26
stu
Zagreb
Hrvatski državni arhiv (HDA)

Goran Filipec, klavir

Zagreb | Hrvatski državni arhiv (HDA)

26. 11. 2022 | 19:00

Goran Filipec, klavir

313104903_3232715020285307_6429819581850676337_n

share

Johannes Brahms: Sonata br. 3 u f-molu, op. 5
Allegro maestoso
Andante. Andante espressivo – Andante molto
Scherzo. Allegro energico avec Trio
Intermezzo. Andante molto
Finale. Allegro moderato ma rubato
XXX
Franz Liszt/Ferruccio Busoni: Fantazija i fuga na Meyerbeerov koral Ad nos, ad salutarem undam, S. 259
Goran Filipec, pijanist koji osvaja srca međunarodne publike i kritike, poznat je po vatrenim interpretacijama djela Franza Liszta te klasičnog i romantičnog repertoara visokog virtuoziteta koje često stapa s vlastitim aranžmanima i adaptacijama.
Rođen u Rijeci, Goran Filipec glazbeno obrazovanje započeo je u Hrvatskoj te je studirao u klasi Marine Ambokadze i Evgenija Zarafiantsa. Studije je nastavio na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Natalije Trull, na Institutu pijanistice Oksane Jablonske u Italiji te na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi Nauma Gruberta.
Također je posvećen istraživanjima u glazbi te je stekao doktorat glazbenog interprete na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, specijalizirajući se na području pijanističkih izvođačkih praksi 19. i 20. stoljeća.
U početcima svoje bogate karijere bio je laureat međunarodnih natjecanja kao sto su José Iturbi u Los Angelesu, Franz Liszt – Premio Mario Zanfi u Parmi i Parnassós u Meksiku. Nastupao je u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te u Japanu. Debitirao je u Carnegie Hallu 2006. godine te je više puta sudjelovao na Festivalu suvremenih lica pijanizma Marijinskog kazališta u Sankt-Peterburgu, Progetto Martha Argerich u Luganu te Dubrovačkim ljetnim igrama.
Snimio je brojne nosače zvuka, a njegov album Paganini Studies (Naxos, 2016.) nagrađen je International Grand Prix du Disque Društva Ferenca Liszta iz Budimpešte, što je Filipeca uvrstilo u prestižnu listu laureata među kojima su Vladimir Horowitz, György Cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltán Kocsis i Maurizio Pollini.
Suosnivač je i predsjednik Društva Franz Liszt u Ženevi (Société Franz Liszt de Genève) te radi kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
ULAZNICE: 100 kn/13,28 eur
Za umirovljenike, studente i učenike: 80 kn/10,62 eur
Prodaja ulaznica na blagajni Hrvatskog državnog arhiva jedan sat prije početka koncerta.
Rezevacije ulaznica putem e-pošte [email protected]

Sljedeći događaj

26
stu
Zagreb
Tvornica kulture
Električni Orgazam