21
tra
Zagreb
HRT – Studio Zvonimir Bajsić

Tamburaški orkestar HRT-a: Harmonika i Tambura

Zagreb | HRT – Studio Zvonimir Bajsić

21. 04. 2024 | 20:00

Tamburaški orkestar HRT-a: Harmonika i Tambura

Tamburaški orkestar HRTa

share

Ciklus “U ozračju tambure” | Tamburaški orkestar HRT-a: Harmonika i Tambura | Stjepan Vuger, dirigent | HRT, Studio Zvonimir Bajsić | Nedjelja, 21.4.2024., 20h

Novi koncert donosi spoj harmonike i tambure u klasičnom i suvremenom umjetničkom izričaju, ovaj put pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera.Gostujući glazbenici – Ivan Šverko na harmonici kao solist, te kvartet u sastavu Sven Brajković na klaviru, Marko Blašković na bisernici, Martin Durbek na braču i Franjo Pećarić na čelu – predstavit će nam glazbu skladateljice Laure Mjede Čuperjani.

Dirigent, harmonikaš i pedagog, Stjepan Vuger diplomirao je dirigiranje u Zagrebu u klasi Mladena Tarbuka, a harmoniku (u klasi Boruta Zagoranskog) i glazbenu pedagogiju u Puli. Nagrađivani glazbenik nastupa diljem Hrvatske, a djeluje i kao pedagog. Osim s Tamburaškim orkestrom HRT-a, udružit će se s jednim od najistaknutijih koncertnih harmonikaša mlađe generacije, docentom klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli – Ivanom Šverkom.

Za njih je, na narudžbu Tamburaškog orkestra HRT-a, novu skladbu – Meetup – ostvarila  Laura Mjeda Čuperjani, skladateljica koja predaje na Muzičkoj akademiji u Puli, a odnedavno je i dekanica te ustanove. Njezina skladba Time Frame nastala je pak 2021. na narudžbu Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja, i doprinos je nastojanjima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u promociji umjetničke glazbe za tambure. U Osijeku su je 2021. praizveli studenti te ustanove, a sada ćemo je čuti u tumačenju zagrebačkih akademskih tamburaša kojima se pridružuje samoborski pijanist Sven Brajković.

Marko Bertić i Franjo Pećarić za ovu su prigodu obradili i glasovita djela klasičnoga repertoara – Talijanski koncert Johanna Sebastiana Bacha i Suitu Holberg Edvarda Griega.

Sljedeći događaj

21
tra
Zagreb
Klub Močvara
Grima i Ultar u Močvari