02
srp
Slavonski Brod
Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić

Tihomir Hojsak i Filip Novosel

Slavonski Brod | Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić

02 .2022

Tihomir Hojsak i Filip Novosel

290415971_5586413951396929_2779962165085406283_n

share

Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi već su godinama poznati našoj javnosti kao dva vrhunska instrumentalista. Osim što su sjajni virtuozi, pišu svoju glazbu baziranu na hrvatskoj tradiciji i svirajući istu tu glazbu osvajaju pozornice diljem svijeta. U šest godina djelovanja izdali su četiri albuma, surađivali s brojnim ansamblima, solistima i pjevačima od kojih se ističu Zagrebačka filharmonija, Tamburaški orkestar HRT-a, Gibonni, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Monika Leskovar, Pero Galić, Neno Belan, Elvis Stanić i mnogi drugi.
Jednu od tih suradnji ostvarili su i s jednim od najvećih bugarskih glazbenika Theodosiijem Spassovom. Ovaj poznati kavalist, vokalist, skladatelj i umjetnik nagrađen mnogobrojnim nagradama od kojih se ističe i Grammy za suradnju s Ženskim radijskim zborom iz Sofije prepoznat je kako navodi magazin „Newsweek“ kao jedan od najtalentiranijih glazbenika cijele istočne Europe, navodeći kako je ne samo preživio postkomunističku kulturološku pustopoljinu nego je izmislio potpuno novi glazbeni žanr. Spassov svojim virtuoznim sviranjem kavala (bugarski tip frule) spaja bugarsku tradiciju sa jazzom, uz vidljive utjecaje klasične glazbe, ali i glazbe drugih kultura i naroda, baš kao što Hojsak i Novosel to vješto čine svirajući tamburu i kontrabas.
Njihova suradnja počela je 2016., kada su Hojsak i Novosel na svom prvijencu „Bow vs Plectrum“ pozvali Spassova da im gostuje na albumu. Nakon toga Theodosii Spsassov poziva naš dvojac u Bugarsku na turneju gdje je i došlo o ideje o ovakvoj koncertnoj suradnji.
Na programu će se naći originalne skladbe Hojsaka i Novosela, te originalne skladbe Spassova, kao i obrade hrvatskih i bugarskih tradicijskih pjesama i napjeva

Sljedeći događaj

02
srp
Zagreb
MSU
Sara Renar