17
ožu
2024
Izvještaj

PRED DOMAĆOM PUBLIKOM

The Siids u Pogonu kulture: Velika noćna muzika

The Siids

Stanislav Grdaković i Darko Terlević u punom elementu / Foto: Filip Kovačević

share

U riječkom Pogonu kulture dvojac The Siids predstavili su novi studijski album II, zaokruživši cijelu priču kombinacijom skladbi s albuma Brutalist, koji je utabao prepoznatljivu zvučnu estetiku benda

The Siids

Bend je promovirao oba svoja albuma / Foto: Filip Kovačević

Dvojac The Siids, iza koga autorski stoje Darko Terlević i Stanislav Grdaković, koncert u Pogonu kulture iskoristili su kao priliku za promociju novog, ali i starog albuma s obzirom da je bila odgođena uslijed pandemije. Da je kreativni dvojac svoje vrijeme u nadograđivanju vlastitih glazbenih vizija dobro iskoristio, svakako je pokazalo i naglašavanje live performansi s bubnjarskim pojačanjem Dinom Šimonovićem, što je bilo i od esencijalne važnosti obzirom da materijali sa II jednostavnu traže drugačiju dinamiku.

II je svakako pokazao da uz otvaranje novim pravcima i eksperimentima svejedno zadržava ono što su The Siids zamislili s Brutalistom, a što je u koncertnoj noći rezultiralo većinski elektroničkim plesnim nabojem zaokruženim modernim indie prizvukom, uz eskapade prema ambijentalnim, filmskim pasažima koje su cijeloj priči dale jednu potpuno dimenziju.

Tako je bend večer najavio s up beat plesnom “Divine Comedy“, a nije prošlo dugo u prvom dijelu koncertne večeri otkako je Stanislav Grdaković iskazao svoje oduševljenje okupljenom publikom.

The Siids

Publika je dobro naučila glazbenu lekttiru The Siidsa / Foto: Filip Kovačević

„Iznenadili ste nas u svim pogledima. Kako nismo u Rijeci nikad radili pravu promociju prvog albuma, stoga ćemo iskoristiti priliku za promociju oba albuma. Pripremili smo svašta, nadam se da ćemo se svi skupa dobro zabaviti“, istaknuo je.

U večeri su se izmjenjivali blokovi pjesama s oba albuma, dalje se nastavilo uz električni niz s Brutalista, “Beats Running Down“, “Love Worth Saving“, “Wake“, “Lovers“. Tek živo predstavljanje II pokazalo je istinsku raznovrsnost albuma, koji je uronio u različite zvučne palete, zadržavajući taj neki noćni pjesnički senzibilitet.

Cijela dvorana zatitrala je nekom posebnom energijom uz “Feeling“ sa spomenutog prvijenca u kojemu je spoj opojne repeticije tvrde elektro matrice i moćnih živih instrumentala pretočen u pretežno indie “We’ll Wait For It“ s albuma II čiji fade out je osiguran solom na saksofonu najavivši melankoličnu “Break The Silence“. Baš taj prijelazni pasaž odisao je atmosferom nekog filmskog momenta, stavljajući u ekspoziciju dva protagonista-naratora Terlevića i Grdakovića, i prikazujući njihovu glazbenu simbiozu u svojoj punini.

The Siids

Elektronički plesni naboj zaokružen modernim indie prizvukom, uz eskapade prema ambijentalnim, filmskim pasažima / Foto: Filip Kovačević

Posebnu zahvalu dvojac je odao svom dugogodišnjem prijatelju i suradniku Marku Rogiću, faktički izvanjskom autorskom članu benda koji je sudjelovao u tekstualnom dijelu albuma II. Skupa su izveli sjajnu “Freedom“, dok je jedan od završnih akata prepušten intimnoj, akustičnoj verziji “Moments of Laughing“ koju je na klavijaturama izveo Darko Terlević, uz pjevačku podršku ostatka dvorane.

U svakom slučaju, večer u Pogonu kulture prošla je iznad svih očekivanja. Koncertom na kojemu su promovirali materijale s novog studijskog albuma II, ali i prvijenca Brutalist, The Siids su doista pokazali da su važan bend na riječkoj i hrvatskoj sceni. I to ne samo pozamašno popunjenom dvoranom, jer u highlightove večeri svakako treba ubrojati i činjenicu da je publika pokazala itekakvo poznavanje glazbene lektire riječkog dvojca.

The Siids

Poseban gost bio je Marko Rogić koji stoji iza benda White on White / Foto: Filip Kovačević

Moglo bi Vas zanimati