23
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Mladi za mlade - odjeci Grožnjana

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

23. 11. 2021 | 20:00

Mladi za mlade - odjeci Grožnjana

share

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku – više saznajte OVDJE) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 18 do 19:30 u prostorima Lisinskog.

 

Mojih dvadeset godina u Grožnjanu

Godine 2000., poslije mog seminara u (tadašnjoj) Funkcionalnoj školi u Zagrebu, kroz razgovor s kolegama iz HGM-a zaključili smo da bi vrijedilo pokušati organizirati tečaj violine. Rečeno – učinjeno. Tečaj je bio pun polaznika. Sljedeće smo godine to ponovili, pa sam morao održati čak dva tečaja istog ljeta. I, evo, ne mogu vjerovati, ali tako to funkcionira već 20 godina!

Grožnjan i ja odmah smo postali prijatelji i ja već negdje u ožujku osjetim nemir u kostima – nedostaje mi moj prijatelj i jedva čekam da ga ponovo vidim. Kada dođem, moram odmah otići u obilazak, da vidim ima li nešto novo na fasadama grožnjanskih kuća, je li gospođa s terasom preko puta Riječke (gdje držim nastavu) već iznijela kaktuse, je li crkveno zvono i dalje ton h, je li ćuk uvečer od 23 sata vrijedno na svom radnom mjestu… Treba provjeriti uživaju li violinisti u nogometu na terenu nad Drakulom ili možda vježbaju.

Jedne sam godine, stigavši u Grožnjan, naišao na dva mlada momka koja su na terasi iznad crkve svirala staru muziku sjedeći na tlu. Naravno da sam dao prilog u otvorenu kutiju. Sljedećeg me dana moderatorica HGM-a upoznala s momcima – bili su to mentori na seminaru stare muzike!

Jednom sam pred kraj seminara vježbao s violinistima Montijev Čardaš. Usred probe uletio je u dvoranu divni slovenski violinist Bojan Cvetrežnik, pohvalio nas i zamolio da mu se pridružimo na Balvan Cityju. Logično da smo odmah krenuli s njegovim „Terra Folkom“ i pripomogli da se razvije super zabava.

„Grožnjanski violinisti“ osvajali su nagrade na natjecanjima u Hrvatskoj (Tanja Sonc dobila je prvu nagradu na teškom natjecanju „Ferdo Livadić“ ), Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Luksemburgu i Italiji); kasnije su studirali na dobrim sveučilištima i danas s ponosom mogu reći da mnogi uspješno predaju na nižim, srednjim i visokim školama, a one koji su se odlučili za orkestarsku karijeru možete naći u orkestrima od Seattlea, Innsbrucka, Augsburga, Trsta, Klagenfurta, Beča do Ljubljane i Zagreba. Na koncertu, koji će obilježiti tih dvadeset godina druženja u Grožnjanu, nastupit će nekoliko mojih bivših učenika i nekoliko iz moje sadašnje klase na Konzervatoriju u Ljubljani (7 – 30 god.), a za kraj će nas, nadam se, velika grupa violinista počastiti skupnim muziciranjem!

Armin Sešek

 

Sljedeći događaj

24
stu
Zagreb
Boogaloo
Fatoumata Diawara