01
ožu
Zagreb
Lauba

Ciklus Sfumato: Praizvedba Pasije Berislava Šipuša

Zagreb | Lauba

01. 03. 2022 | 20:00

Ciklus Sfumato: Praizvedba Pasije Berislava Šipuša

dio zbora kanconijer

share

Ciklus Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije donosi dugoiščekivanun praizvedbu Pasije Berislava Šipuša.

U sezoni 2019./2020. rezidencijalni skladatelj Hrvatske radiotelevizije bio je Berislav Šipuš te je na narudžbu HRT-a napisao Sinfoniu concertante za violinu i orkestar koju su praizveli violinistica Katarina Kutnar i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem samoga autora. U planu je bila i praizvedba novoga djela za Zbor HRT-a – Pasije za zbor, soliste, naratora i instrumentalni sastav – no pojava pandemije poremetila je planove.

Sada je prigoda za realizaciju djela o kojemu je, tematizirajući pasiju, skladatelj zapisao: „Riječ pasija ima uistinu mnogo značenja… Svjestan da ta riječ govori već kroz sebe samu o muci, patnji, stradanju…, krenuo sam razmišljati ne samo o patnjama i muci i stradanju jednog čovjeka, već o onoj patnji, muci i stradanju koja i danas obilježavaju naš svekoliki Svijet i naše živote, i koja se sva događaju ljudima, ljudskim bićima koja su tu, pored nas, blizu, ‘iza ugla’ naših malih građanskih života. Stoga će tekstovi, stihovi, dolaziti iz pera različitih pisaca. Velik je to izazov, kao i sastav za koji sam se odlučio: s jedne strane masa ljudskih glasova velikog zbora, solista i naratora, koja će se pokušati oduprijeti snazi velikog broja udaraljki, a s druge strane trenuci meditacija, introspekcije i dramatične nježnosti koje sve zajedno nose samo glasovi dviju harfi, i jedno, usamljeno violončelo…”

Djelo je odgovor skladatelja na izazove trenutka u kojem živimo, potraga za duhovnošću ljudskog bića u vremenima patnje. U njemu je koristio tekstove velikih hrvatskih pjesnika koji su se vrlo često okretali duhovnosti, ljudima i njihovim patnjama: Vesne Krmpotić, Vlade Gotovca, Jure Kaštelana i Antuna Branka Šimića, uz tekst filozofa Seada Alića.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Berislav Šipuš: Pasija

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Sreten Mokrović, narator
Monika Cerovčec, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Roko Radovan, tenor
Marko Špehar, bas

Branimir Pustički, violončelo
Mirjana Krišković, Veronika Ćiković, harfe
Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Šimun Matišić, Fran Krsto Šercar, udaraljke

Sljedeći događaj