17
ožu
2024
Izvještaj

Nova generacija

pocket palma u Tvornici: savršeni pop proizvod

pocket palma u Tvornici kulture

pocket palma u Tvornici kulture /Julijan Labrović

share

Samo na prvo, površno slušanje pocket palma stvara nostalgičnu 80’s glazbu

pocket palma u Tvornici kulture

pocket palma u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Na drugi, ozbiljniji pogled i slušanje, radi se o najsuvremenijem pop bendu koji je hrvatska glazbena scena imala u posljednjih nekoliko godina, možda i desetljeća. Da su predvodnici regionalne scene pokazali su ponovno u subotu u Tvornici kulture, kad su u nešto manje od dva sata predstavili najbolje od svoja tri studijska albuma.

Zagrijavanje je odlično odradila Jymenik, mlada srpska glazbenica za koju ćemo još čuti. Senzualni r’n’b i elektro pop odlično je prihvaćen među zagrebačkom publikom, a ženska energija koju je donijela na pozornicu osjećala se cijelu večer.

Pridružila joj se tam pa su zajedno izvele hit “Mila“, a jednu od svojih pjesama Jymenik je posvetila Miach. Ukratko, ako vam se sviđaju Miach i Tam, vrijeme je da poslušate i Jymenik.

Na scenu su zatim izašli Anja Papa, Luka Vidović i Bruno Žabek. Minimalistička scenografija i maksimalistička kostimografija bile su dobitna kombinacija za večer koja bi se na trenutke mogla opisati stihovima hita iz 80-ih; „Dancing with tears in my eyes“.

pocket palma u Tvornici kulture

pocket palma u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Iako je teško izbjeći spominjanje te dekade, iz koje pocket palma očito i neskriveno crpi inspiraciju, treba uvijek istaknuti kako se radi o vrhunskom pop proizvodu za novo doba i nove generacije. Suvremena produkcija na najvišem nivou uz teme koje su bliske generaciji Z i mlađim milenijalcima ono su što čini njihovu glazbu neodoljivom, a činjenica da se radi o pjesmama koje vrlo radiofonične i napisane na hrvatskom jeziku samo je dodatan plus.

Tužni stihovi uz moćne vokale Anje Pape i Luke Vidovića, prikriveni seksepil synthwavea, jasan stav autora koji stoje iza svog rada i puno truda da se bude bolji – sve smo to vidjeli kod pocket palme u Tvornici.

pocket palma u Tvornici kulture

pocket palma u Tvornici kulture/Julijan Labrović

“Godišnji“, “Sjećanja“ i “Ne mogu biti kao oni“ osobni su favoriti s objavljena tri albuma, ali ne i jedine pjesme u ovoj kategoriji.

Već spomenute tam i Miach bile su gošće u Tvornici u subotu i izvele su hitove “Infierno“ i “Led“. Nije to slučajno, jer pocket palma radila im je remikseve i prije nego što su postale poznata imena na regionalnoj sceni. Upravo kroz takvu praksu stvara se scena; uz podršku jedni drugima, između ostalog i kroz dolaske na koncerte, bilo da su gosti na pozornici ili samo dio publike s nama ostalima.

pocket palma u Tvornici kulture

pocket palma u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Baš zato pocket palma su jedni od predvodnika regije koji pokazuju da je taj prostor kulturne razmjene na Balkanu uvijek postojao i nema nikakvog razloga da se ne iskoristi kako bismo imali bolju glazbu, serije, filmove ili književnost. Srećom, nova generacija aktivno radi na tome, usprkos nedostatku institucionalne potpore – a možda i bolje, jer ovako stvaraju prostor za sebe i sve poput njih, koje zanima kvaliteta i rad na sebi. Tako se svjesno stavljaju, odnosno ostaju na marginama, a znamo da se tamo uvije događaju najbolje stvari.

Od prvog koncerta u Tvornici kulture prošlo je četiri godine i vidljiv je napredak benda, ne samo u scenskom nastupu, nego i u pjesmama i produkciji. U tom kratkom vremenu stvorili su prepoznatljiv zvuk i već na prve taktove znate da je to pocket palma, što je veliki uspjeh.

pocket palma, ukratko, savršen je pop proizvod kojim se trebamo hvaliti na sav glas i koji, sudeći prema publici u Tvornici kulture, vole sve generacije. Nikakvo čudo; to je pametna i kvalitetna glazba koju rade ljudi koji imaju što za reći. Dajmo im prostora.

Moglo bi Vas zanimati