29
stu
Zagreb
Lauba

Sfumato: "Spiriti eccellenti" u spomen na Petra Bergama

Zagreb | Lauba

29. 11. 2022 | 20:00

Sfumato: Spiriti eccellenti u spomen na Petra Bergama

Sfumato

share

 

Skladatelj Petar Bergamo, dragi gost koncertnih programa i događanja Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, zauvijek nas je napustio početkom rujne ove godine. Prisjećajući se iznimnih zajedničkih trenutaka, u ciklusu Sfumato donosimo njegovu briljantnu zbirku madrigala Spiriti eccellenti, čija je izvedba u ovome koncertnom ciklusu već dulje vrijeme bila u planu.

Sada kada će konačno biti realizirana, Petar Bergamo neće biti s nama kako bi dragocjenim uputama i savjetima usmjerio izvedbu, kao što je to činio primjerice pretprošle godine za izvedbe zbirke na Osorskim glazbenim večerima i Večerima u sv. Donatu u Zadru, pak sada već davne 2013. na Glazbenoj tribini u Opatiji.   Spiriti eccellenti ciklus je od sedam madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente skladan na stihove čakavske poezije Marine Čapalije tiskane u zbirkama Škoj o’driva (Split 1995.) i Paver sriće (Split 1996.).

Ciklus ima razrađenu dramaturgiju sadržaja i zvuka, a stihovi i glazba puni su mediteranske atmosfere života u malom otočkom naselju. Ženskom dijelu Zbora HRT-a i maestru Tomislavu Fačiniju u izvedbi će se pridružiti majstori svojih instrumenata: Dario Golčić, oboa; Vedran Kocelj i Ivan Medi, trube; te Hrvoje SekovanićFilip Merčep i Šimun Matišić, udaraljke.

U nastavku programa slušamo skladbe: More Igora Kuljerića i Les angélus Claudea Debussya. Zbor HRT-a imao je, i još uvijek ima, posebnu vezu s  maestrom Kuljerićem, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora.

Skladba More nastala je na glasovite stihove Josipa Pupačića 1978., te je ujedno in memoriam tome pjesniku tragično poginulome u avionskoj nesreći 1971.

Skladba Les angélus izvorno je pisana za glas i klavir, a početkom ovoga stoljeća dobila je verziju za sopranske i altovske glasove, u kojoj osobitu glazbenu ulogu ima skladateljeva igra riječima “cloches” i “sonnantes” izvedena iz stihova  Gregoirea Le Royja.

Sljedeći događaj

29
stu
Zagreb
Peti Kupe
Locco Motion Session 2