16
lip
Zagreb
Klub Močvara

Stella Chiweshe

Zagreb | Klub Močvara

16. 06. 2022 | 20:00

Stella Chiweshe

share

STELLA CHIWESHE (Zimbabve)
Četvrtak, 16.6., vrata 20 h, koncert 21 h
Upad u pretprodaji: 60 kn
Upad na dan događanja na blagajni kluba: 80 kn
Koncert je sjedećeg tipa.
Pretprodaja ulaznica:
http://core-event.co/

Vrelo zvuka ima veliku čast ugostiti kraljicu afričke glazbe, legendarnu Stellu Chiweshe koja već godinama oduševljava publiku diljem svijeta svojim virtuoznim sviranjem mbire, tradicijskog afričkog instrumenta raširenog po većem dijelu kontinenta, a kojeg zapadnjačka kultura naziva ‘thumb piano’.
Kao i veliki dio žena u afričkog glazbi, i Stella Chiweshe je rušila neke tabue. Naime, 60-ih godina prošlog stoljeća kolonijalni režim u Zimbabveu je zabranio ženama da sviraju mbiru. No, Chiweshe nije odustajala od ideje da nauči svirati taj instrument pa je 60-ih godina prošlog stoljeća potajnu svirala mbiru i postala pravi virtuoz na tom instrumentu. Ubrzo je počela svirati na zabranjenim duhovnim svečanostima, a s proglašenjem nezavisnosti Zimbabvea 1974. izlazi iz sjene, dopuštaju joj se i javni nastupi te postaje popularna u državi. Snima mnogobrojne singlove s tamošnjim izvođačima, postaje članica nacionalnog plesnog ansambla s kojim nastupa po cijelom svijetu, a u 80-ima dobiva i međunarodnu popularnost.
Sve se promijenilo s albumom “Ambuya?” iz 1987. koji je objavila Piranha Records, a koji je Stelli Chiweshe donio veliku popularnost van Afrike. Uslijedili su mnogi drugi albumi, suradnje s raznim glazbenicima i nastupi na najvećim svjetskim pozornicama i festivalima, a za svoj je rad dobila nagradu za životno djelo od strane Nacionalne umjetničke akademije Zimbabvea.
Stella Chiweshe je istinska legenda afričke glazbene scene i ovo je jedinstvena prilila da u Zagrebu vidimo ovu 75-godišnju glazbenicu u njenom virtuoznom nastupu na mbiri.

Sljedeći događaj

16
lip
ISTRA I PRIMORJE
Rab
Jelena Radan i Meritas