13
srp
Dubrovnik
Atrij Kneževa dvora

74. DLJI: András Schiff

Dubrovnik | Atrij Kneževa dvora

13. 07. 2023 | 21:30

74. DLJI: András Schiff

Andras Schiff Foto: Nadia F Romanini

share

74. Dubrovačke ljetne igre

Glazbeni program 74. DLJI u Kneževu dvoru otvorit će 13. srpnja svjetski priznati pijanist mađarskog podrijetla András Schiff koji je jedan od najpoznatijih interpreta Bacha, Mozarta, Beethovena, Schuberta i Schumanna. Karizmatični britanski pijanist glazbenik je ogromne koncertne djelatnosti, laureat najznačajnijih natjecanja, ovjenčan viteštvom u svojoj novoj domovini, i disident u staroj zbog političkih istupa vezanih za neumorno isticanje obaveza javne osobe da trajno osvješćuje kako stečene civilizacijske norme ne mogu opstati bez stalnog truda i borbe.

Sir Schiff inače svira isključivo na svom Bösendorfer klaviru kojega vozi svugdje sa sobom, no za Dubrovnik je pristao „zadovoljiti se“ Steinwayem na kojem su svirale brojne ruke vrhunskih pijanista.

Sir András Schiff najavit će program uoči nastupa.

__

András Schiff

András Schiff rođen je u Budimpešti 1953. godine. Obuku iz glasovira započeo je u dobi od pet godina kod Elisabeth Vadász, a kasnije se školovao na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti kod Pála Kadose, Györgya Kurtága i Ferenca Radosa te kod Georgea Malcolma u Londonu.

Pijanistički recitali važan su dio njegovog glazbenog djelovanja, osobito ciklusne izvedbe djela za glasovir Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Chopina, Schumanna i Bartóka. Od 2004. godine Schiff je izveo cjelokupan opus Beethovenovih klavirskih sonata po kronološkom redu u više od dvadeset gradova. CD sa snimkom jednog od tih nastupa, onog u ciriškom Tonhalleu u izdanju diskografske kuće ECM, nagrađen je brojnim uglednim priznanjima.

Za album Ghost Variations s djelima Roberta Schumanna (ECM) Schiff je 2012. godine primio Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu za izdanje godine u kategoriji solo instrumenta. Album koji je snimio sa suprugom Yuuko Shiokawa (violina) s djelima J. S. Bacha, F. Busonija i L. van Beethovena objavljen je ujesen 2017. godine, a izdanje s pijanističkim djelima F. Schuberta 2019.

Tijekom posljednje dvije godine snimio je album komorne glazbe u suradnji s klarinetistom i skladateljem Jörgom Widmannom, na kojem se nalaze dvije Sonate za klarinet, op. 120, J. Brahmsa i Intermezzi za glasovir J. Widmanna pisani za Schiffa, te svoj posljednji album, na kojem na Blüthneru izvodi dva koncerta za glasovir J. Brahmsa s ansamblom Orchestra of the Age of Enlightenment, objavljen 2021.

Godine 2017. izdavačka kuća Bärenreiter i Henschel objavila je njegovu knjigu eseja i razgovora s Martinom Meyerom Music Comes from Silence.

András Schiff nastupa s najznačajnijim međunarodnim orkestrima i dirigentima, a jedan od njegovih glavnih fokusa su izvedbe klavirskih koncerata Bacha, Mozarta i Beethovena pod njegovim ravnanjem. Godine 1999. osnovao je vlastiti komorni orkestar, Cappella Andrea Barca, s kojim blisko surađuje kao dirigent i solist, kao i s Europskim komornim orkestrom.

Schiff je strastveni komorni glazbenik od rane mladosti. Od 1989. do 1998. bio je direktor Glazbenih dana u Mondseeu, festivala komorne glazbe međunarodnog ugleda. S Heinzom Holligerom je od 1995. do 2013. godine bio umjetnički direktor festivala Ittinger Pfingstkonzerte u bivšem kartuzijanskom samostanu Kartause Ittingen u Švicarskoj. Koncertni ciklus Omaggio a Palladio u Teatru Olimpico u Vicenzi se od 1998. održava pod njegovim vodstvom.

U proljeće 2011. godine privukao je pozornost zbog protivljenja političkoj situaciji u Mađarskoj te je u svjetlu napada pojedinih mađarskih nacionalista koji su uslijedili odlučio da više neće nastupati u domovini.

András Schiff dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada. U lipnju 2006. godine je kao izniman interpret Beethovenove glazbe izabran za počasnog člana Beethovenove kuće u Bonnu. U rujnu 2008. godine primio je medalju Wigmore Halla za 30 godina bavljenja glazbom. Godine 2011. dodijeljena mu je Nagrada Robert Schumann Grada Zwickaua, dok je u siječnju 2012. primio Zlatnu Mozartovu medalju Međunarodne fondacije Mozarteum.

U lipnju iduće godine odlikovan je njemačkim Ordenom za zasluge u području znanosti i umjetnosti, a iste godine proglašen je počasnim članom bečkog Konzerthausa i posebnim pridruženim članom Balliol Collegea Sveučilišta u Oxfordu.

Godine 2012. odlikovan je Velikim križem sa zvijezdom za zasluge Savezne Republike Njemačke. U prosincu 2013. primio je Zlatnu medalju Kraljevskog filharmonijskog društva u Londonu za izniman doprinos glazbi, najvišu nagradu ovog društva. U srpnju 2014. godine Sveučilište u Leedsu mu je dodijelilo počasni doktorat, a u ožujku 2018. primio je počasni doktorat od princa Charlesa kao predsjednika Kraljevskog glazbenog koledža.

U lipnju 2014. kraljica Elizabeta II proglasila ga je vitezom za doprinos glazbi, a prosincu iste godine proglašen je počasnim građaninom Vicenze.

U lipnju 2022. dodijeljena mu je Bachova medalja Grada Leipziga kao „jednom od najvažnijih suvremenih interpreta Bachove glazbe“.

Sljedeći događaj

14
srp
Šibenik
Martinska
Overground Festival