09
srp
Šibenik
Tvrđava sv. Mihovila

Jose James

Šibenik | Tvrđava sv. Mihovila

09. 07. 2023 | 20:00

Jose James

unnamed (23)

share

José James, jazz pjevač hip-hop generacije, talentirani američki glazbenik poznat po svom moćnom baritonu i zvijezda koja je pomakla granice jazza, nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila 9. srpnja! Prvi je to dolazak nagrađivanog umjetnika u Hrvatsku, a Šibenik je jedan od rijetkih europskih gradova u kojima će James ovo ljeto nastupiti.

José James publici će predstaviti svoj najnoviji projekt On & On Jose James Sings Erykah Badu, ali i izvesti neke poznate stvari velikog Billa Withersa što će dodatno pridonijeti opuštenoj ljetnoj atmosferi na Tvrđavi sv. Mihovila. James se tako pridružuje dosad najavljenim imenima – Emeli Sandé, Sigur Rós i Bonobo, koji na jednoj od najljepših hrvatskih pozornica nastupaju ovog ljeta u sklopu desete jubilarne koncertne sezone!

James je poznat po svom moćnom baritonu kojeg je svijetu predstavio kroz niz zanimljivih projekata koji su zamaglili granice između tradicionalnog i suvremenog jazza, soula, funka, housea, rocka i mnogih drugih žanrova. Njegovi glazbeni uzori su John Coltrane, Marvin Gaye i Billie Holiday, dok se na albumima itekako vidi utjecaj ikona soula i jazza poput Terryja Calliera i Gila Scotta-Herona.

Ovaj umjetnik iza sebe ima 11 albuma, redom nahvaljenih od kritike koji su mu priuštili prestižne nagrade – Edison i L’Académie du Jazz Grand Prix. Surađivao je s mnogim istaknutim umjetnicima kao što su Flying Lotus, Robert Glasper, Lalah Hathaway, Ledisi, Aloe Blacc i Jason Moran, a nastupao je u svjetski poznatim koncertnim prostorima kao što su The Kennedy Center, Hollywood Bowl, Ancienne Belgique i Billboard Live Tokyo!

Podrijetlom iz Minnesote, José James ljubav prema glazbi naslijedio je od oca multi-instrumentalista, a počeo je nastupati već kao tinejdžer. Ubrzo se preselio u New York gdje je pohađao školu jazza i suvremene glazbe. U Velikoj jabuci ubrzo je zapažen te je potpisao ugovor za Brownswood Recordings.

Prvi album, The Dreamer, izdao je 2008. godine, uslijedili su Blackmagic, For All We Know with Jef Neve, No Beginning No End i While You Were Sleeping. Ususret 100. obljetnici rođenja legendarne Billie Holiday, 2015. godine objavio je kolekciju pjesama Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday posvećenu upravo ovoj glazbenoj legendi. Dvije godine poslije pojavljuje se u filmu Fifty Shades Darker, a iste godine objavljuje album Love in a Time of Madness kojeg karakterizira komercijalni R&B zvuk. Sljedeće godine izdaje album Lean On Me, a 2020. mu izlazi album No Beginning No End 2 kojim utvrđuje status jazz pjevača hip-hop generacije.

Sljedeći događaj

09
srp
Zagreb
Klub Močvara
Daikaiju