17
stu
Zagreb
Gradsko satiričko kazalište Kerempuh

14. Zagreb jazz festival: The Baylor Project

Zagreb | Gradsko satiričko kazalište Kerempuh

17. 11. 2023 | 20:00

14. Zagreb jazz festival: The Baylor Project

The Baylor Project

share

14. Zagreb jazz festival: The Baylor Project u Kazalištu Kerempuh

Supružnici Marcus i Jean Baylor, koji djeluju pod nazivom The Baylor Project, donose savršen glazbeni spoj stilova, emocija i iskustava. U ovu suradnju oboje su ušli s pozamašnim i bogatim mirazom, a zajedničko im je iskustvo nastupanja u crkvama u kojima su još u mladim danima usvojili temelje glazbe kojom se bave. Otada se njihov glazbeni svjetonazor zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula. Jean, koja je utjecaje upijala od Carmen McRae, Jimmyja Scotta i Shirley Horn, kao popudbinu je sa sobom donijela iskustvo sviranja s Yellowjacketsima, Kennyjem Garrettom, Marcusom Millerom i Busterom Williamsom te je ostavila trag kao polovica platinastog dua Zhane.

Osim toga afirmirala se kao skladateljica, aranžerkaa, producenta i voditeljica ansambla. Marcus je prethodno bio bubnjar Grammyjem nagrađenog fusion sastava The Yellowjackets, a potom je svirao s Cassandrom Wilson, Georgeom Bensonom, Daveom Hollandom, Reginom Carter, Chickom Coreaom, Freddiem Hubbardom, Johnom Scofieldom, Joshuom Redmanom, Gregom Osbyjem i Nicholasom Paytonom. Zahvaljujući tim suradnjama, usavršio je vještine skladatelja, aranžera, producenta i vođe benda. Sva su ta iskustva ugradili u The Baylor Project, sastav koji je do sad osvojio šest nominacija za nagradu Grammy. Sastav već godinama ostvaruje moćne, dinamične, poletne izvedbe kojima osvajaju publiku diljem svijeta. Kroz autorske skladbe i obrade standarda publiku sugestivno uvlače u svoj transžanrovski i transgeneracijski glazbeni svijet. Naime, vješto spajaju jazz, blues, R&B, funk, gospel i druge podžanrove afroameričke glazbe, ali na osebujan način, što njihovu glazbu čini autentičnom.

Karizma koju su ostvarili mamac je i za glazbenike, zbog čega su u Baylor Projectu sudjelovali čuveni glazbenici kao što su Bob Mintzer, Dezron Douglas, Kenny Garrett, Keyon Harrold, Ben Williams, Geoffrey Keezer i drugi. (Davor Hrvoj)

Sljedeći događaj

17
stu
Zagreb
Centar za Kulturu Novi Zagreb
Jazz Point Novi Zagreb: Pavle Miljenović Quintet