16
stu
Zagreb
Centar za kulturu Novi Zagreb

Koncert klasične glazbe: Duo Eolian

Zagreb | Centar za kulturu Novi Zagreb

16. 11. 2023 | 20:00

Koncert klasične glazbe: Duo Eolian

Duo Eolian 2

share

Koncert klasične glazbe: Duo Eolian | Lucija Stilinović, flauta | Veronika Ćiković, harfa

Centar za kulturu Novi Zagreb poziva vas da svoje trenutke obogatite na još jednom izdanju klasičnih večeri u našem prostoru. Pozivamo vas da nam se pridružite na Koncert klasične glazbe: Duo Eolian u sklopu Podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“. Ovoga puta predstavljamo dvije mlade glazbenice, Luciju Stilinović na flauti i Veroniku Ćiković na harfi.

Centar za kulturu Novi Zagreb kontinuirano obogaćuje glazbeni doživljaj svog vjerne publike kroz niz koncerata klasične glazbe, nastavljajući tradiciju izvedbi unutar redovitog programa Centra. Ponosno predstavljamo ciklus “Novi val klasike”, koji je rezultat dugotrajnog predanog rada na promociji klasične glazbe među našim posjetiteljima.

U sklopu ovog novijeg programa, koji je namijenjen ljubiteljima glazbe svih dobnih skupina, posebnu pozornost posvećujemo mladim umjetnicima čiji će nastupi zračiti svježinom i inspiracijom. “Novi val klasike” donosi dinamičan repertoar, uključujući odabrana djela hrvatskih skladatelja, čime želimo dodatno promovirati i podržati domaće glazbeno stvaralaštvo.
Svi posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb imat će priliku uživati u virtuoznim izvedbama, koje će im pružiti nezaboravan glazbeni doživljaj te priliku da otkriju nove talente koji nas vode prema budućnosti klasične glazbe. Pridružite nam se u ovoj glazbenoj avanturi koja slavi nasljeđe i suvremenost klasične glazbe!
Na drugom koncertu ove jeseni, i prema samoj završnici naše bogate sezone 2023. godine predstavljamo vam program u izvedbi Dua Eolian.

PROGRAM
Johann Sebastian Bach – Sonata za flautu i continuo u C-duru BWV 1033
I. Andante
II. Allegro
III. Adagio
IV. Menuet
Krešimir Seletković – Slow motion
Gabriel Fauré – Fantazija op.79
*****************
Nino Rota – Sonata za flautu i harfu
I. Allegro molto moderato
II. Andante sostenuto
III. Allegro festoso
Igor Kuljerić: Panova flauta
Jacques Ibert: Entr’acte

BIOGRAFIJA
Duo Eolian – flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković – osnovan je 2018. godine, kada su obje glazbenice bile studentice Muzičke akademije u Zagrebu.

Od tada duo Eolian često nastupa na poznatim festivalima za klasičnu glazbu u Hrvatskoj, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Dani Alke i Velike Gospe u Sinju, Festival sv. Marka i Festival komorne glazbe u Čakovcu. Također, duo je nastupio u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, Dvorani zajednice Talijana Circolo u Rijeci i Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Važno je istaknuti kako je duo Eolian imao prilike izvesti Mozartov koncert za flautu i orkestar na Dubrovačkim ljetnim igrama (kolovoz 2022.) uz Dubrovački simfonijski orkestar i Maestra Dawida Runtza. Koncert je popraćen ovacijama publike te prepoznat od strane kritike.

U rujnu 2022. duo Eolian osvojio je Prvo mjesto i Prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju “Suoni d’Arpa” u Saluzzu, Italiji. Uz tu nagradu, duo je nagrađen i nagradom grada Saluzza te je pozvan održati nekoliko koncerata u Saluzzu i Bologni. U listopadu 2023. godine duo je nastupio u Trstu, Italiji, u muzeju Revoltella na poziv Hrvatske zajednice u Trstu (Comunità Croata di Trieste).

Važno je spomenuti i da su Lucija i Veronika položile audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Maestra Kazushija Ona te bile na turneji po Francuskoj (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).

O IZVOĐAČIMA:
Lucija Stilinović (Zagreb, 1995.) je priznata flautistica s bogatim iskustvom kao solistica, komorna i orkestralna glazbenica. Nastupala je na uglednim glazbenim festivalima u Hrvatskoj, uključujući Osorske Glazbene Večeri, Festival sv. Marka, Samoborsku Glazbenu Jesen i Dubrovačke ljetne igre.

Osvojila je prestižne nagrade, uključujući Diplomu Darko Lukić (2023.), prva mjesta na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.) i 17. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.), Lucija je također dobila stipendiju Njujorške filharmonije 2020. godine i drugu nagradu na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019. godine u New Yorku.

Njezina impresivna karijera obuhvaća brojne solističke nastupe s vrhunskim orkestrima te recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Obrazovana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Manhattan School of Music u New Yorku, Lucija se dodatno usavršavala kod priznatih flautista i pedagoga. Kao stručnjakinja za flautu i piccolo, Lucija je surađivala s vrhunskim dirigentima i uglednim glazbenicima. Tijekom sezone 2022./23., nastupala je s Riječkim simfonijskim orkestrom i sudjelovala u opernom projektu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Također je bila član Zagrebačke filharmonije u sezoni 2022./23.

Veronika Ćiković, rođena 1997. u Rijeci, izvanredna harfistica, započela je svoje glazbeno putovanje pod mentorstvom svoje majke, također harfistice. Upisala je Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova 2004. godine, a 2015. godine krenula je na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je magistrirala 2020. s velikim uspjehom. Trenutno nastavlja svoje usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, fokusirajući se na francusku glazbu za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća pod vodstvom profesorice Mirjam Lučev Debanic.

Zahvaljujući izuzetnom talentu ostvarila je brojne solističke nastupe i sudjelovala je u mnogim komornim sastavima. Veronika je također bila članica orkestra “1000 žica.” Nastupala je s priznatim orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar, Riječki komorni orkestar i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Posebno treba istaknuti njezinu izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane sa Zagrebačkom filharmonijom 2020. godine, za koju je osvojila Dekanovu nagradu.

Njezina karijera također obuhvaća brojne nagrade kao solistica i u komornim sastavima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Veronika je pohađala majstorske seminare uglednih harfista te sudjelovala u ljetnoj akademiji Harp Masters Academy u Švicarskoj 2016. godine. Također je bila članica Mediteranskog orkestra mladih na Festivalu d’Aix-en-Provence 2018. godine. Njezin doprinos glazbi također se ogleda kroz suradnju s renomiranim orkestrima i ansamblima, uključujući Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK u Zagrebu, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl.

Ulaz na koncert je slobodan

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Sljedeći događaj