09
svi
Rijeka
Pogon kulture

Russian Circles, Helms Alee

Rijeka | Pogon kulture

09 .2022

Russian Circles, Helms Alee

rc

share

Antologijska instrumentalna post metal trojka Russian Circles dolazi u Rijeku na ekskluzivan koncert u Pogonu Kulture.

RUSSIAN CIRCLES
Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Novi album, “Blood Year” izdan u kolovozu za Sargent House slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi “Enter”, “Geneva” i “Memorial”.
Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprutno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, “Blood Year” u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njihovo novo izdanje.

HELMS ALLE
Helms Alee nisu još jedan bend jednostavne žanrovske kategorizacije.Njihov raspon sviranja od post rocka, preko metala, noisea ili pak indiea i industriala održava i njihovu dugotrajnu postojanost. Upravo je tome i razlog za intenzivno slušateljsko iskustvo: vrišteći ženski vokali susreću se s ritmovima da bi ih ubrzo slijedile post-rock gitare, dok udarci bubnjeva se koriste kao projektili, a tu je i bas koji tutnji u tamnoj gravitaciji rascjepkanih zvukova te jasan glas Dane James koji se bori protiv prijetećih zvučnih utega benda.

Sljedeći događaj

09
svi
Rijeka
Pogon kulture
Russian Circles, Helms Alee