16
tra
Zagreb
Zagrebačko kazalište mladih – Dvorana Istra

MBZ: Klangforum Wien

Zagreb | Zagrebačko kazalište mladih – Dvorana Istra

16. 04. 2023 | 21:00

MBZ: Klangforum Wien

Klangforum-Wien

share

zvedba ansambla Klangforum Wien, ovaj put pod dirigentskim vodstvom Johannesa Kalitzkea, kombinira tri izuzetne skladateljske osobnosti: Chayu CzernowinMirelu Ivičević i Saru Glojnarić. Navedene su skladateljice djela koja se nalaze na programu skladale upravo za ansambl Klangforum Wien, a u njima, kao i u drugim svojim skladbama, bave se i različitim izvanglazbenim temama. Chayu Czernowin, primjerice, karakterizira angažiranost u kontekstu egzistencijalnih svjetskih pitanja i sklonost proučavanju zvučnih te taktilnih tekstura onkraj, kako će sama reći, racionalnosti i konvencija. Mirela Ivičević, pak, u svojoj već izvođenoj skladbi tematizira strahote fašizma i stradanja u BiH tijekom 1940-ih, a svestrana Sara Glojnarić u skladbi Pure Bliss pokušava glazbeno oblikovati užitak koji donosi blaženstvo.

Sve tri skladbe zadiru u ljudsku psihu i pomiču granice tradicionalne estetike glazbe. Drugim riječima, pozivaju na promjenu tradicionalnih kodova prepoznajući najrazličitija iskustva, poput iskustva onostranog i nespoznatljivog (Czernowin), boli i nelagode (Ivičević), ali i velike ugode (Glojnarić), kao jednako važna. Intimni doživljaji i spoznaje manifestiraju se na različite načine: Ivičević se u svojoj skladbi referira na djedovo stradanje u spomenutu ratnom kontekstu, dok Glojnarić isprepliće iskustva ansambla Klangforum Wien sa svojim vlastitim, obuhvatnim glazbenim iskustvom. Pritom se poigrava sa životnim ciklusom skladbe i personalizira je u odnosu prema ansamblu. Naime, za svaku izvedbu pod palicom novoga, gostujućeg dirigenta sukladno njegovim glazbenim afinitetima kreira novu varijantu tape segmenta unutar partiture.

Prostor ZKM-a svakako će biti izazovno mjesto ispreplitanja elektronike i izvedbe ansambla uživo, kako u slučaju dvaju domaćih skladateljica, tako i u slučaju praizvedbe Chaye Czernowin, nastale u koprodukciji festivala Wien Modern i Varšavska jesen s 32. MBZ-HDS-om. Solist na ovome koncertu bit će Uli Fussenegger, kontrabasist i skladatelj, član ansambla Klangforum Wien. Važno je spomenuti i da su skladbe Mirele Ivičević i Sare Glojnarić nastale u kontekstu nagrade Erste Bank Kompositionspreis, koja se dodjeljuje izvanrednim skladateljicama i skladateljima za njihov autorski rad. Obje su skladateljice dobitnice navedene nagrade, a Sara Glojnarić pritom je najmlađa dobitnica te nagrade te prva dobitnica koja nije državljanka Austrije. Sara je također laureatkinja nagrade Zaklade Ernst von Siemens 2023. za mlade skladatelje, dvije godine nakon što je istu nagradu primila Mirela Ivičević.

Chaya Czernowin, čiji skladateljski stil opisuju kao senzualan i neustrašiv, pa čak i kao ekvivalent Picassovoj Guernici, izraelsko-američka je skladateljica komorne i orkestralne glazbe s elektronikom i bez nje. Dobitnica je najprestižnijih glazbenih nagrada, a njezina djela izvodili su najveći ansambli suvremene glazbe na svijetu.

Prije same izvedbe u foajeu Zagrebačkoga kazališta mladih održat će se razgovor u kojem će sudjelovati skladateljice u gostima Chaya CzernowinMirela Ivičević i Sara Glojnarić te Peter Paul Kainrath, umjetnički ravnatelj i izvršni direktor ansambla Klangforum Wien. Razgovor će moderirati skladateljica Margareta Ferek Petrić. Navedena skladateljica i umjetnička voditeljica 32. Muzičkog biennalea Zagreba ujedno će voditi i program Glazbeni portret članova ansambla Klangforum Wien, koji će se održavati u Klubu Močvara, a cilj mu je u intimnom okruženju predstaviti članove ovog ansambla publici.

Sljedeći događaj