. Izrazito su prepoznatljive bubnjarske bravure i specifični ritamski modusi te metričke promjene koje diktira Jerko Jurin, bez kojeg Trokut ne bi imao taj prepoznatljivi zvučni potpis. Novina su i klavijature Ane Čop s vrlo zanimljivim efektima i bojama koje uz Hrvoja Kralja i Luku Čapetu grade, jačaju te niveliraju teksturu i harmonijsku pozadinu.

Stoga EP Rotate, Align s kojim Trokutovci najavljuju i skorašnju turneju u Njemačkoj, konvencionalniji je, ali ne i manje kvalitetan materijal koji će biti po ukusu još i širem sloju publike. A nadamo se da će tehničke i improvizacijske vrsnosti ovih odličnih muzičara, kojima se ipak moglo dati više prostora na ovom EP-u, biti prisutnije i temelj nekih – još i više se nadamo – brojnih predstojećih live nastupa.

Dizajn novog EP-a potpisuje sjajno i autorski prepoznatljivo pero Svena Sorića, koji se već dokazao kao pouzdan autor brojnih vizuala i plakata raznovrsnim glazbenim sadržajima. Svoje fizičko izdanje EP će poprimiti i u – mnogima prisnom – obliku audiokasete u ograničenoj nakladi, a za sve one koji više ne posjeduju glazbeni kasetofon ili walkman, Rotate, Align može se pronaći na svim streaming servisima.

Moglo bi Vas zanimati