11
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Bečki Dječaci

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

11. 02. 2023 | 19:30

Bečki Dječaci

20406cd633ef34709b8f9b8a644344b3

share

Anđeoski glasovi!
Ako smo ikad pokušali zamisliti musicu celestis, glazbu nebeskih sfera i pjev zbora anđela, onda njihovu zemaljsku pojavnost najbolje zrcale predivni glasovi svjetski poznatog zbora Bečki dječaci! Taj glasoviti zbor jedan je od najstarijih i najpoznatijih glazbenih ansambala na svijetu koji kontinuirano djeluje već više od 500 godina! Začudna i jedinstvena tradicija toga dječačkog zbora prožeta je i čvrsto isprepletena sa sudbinama mnogih slavnih glazbenika, kao što su Joseph Haydn ili Franz Schubert, koji su i sami pjevali u ansamblu.
No broj glazbenika koji su bili u neposrednom kontaktu sa zborom ili za njega skladali je golem! Od Mozarta i njegova „takmaca“ Salierija, velikoga Glucka i slavnoga Brucknera, sve do naših glazbenih velikana Lovre von Matačića i Maxa Emanuela Cenčića! Još od davne 1498. pa do 1918. godine zbor dječaka u sklopu Bečke dvorske kapele muzicirao je isključivo za privatne i ceremonijalne potrebe carskoga dvora. No nakon 1918. godine, postavši privatna institucija, njihov se kraljevski ugled proširio diljem svijeta.
Prvi zvučni zapis Bečkih dječaka zabilježen je na voštanom valjku još 1907. godine. Od tada je ansambl ostvario upravo nevjerojatan broj tonskih zapisa: 43 ploče od šelaka, 55 singlova, 128 LP ploča i 151 CD, i to za sve važnije svjetske diskografske kuće! Sudjelovali su i u 26 filmova i 17 televizijskih dokumentaraca, što bjelodano svjedoči o međunarodnoj reputaciji i popularnosti ansambla! Godine 2015. potpisali su ugovor s etiketom Deutsche Grammophon te objavili albume Strauss For Ever i Merry Christmas from Vienna. Neprestane aklamacije i nesmanjeno zanimanje publike ne jenjavaju ni danas.
I dvije godine nakon posljednjega gostovanja u ciklusu Lisinski subotom, koji je ispraćen s velikim oduševljenjem, ponosno predstavljamo najbolje dječje glasove svijeta, ujedinjene u klicanju najvećoj umjetnosti – glazbi! Veleposlanici austrijske prijestolnice, istovremeno i njezine glazbene multikulturalnosti, iz čijih srcâ izlazi glazba i koji s vidnim zadovoljstvom pjevaju kao jedan, prema pisanju Freie Presse, vode nas na put oko svijeta izvedbom glasovitih zborskih minijatura na nekoliko svjetskih jezika.

Sljedeći događaj

11
velj
Zagreb
Boćarski dom
Bullet For My Valentine, Jinjer, Atreyu