25
stu
Čakovec
Centar za kulturu Čakovec

Hot Jazz Band, Razz & Mikuljan Wind Factory

Čakovec | Centar za kulturu Čakovec

25. 11. 2021 | 20:00

Hot Jazz Band, Razz & Mikuljan Wind Factory

Hot Jazz Band

share

Hot Jazz Band, osnovan prije 35 godina predstavlja eru šarolike jazz glazbe popularne 20-tih, 30-tih i 40-tih godina 20. stoljeća. Rani jazz živi kroz njihovu svirku, a na repertoaru se, pored svjetskih hitova, mogu naći i neke mađarske skladbe istog razdoblja. Ova glazba oživljava zvijezde poput  Louisa Armstronga, Bennya Goodmana, Binga Crosbya i skladatelje poput Rezső Seressa, Georgea Gershwina, Duke Ellingtona i Fatsa Wallera.

Najuspješniji su mađarski jazz sastav, pobjednici na četiri međunarodna i dva natjecanja u domovini, od kojih je najistaknutiji New Orleans International Jazz Competition održan 1995. godine u Francuskoj sa sudjelovanjem 54 benda. Šest puta su pozvani na najveći svjetski tradicionalni jazz festival koji se održava u Sacramentu (CA, SAD). Hot Jazz Band već je dvaput osvojio nagradu eMeRTon, dobitnik je i nagrade Lyre, Memorijalne nagrade Louis Armstrong, nagrade Srebrno drvo života, a 2015. postaje prvi mađarski dixieland i jazz band kojem je uručeno najviše državno odlikovanje – nagrada Kossuth. Od osnutka su objavili  četrnaest albuma.

RAZZ & MIKULJAN WIND FACTORY je jazz projekt kojeg je saksofonist Denis Razumovic Razz ostvario u suradnji sa trubačem Robertom Mikuljanom. Ritam sekciju ovog kvarteta čine izvrsni Karlo Lovrić na orguljama, te dugogodišnji Razzov glazbeni suradnik, Rajko Ergic na bubnjevima. Kvartet se predstavlja originalnim skladbama Razza,Mikuljana i Lovrića, te izvodeći neke suptilno odabrane jazz standarde. Ova glazbena skupina vrlo je aktivna na hrvatskoj jazz sceni u posljednjih 6 godina ostvarivši brojne i česte  nastupe po klubovima i festivalima.

Denis Razumović – Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke. Kao samouki saksofonist primljen je na Glazbenu akademiju u Grazu, u klasi profesora Karlhainza Miklina. U Hrvatskoj intenzivno surađuje s lokalnim jazz glazbenicima, a osobito sa članovima liburnijske jazz scene. Sudjeluje  u mnogim glazbenim projektima kao što su Black River Quartet, No Name Band, Doctor Doctor, Think Positive te mnogi drugi, kao i na snimanjima albuma surađujući sa glazbenicima poput Denis&Denis, Dado Topić, Putokazi, Hrvoje Hodak i drugi.
Zajedno s Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorianom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci (1992). Iste godine, u Zagrebu osvaja prvu nagradu kao najbolji solist na manifestaciji Prvi jazz pljesak, Njegov glazbeni put od studiranja na Glazbenoj Akademiji u Grazu, preko nastupa i raznih suradnji, biva ponovno nagrađen 2003. godine kada postaje dobitnik glazbene strukovne nagrade Status kao najbolji jazz alt saksofonist u Hrvatskoj. Dobitnik je priznanja Odjela za kulturu grada Rijeke za više od 20 godina bavljenja glazbom i promicanje glazbene kulture. Fasciniran je američkim jazzom, a C. Parker, D. Gordon, C. Brown, S. Rollins, C. Howkins izvršili su presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju glazbenog izričaja. Razumović trenutno vodi dva vlastita projekta: Montegrappa Jazz Trio i Denbis Razz Quartet, a zajedno s pjevačicom Majom Savić vodi sastav Savic & Razz Working Unit.

Ulaznica: 50,00 kuna

Sljedeći događaj