21
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Ansambl Lado: Drmeš, kolo, polka, zurka

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

21. 11. 2023 | 20:00

Ansambl Lado: Drmeš, kolo, polka, zurka

Ansambl Lado Drmeš, kolo, polka, zurka

share

Drmeš, kolo, polka, zurka naziv je svečanog godišnjeg koncerta kojim LADO proslavlja svoj 74. rođendan.

Naziv koncerta upućuje na temu ovogodišnjeg programa. Odabrane koreografije i glazbena, vokalno-instrumentalna djela tematiziraju tradicijsku plesnu, glazbenu i odjevnu baštinu nizinske te središnje i sjeverozapadne Hrvatske.
U etnografskom i etnokoreološkom kontekstu, u tim dijelovima Hrvatske brojna su kulturna područja koja, uz pojedine zajedničke osobine, obiluju i posebnostima osobito vidljivima u tipološkoj raznolikosti i bogatstvu narodnih nošnji.

Kada je o plesnoj baštini riječ, drmeš, kolo, polka i zurka najtipičniji su i najrašireniji tradicijski plesovi hrvatskih krajeva smještenih uz i „među Savom, Dunavom i Dravom“.

Drmeš, kolo, polka, zurka program je kojim će LADO povesti publiku na plesno i glazbeno putovanje Posavinom, Moslavinom, Bilogorom, Turopoljem, Slavonijom, Baranjom, Srijemom, Međimurjem i Podravinom.

Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje. Plesovi i pjesme istočne Slavonije, popijevke i drmeš iz Turopolja te srijemska zurka neke su od praizvedbi u kojima će publika moći uživati gledajući i slušajući obljetnički koncert jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO, koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu, visoki umjetnički dosezi naših umjetnika nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujemo da će tako biti i ovaj put!

Od svog osnutka 1949. godine do danas, repertoar Ansambla LADO oblikuje se i temelji na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskoga sela.

Sljedeći događaj

21
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Guitarra viva: Marko Topčij