10
stu
Slavonski Brod
Glazbena škola Slavonski Brod

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

Slavonski Brod | Glazbena škola Slavonski Brod

10. 11. 2023 | 19:30

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

share

U zelene krošnje uleti vjetar mlad

Ovogodišnjim koncertom naslovljenim U zelene krošnje uleti vjetar mlad, koji će biti održan 10. studenoga 2023. godine u Velikoj dvorani Glazbene škole, svečano će biti zaokružene 5. Tadijine jeseni. Koncert će započeti dvjema zborskim skladba­ma nastalima u sklopu projekta. Prošle godine učenici brodske glazbene škole praizveli su Lutanje Tomislava Fačinija za ženski zbor, flautu i klavir, a ove godine praizvedbu će doživjeti novo glazbeno djelo Ivana Josipa Skendera, koji je za ženski zbor uz pratnju klavira uglazbio Rano sunce u šumi.

Programska koncepcija koncer­ta povezat će Glazbenu školu Slavonski Brod s Glazbenim učilištem Elly Bašić iz Zagreba te će okosnica programa biti nove skladbe čiji su autori učenici srednjoškolci koji pohađaju predmet Vježbe iz kompozicije. Cilj nam je potaknuti stvaralaš­tvo mladih talentiranih učenika i promovirati predmet koji, prema Nastavnom planu i pro­gramu Funkcionalne muzičke pedagogije, provodimo u obliku fakultativne nastave u našim dvjema školama.

Svoje “glazbe­ne priče” podijelit će s publikom desetero srednjoškolaca koji su skladali glazbena djela nadah­nuta odabranim Tadijanoviće­vim pjesmama, pod mentorstvom profesorica Irene Šimičić iz Slavonskog Broda i Sare Jakopović iz Zagreba. Troje učenika brodske glazbene škole učinilo je korak više, budući da su, osim među pjesmama, poticaj potražili i u kratkoj glazbenoj temi za flautu koju je Tadijano­vić zapisao dok je kao gimna­zijalac živio u sobi u Franjevač­kom samostanu.

Važno je istaknuti da će “učenici izvoditi učenike”, odnosno nove skladbe brodskih i zagrebačkih srednjoškolaca izvest će njihovi kolege i prijatelji iz školskih klupa.

 

Sljedeći događaj

10
stu
Opatija
Centar Gervais
I Zeffireli u Opatiji