24
tra
Split
Hrvatski dom Split

Katarina Livljanić i Ansambl Dialogos: Hekuba

Split | Hrvatski dom Split

24. 04. 2023 | 20:00

Katarina Livljanić i Ansambl Dialogos: Hekuba

Hekuba_izvedba_GV_SV_Donat

share

Nakon svjetske premijere u Zadru na 62. Glazbenim večerima u sv. Donatu (2022.), francusko-hrvatski ansambl Dialogos, pod umjetničkim vodstvom muzikologinje i pjevačice Katarine Livljanić izvest će glazbeno-scenski projekt Hekuba prema tekstovima hrvatskoga (dubrovačkoga) renesansnog književnika Marina Držića i njegova venecijanskog suvremenika i polihistora Lodovica Dolcea.

Koristeći se tekstovnim predlošcima dviju Hekuba, Livljanić preuzima jednim dijelom Držićeve, a drugim pak Dolceove uloge i stvara hrvatsko-talijanski libreto o trojanskoj kraljici. Glazbeni dio Hekube inspiriran je fenomenom svjetovnog muziciranja iz druge polovice 16. stoljeća koji se pojavljuje na venecijanskim akademijama, a odnosi se na pjevača uz lutnju koji pjeva stihove i improvizira (cantore al liuto).

Na pitanje zašto je izbor pao baš na Hekubu, a ne na neku drugu, možda publici prijemčljiviju temu, Livljanić odgovara: „Današnji [se] svijet stalno vrti oko zabavnog, ne shvaćajući koliko gubi pamćenje o cijeloj humanističkoj kulturi na kojoj smo izrasli, a o kojoj ne znamo više ništa. Sve mitove čitam na simboličan način, riječ je o poučnim pričama koje i danas mogu biti relevantne te aktualne, u vremenu kada zatvaramo oči i uši na stvari koje bismo trebali i vidjeti i čuti.”

Sljedeći događaj

25
tra
Katarina Livljanić i Ansambl Dialogos: Hekuba
Dražen Franolić & Nino Mureškič