15
lip
Zagreb
Galerija AMZ

Cave's Cave

Zagreb | Galerija AMZ

15. 06. 2022 | 17:00

Cave's Cave

285656691_7869437219763321_5900409362940157825_n

share

Od 15. do 25. lipnja 2022. godine u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6 u Zagrebu održavat će se Cave’s Cave – izložba i popratni program humanitarnog karaktera koji organiziramo u povodu obilježavanja četrdesetogodišnje karijere Nicka Cavea.
Izložbom i popratnim programom Cave’s Cave slavimo četrdesetogodišnju fantastičnu i kontroverznu karijeru Nicka Cavea koja je na višestruke načine oblikovala suvremenu alternativnu ali i mainstream kulturu. Od benda The Boys Next Door (1976.-1978.), kultnih The Birthday Party (1978 – 1983.) preko spoken-word zapisa The Secret Life of the Love Song (1998.), hvaljenog scenarija za film The Proposition (2005.), projekta Grinderman (2008.), dugovječnih Bad Seedsa ili najnovijeg filma This Much I Know to be True (2021.) – sve su to razlozi zbog kojih su kustosi Sanjin Mihelić (AMZ) i Leila Topić (MSU) odlučili transformirati Galeriju AMZ u prostor dijeljenog iskustva intrigantnog Caveovog opusa.
Na izložbi izloženi su radovi Ambre Garlaschelli, Marka Meštrovića, Nikole Pjevačevića, Danijela Žeželaj i privatna video arhiva Caveovih nastupa Stražarnog lopova.
Cilj je izložbe i popratnog programa Cave’s Cave, uz Zakladu SOLIDARNA prikupiti novac za Fond „Solidarno s Ukrajinom“, za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su sigurnost pronašli u Zagrebu. Usto, otvaramo prostore dijaloga za ljubitelje Caveovog stvaralaštva, naglašavajući ideju da su upravo muzeji mjesta stvaranja novih kolektiva i zajednica vođenih zajedničkim umjetničkim interesima. U slučaju Caveove „špilje“, stvaramo neformalne koalicije istomišljenika povezanih odanošću i razumijevanjem važnosti Caveovog opusa a povodom njegovog ponovnog dolaska u Zagreb.
U srijedu 15. lipnja s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe i najava prijevoda knjige The Sick Bag Song u izdanju Frakture, a koju uređuje Monika Herceg, tijekom kojeg će Caveovu poeziju čitati ljubitelji Caveovog stvaralaštva iz javnog života. S početkom u 21 sat nastupit će Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki”.Glazbom koja slavi srodnosti između Caveovih melankoličnih balada i „međimurskog bluesa“ pjevačice, trubačice i performerice Andreje Kurelec Košavić uz pratnju Darka Rundeka i njegove ekipe muzičara završit će prvo događanje programa Cave’s Cave.
Play lista by Night Porter (Ex-Jabuka)
U ponedjeljak, 20. lipnja s početkom u 20 sati o Nick Caveu razgovaraju dr. sc. Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor knjige „Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi“ Davor Kristić i književnik Miljenko Jergović. S početkom u 21 sat održat će se koncert Kaj ve. Kajkavski Cave projekt je prijevoda pjesama Nicka Cavea kojeg potpisuje Tomislav Pletenac, kulturni antropolog sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
U petak, 24. lipnja s početkom u 20 sati nastupit će improvizatorski muzički kolektiv Živa voda s obradama Caveovih pjesama.

Sljedeći događaj