11
ožu
Šibenik
Azimut

Seine

Šibenik | Azimut

11. 03. 2023 | 20:00

Seine

Seine – Naizust

share

SEINE je kantautorski projekt Ivana Ščapeca nastao 2008. te vremenom evoluirao u jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova nove generacije. Počevši kao gitarski indie-punk bend, 2017. godine izbacili su svoj hvaljeni debitantski album “Sno Sna” za Moonlee Records (SI) i VOX project (FR). Uz produkciju kultnog beogradskog producenta i autora Borisa Mladenovića, grupa je otpočela i svoju dugogodišnju suradnju s pančevačkom režiserkom Marinom Uzelac, čiji je stop-motion videspot za pjesmu “Šilo” osvojio brojne nagrade. Uslijedila je regionalna, kao i europska promocija ploče, s nekoliko dužih europskih turneja gdje SEINE stiče status koncertne atrakcije.

Nepunih godinu i po nakon debi albuma koji se bavio snovima, bend izbacuje svoj drugi album pod nazivom “22”, koji je također konceptualno zaokružen, no ovaj put oko teme novca. U produkciji bubnjara grupe, Dimitrija Petrovića, gitarama se sve više pridružuju elektronički zvukovi, a tematska preokupacija iz intimnog seli u političko. Usprkos svojoj anksioznosti i hermetičnosti, album je dobro prihvaćen, te ga i ovoga puta oslikava Marina Uzelac sa svojim stop-motion remek-djelom za pjesmu “Nebo”. Tek što su najavili novu europsku turneju te dobili nominaciju za najbolji europski nezavisni album “IMPALA”, grupa je morala otkazati sve svoje koncertne aktivnosti uslijed pandemije. Tako dvije pandemijske godine provode u studiju snimajući svoj treći album “Naizust”, tek sporadično nastupajući.

Uskoro se grupi pridružuje Vatroslav Živković na basu i elektronici (litl itali, Nemeček) kao treći član kolektiva. Proljećem 2022. izbacuju najavni singl “Riječ”, snimljenim u produkciji beogradskog “Fikus Filma”, u kojem se pojavljuju beogradski bendovi Koi-Koi, Turisti i Jarboli. Njihov treći album ponovno predstavlja veliki odmak od zvuka koji su dosad ustanovili, gdje gitare skoro u potpunosti zamjenjuju sintevi, a bubnjeve bitovi. Anksioznost i krik drugog albuma zamjenjuju šapat, tople melodije i trip-hop ritmovi, a tematska preokupacija ponovno nalazi svoj centralni motiv, ovaj put u ljudskom jeziku i riječima.

Time SEINE ponovno ustraju u svojoj nepredvidljivosti i mijenjanju zvučne slike, te se etabliraju kao jedan od najhrabrijih i najzačudnijih punk bendova svoje generacije.

 

Sljedeći događaj