19
velj
2022
Izvještaj

Otvoren November Fest – odličan Elemental i vrlo dobar TBF

Elemental Mirela Priselac Remi

Elemental/November fest /Jan Humski

share

Prvi dan November Festa donio nam je odlične nastupe Elementala i TBF-a ali i, nažalost, neke loše stvari uvjetovane novonormalnom situacijom koju, toplo se nadam, jenjavanjem pandemije više nećemo iskusiti.  

Mala dvorana Doma sportova tako je, što se gledališta tiče, bila strogo odvojena na polupraznu VIP zonu na parteru i tribine koje su bile pune, što je stvorilo osjećaj kao da su bend na pozornici i publika svatko u svojoj dvorani bez mogućnosti približavanja.

DJ Rea

DJ Rea/November Fest/Jan Humski

Također, bilo je tu i polusatno kašnjenje na početku što je uvjetovalo, čini mi se, malo kraćim setom TBF-a što je moglo biti izbjegnuto da je sve počelo točno na vrijeme.

Za vrijeme nastupa oba benda – u kojem god dijelu gledališta se nalazili – zvuk je bio prilično loš, točnije, prilično mutan i cijelu večer se nije popravljao. U jednom trenutku, kada bi gotovo sve zazvučalo kako treba, nakon kratkog vremena bi se opet vratilo u mutne vode, tako da je kvaliteta same zvučne slike oscilirala cijelu večer.

Srećom, bendovi su dali sve od sebe stoga ovaj propust nije pokvario cjelokupni dojam te publiku nije previše ometao u uživanju u koncertu.

Večer je otvorila DJ Rea čiji je set sastavljen od hip hopa, dancehalla i ostalih srodnih žanrova te je pratio publiku prilikom ulaska u dvoranu i zauzimanja pozicija. Nakon Reina seta na pozornicu se penje Elemental. Krenuli su snažno i brzo s ”Nešto glasno” i ”Sama”. Čulo se i vidjelo koliko su Elementalovci željni svirke uživo i prava je šteta što su zbog prvotno opisane situacije bili daleko od publike, kao i publika od njih, jer bi zasigurno u malo drugačijim uvjetima razmjena energije publike i benda bila kudikamo snažnija.

Atomic Dance Factory

Atomic Dance Factory/November Fest/Jan Humski

Remi i Shot posebno su bili nadahnuti za rječite najave i odjave pjesama. Dom sportova ljuljao se uz taktove ”Ljuljaj brod” dok su ”Ništa” i ”Tijelo pamti” po tko zna koji put pokazale kako je Elemental u svakome glazbenom segmentu odličan bend. Našlo se tu mjesta i za aktualni singl ”Dvojka” i naslovnu stvar s recentnog albuma Ilica koji, eto, nažalost, zbog situacije u kojoj jesmo, nikako da doživi svoju pravu klupsku koncertnu promociju.

No, u svjetlu isto tako odlično izvedene ”Hej sanjalice” možemo se nadati kako će do toga doći što prije. Već po običaju, svoj nastup su zaključili s ”Goli i bosi” u super žestokom ubrzanom ritmu i sveopćoj galami.

Elemental

Elemental/November Fest/Jan Humski

Nakon Elementala pozornicu su preuzeli TBF-ovci. Pomalo iznenađujuć, ali dobar početak pripao je pjesmama ”Tragični junak” i ”San” koje otvaraju album Pistaccio Metallic iz 2011. godine. Zatim se sve prožestilo s ”Esej” i legendarnom ”Pljačkom”. Repalo se i pjevalo na ”Pozitivan stav” i ”Data”, rasplesalo se na ”Uvik kontra”, dok su kao i uvijek odlično sjele ”Heroyix” i ”Grad spava”.

Ostatak set liste bio je plovidba standardnim best of vodama, bez iznenađenja, i gotovo je rutinski odrađen. Na ovom mjestu bih izrazio želju za nečim novim od TBF-a, jer od 2015. godine nismo čuli ništa novo, pa vjerujem kako će set lista uskoro prodisati novim stvarima i nekim starijima koje dugo nismo imali priliku čuti uživo, budući da češći posjetioci njihovih koncerata već znaju kada dolazi ”Mater”, kada ”Krist”, a kada ”Veseljko”.

TBF

TBF/November Fest/Jan Humski

Sa ”Smakom svita”, ”Fantastičnom” i ”Ales gut” priča je privedena kraju.

Premda je možda protokolarno bilo neizvedivo, dojma sam kako je TBF-ov nastup bio prekratak i da se možda moglo još svirati da nije bilo kašnjenja s početka priče. No, usprkos svim navedenim propustima, prvi dan November Festa poslušali smo odličan Elemental i vrlo dobar TBF.

November Fest

November Fest/Jan Humski

Moglo bi Vas zanimati