20
stu
2021
Čitaj

TIDAL najavio novi direktni model podrške glazbenicima

TIDAL

Ilustracija

share

Visina honorara i način isplate streaming servisa koje dobivaju glazbenici česta je tema uz koju se također često u javnosti vežu riječi kao što su premalo ili nepravedno. TIDAL je najavio promjenu pravila igre.

Velike svjetske zvijezde zarađuju velike svote plasirajući glazbu na streaming servise, dok se manji, lokalni izvođači, s relativno malim brojem preslušavanja žale na neisplativost plasiranja i prisustvo vlastitih umjetničkih djela na tim platformama.

Koji izvođač dobiva vaš novac?

Poslovni modeli streaming servisa većinom se baziraju na činjenici, jednostavno objašnjeno, da se svi prihodi od preslušavanja, odnosno pretplata, stavljaju na jednu hrpu te prema ukupnom globalnom postotku udjela svih preslušavanja dodjeljuju pojedinom izvođaču. To u teoriji znači da, na primjer, vaš se novac isplaćuje Drakeu u obliku honorara, premda ga možda vi uopće ne slušate niti ste ga ikada slušali.

Najpopularniji servisi, poznato je, plaćaju najmanje – to je YouTube na kojem se u prosjeku zarađuje 0,0008$/preslušavanju, slijedi ga Spotify s 0,00318$/preslušavanju, Deezer s 0,0064$/preslušavanju, Apple Music s 0,00783$/preslušavanju i finalno TIDAL s 0,01284$/preslušavanju. Naravno, ova cifra varira ovisno o državi te se također ne isplaćuje direktno glazbeniku u potpunosti, ovisno o ugovoru s posrednikom koji postoji ili ne; no poznato je da TIDAL isplaćuje najviše.

TIDAL-ov novi model poslovanja

Upravo je TIDAL prije nekoliko dana predstavio novi model poslovanja, čime, kako tvrde, u prvi plan stavljaju same izvođače i korisničko iskustvo. Isplatu autorskih naknada bazirat će na temelju aktivnosti fanova te omogućiti izravnu isplatu izvođaču, a sve s ciljem transparentnijeg plaćanja tantijema za izvođače i sve nositelje autorskih prava.

„TIDAL proširuje svoju podršku umjetnicima uz pravednije uvjete zarade i brže isplate, a obožavatelji mogu sami odlučiti kojeg izvođača žele izravno podržati. Veliko nam je zadovoljstvo surađivati na razvoju naših alata s umjetnicima iz cijelog svijeta, kako bismo im pomogli da stvaraju pod vlastitim uvjetima i da kontinuirano raste”, izjavio je Lior Tibon, glavni operativni direktor TIDAL-a.

Predstavili su dva nova paketa, TIDAL HiFi i TIDAL HiFi Plus u kojem prvi nudi streaming glazbe bez prekida u HiFi kvaliteti zvuka, slušanje glazbe u izvanmrežnom načinu rada te pristup značajkama kao što su „TIDAL Connect“ i „moja aktivnost“, koja korisniku pruža dnevni uvid u individualizirane statistike streamanja.

Drugi nudi sve pogodnosti standardne HiFi pretplate, uz autorske naknade temeljene na aktivnosti fanova i izravne isplate izvođačima. HiFi Plus će također pružati pristup najboljim imerzivnim zvučnim formatima (Dolby Atmos Music & Sony 360 Audio Recordings) i audiozapisima u Master kvaliteti (Master Quality Authenticated) te rani pristup ekskluzivnim ponudama i novim značajkama.

Izravne isplate izvođačima

Također, servis uvodi mjesečne izravne isplate izvođačima. Ovaj model omogućit će izvođačima pristup dodatnom izvoru prihoda koji izravno ovisi o aktivnosti njihovih obožavatelja na TIDAL-u. Svaki mjesec, određeni postotak naknade za HiFi Plus bit će dodijeljen najslušanijem izvođaču, što će korisnik moći vidjeti u Mojoj aktivnosti. Izravne isplate izvođačima su dodatak autorskim naknadama za streaming njihovog sadržaja.

S početkom 2022. godine, TIDAL će uvesti i drugačiji pristup autorskim naknadama. U novom modelu autorske naknade pripisane HiFi Plus pretplatnicima neće se zbrajati. Umjesto toga, isplaćivat će se na temelju stvarne streaming aktivnosti pojedinačnih HiFi Plus korisnika, za razliku od uobičajene metode agregiranja streamova i dodjele sredstava najpopularnijim izvođačima. TIDAL se zato povezao sa Squareom, Cash Appom i PayPal-om kako bi osigurao brze isplate izvođačima diljem svijeta. Štoviše, udružio se s vodećim distributerima CD Baby, DistroKid, Equity Distribution, STEM, Symphonic, Tunecore i Vydia, kako bi se osiguralo da izvođači koji distribuiraju svoju glazbu putem tih platformi mogu bez problema primati isplate.

Izvođači se mogu prijaviti za sudjelovanje u programu Izravnih isplata izvođačima, bilo putem izravne registracije uz TIDAL pozivnicu ili putem jednog od distribucijskih partnera TIDAL.

Moglo bi Vas zanimati