15
stu
2021
Digital & Biz

ZAMP prvi puta isplaćuje honorare za glazbu s Netflixa

Breaking Bad / foto screenshot

share

U četiri godine, koliko je Netflix dostupan u Hrvatskoj, Hrvati su streamali filmove i serije više od 33 milijuna puta, pri čemu su slušali glazbu koju popisuje preko 15 tisuća glazbenih autora i nositelja prava iz cijeloga svijeta.

Javila je to to stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, koja je prošle godine potpisala ugovor s Netflixom, a ovoga mjeseca prvi puta isplaćuje autorske honorare s najveće svjetske platforme koja funcionira po video na zahtjev principu. Radi se o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske gledali od 2016. do 2019. godine.

Obrada podataka koje je dostavio Netflix, a provela služba ZAMP, pokazuje uzastopan i pouzdan rast streaminga, kao i razvoj ponude ovog servisa iz godine u godinu. U prvoj godini u Hrvatskoj je platforma tako nudila gotovo 43 tisuće pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), dok je za 2019. godinu ta brojka prešla 163 tisuće pojedinačnih naslova.

Iz ZAMP-a javljaju da će honorare dobiti autori glazbe u domaćim filmovima poput drame “Ti mene nosiš” (eng. “You carry me”) ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije “Novine” (“The Paper”).

Glazbu za “Ti mene nosiš”, dugometražni film redateljice Ivone Juke, supotpisuju talijanski skladatelj filmske glazbe Teho Teardo te naš Nikola Božović.

“Novine” Dalibora Matanića su bile prva hrvatska serija koju je otkupio ovaj streaming gigant, a u njoj se može čuti pjesme poznatih Riječana, što je što je iznimno prikladno s obzirom na to da su filmski kritičari kao jedan od najjačih aduta serije isticali estetsku stranu priče u kojoj su zasjale zanimljive vizure Rijeke. Radnju “Novina” su tako pratile tri skladbe s albuma “To Hold” benda Jonathan – “Seasons”, “Wake Up Call” te “I Don’t Mind”, koji je duet s Lovely Quinces. Jedan od zaštitnih znakova ove serije svakako je i pjesma “Ti” benda Quasarr.

Otprije znamo i za još jednu veliku suradnju – pjesma “Chaotica” The Bambi Molestersa svirala je u petoj epizodi posljednje sezone “Breaking Bada”, koji je jedna od popularnijih serija prikazivanih na Netflixu, za koju amrički mediji pišu da ju se može nazvati prijelomnom točkom koja je označila prijelaz s tradicionalne televizije na onu internetsku.

Za HDS ZAMP, ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje još jednog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju.

“Naša služba odavno je prepoznala važnost kvalitetne monetizacije digitalnog tržišta. To se više ne smatra izvorom prihoda u budućnosti, već sadašnjosti”, kaže Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Marčec nastavlja da iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali i naglašava da su Netflix i video na zahtjev usluge općenito u stalnom porastu. “Mi smo se na to pripremili na vrijeme i, kao jedno od vodećih društava u regiji po tom pitanju, za naše članove ostvarili trenutno najbolju moguću poziciju na online terenu“, kaže.

“O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu, na koju pozivam sve zainteresirane”, komentira Marčec.

Podaci koje je obradila stručna služba Hrvatskog društva skladatelja otkrivaju i gledateljske preferencije korisnika Netflixa u Hrvatskoj: od serija, u 2016. i 2017. godini najviše se gledala “Stranger Things”, 2018. su to bili “Prijatelji”, dok je serija “Sex Education” dominirala tijekom 2019. godine.

Kada je riječ o filmovima, 2016. godine najgledanija je bila crna komedija “Look who’s back”, 2017. publici je bila najzanimljivija “Zootopia”, 2018. godine vladala je teen komedija “To All the Boys I’ve Loved Before”, a 2019. krimi komedija “Murder Mystery”.

Moglo bi Vas zanimati