21
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Guitarra viva: Marko Topčij

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

21. 11. 2023 | 20:00

Guitarra viva: Marko Topčij

Marko Topčij

share

Guitarra viva, ciklus gitarskih koncerata: Marko Topčij, gitara

Program:
J. S. Bach: Partita br. 2 u c-molu
M. Ravel: Sonatina – Modéré, doux et expressif
M. Ravel: Pavane pour une infante défunte
M. Ravel: Alborada del gracioso
A. Pärt: Fratres
J. Rodrigo: Toccata

Marko Topčij, rođen 1991. u Kijevu u obitelji glazbenika, počeo je učiti gitaru kod Volodimira Homenjuka u dobi od četiri godine. Kao dvadesetjednogodišnjak, diplomirao je na Konzervatoriju u Harkivu kod Volodimira Docenka, počasnog umjetnika Ukrajine, nakon čega je upisao trogodišnji poslijediplomski program na Kijevskoj glazbenoj akademiji kod Jurija Aleksika, također počasnog umjetnika Ukrajine. Godine 2018. upisao je poslijediplomski studij na Konzervatoriju u San Franciscu, nastavivši potom studij iz solističke interpretacije na Haute Ecole de Musique de Geneve kod Judicaëla Perroya (Francuska).

Marko Topčij osvojio je više od stotinu nagrada diljem svijeta na međunarodnim natjecanjima iz klasične gitare (bez dobne granice, uz novčanu nagradu), među kojima 55 prvih nagrada. Godine 2023. pobijedio je na 50. izdanju prestižnog Guitar Foundation of America International Concert Artist Competition u New Yorku, nakon čega su uslijedili turneja od pedeset koncerata diljem SAD-a, Kanade i Meksika, recital u Weill Recital Hallu u sklopu Carnegie Halla te snimanje albuma za Naxos. Održao je recitale u Carnegie Hallu, Yamaha Ginza Hallu (Tokio), Halle Cortot (Pariz) i mnogim drugim koncertnim prostorima.

Često nastupa s orkestrima, a njegov repertoar obuhvaća većinu poznatih djela za gitaru i orkestar iz opusa Rodriga, Castelnuovo-Tedesca, Poncea, Villa-Lobosa, Brouwera, Abrila, Giulianija, Bacarissea i drugih. Koristi žice koje mu je priskrbio poznati proizvođač Augustine te svira na gitarama Juliana Dammanna, Felixa Müllera i Jima Redgatea.

Snimio je četiri nosača za tvrtke Fleur de Son Classics – kao pobjednik „JoAnn Falletta“ International Guitar Concerto Competition (2016., Buffalo, SAD), Contrastes Records (2016., Sevilla, Španjolska) – za pobjedu na Međunarodnom gitarističkom natjecanju Gredos San Diego u Madridu, Naxos – kao pobjednik Međunarodnog gitarističkog natjecanja Michele Pittaluga (2018., Alessandria, Italija) te ponovno Contrastes Records – kao pobjednik Međunarodnog gitarističkog natjecanja Francisco Tárrega (2022., Benicàssim, Španjolska).

Sljedeći događaj