23
lis
Zagreb
Kulturni centar Travno

6. Zagrebački festival klavirskih dua: 3. festivalska večer

Zagreb | Kulturni centar Travno

23. 10. 2023 | 19:30

6. Zagrebački festival klavirskih dua: 3. festivalska večer

6. Zagrebački festival klavirskih dua: 3. festivalska večer

share

6. Zagrebački festival klavirskih dua / Zagreb Piano Duo Festival

Nastupaju tri klavirska dua:
Lea Šantek i Predrag Šantek
Danijela Petrić i Alberto Frka
Nadia Varga Modrić i Domagoj Gušćić

Program:
Happy piano family
Program za klavir četveroručno, peteroručno, šesteroručno i osmeroručno
Izvode učitelji i učenici Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom Lee i Predraga Šantek

Cécile Chaminade (1857-1944): Pièces Romantiques op. 55
Gabriel Fauré (1845-1924): Pavana
Danijela Petrić i Alberto Frka

A. Dvorak: Slavenski plesovi, op. 46 br. 1, 4 i 8, op. 72 br. 10
Nadia Varga Modrić i Domagoj Gušćić

U listopadu 2023. održat će se 6. Zagrebački festival klavirskih dua u organizaciji Udruge Moj svijet i umjetničkih voditeljica Ive Ljubičić Lukić i Kosjenke Turkulin. Udruga Moj svijet već dugi niz godina djeluje kao organizator događaja u kulturi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Klavirski duo jedan je od najatraktivnijih oblika komornog muziciranja vrlo bogatog repertoara koji varira od originalnih kompozicija pisanih za taj sastav do niza transkipcija. Za pijaniste, poseban je izazov postići da dvoje uistinu zvuče kao jedno, a za publiku često je fascinantno promatrati spretno isprepletanje ruku i prstiju izvođača.

Zagrebački festival klavirskih dua ekskluzivno je događanje koje okuplja vrhunske pijaniste i glazbenike srodnih instrumenata kako bi promovirali ovaj vid bavljenja komornom glazbom. Ovakvi festivali rijetki su i u svjetskim razmjerima, a jedini je takav u Hrvatskoj.

Novo izdanje festivala u jesen 2023. godine predviđa četiri koncertna događanja (na lokacijama Institut Liszt, Dvorana Glazbenog učilišta Elly Bašić, KUC Travno i Mala dvorana V. Lisinski) i stručni skup za nastavnike glazbenih škola (u suradnji sa Gradskom knjižnicom Zagreb). Osim hrvatskih izvođača, ovo izdanje festivala predviđa gostovanje švicarsko-mađarskog klavirskog dua Haag-Soós iz Luzerna i finsko – mađarske pijanistice i muzikologinje Cecilie Oinas. Na festivalu će se izvoditi skladbe hrvatskih i stranih autora. Kako se putem festivala želi posebno obogatiti hrvatska literatura za klavir četveroručno, već četvrtu godinu zaredom novo djelo za potrebe festivala pišu hrvatski skladatelji, a za 6. izdanje festivala, novo djelo piše profesor Krešimir Seletković.

Festival ima stalnu potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Ulaz slobodan

Sljedeći događaj