28
stu
Zadar
Koncertna dvorana braće Bersa

Vladimir&Kalafat

Zadar | Koncertna dvorana braće Bersa

28. 11. 2022 | 19:00

Vladimir&Kalafat

unnamed (17)

share

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz podršku Zaklade Anna Lindh i uz partnerstvo s Gradom Zadrom i Koncertnim uredom Zadar, 28. studenog 2022. godine obilježava Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru s početkom u 19 sati, uz slobodan ulaz.

Vladimira i Kalafat glazbeni je projekt mostarskog umjetnika Vladimira Mićkovića koji na svojim albumima organizira historijsko geografska putovanja Mediteranom. Akademski kipar, slikar i grafičar, glazbenik i pjevač izvanredno sugestivnoga glasa, na granici soprana, duže od desetljeća djeluje kao istraživač glazbenih iskustava i tradicija svijeta iz kojeg je potekao. Pjeva sevdalinke, sefardske i dalmatinske pjesme. S njim u duetu nastupa Gabrijel Prusina, pijanist, aranžer, skladatelj, producent i inženjer zvuka, dugogodišnji član kultnog bosanskohercegovačkog benda Mostar Sevdah Reunion.

Kritika je glazbu Vladimira Mićkovića proglasila produžetkom “Mediteranskog brevijara” mostarskog književnog velikana Predraga Matvejevića. Riječ je o susretu Dalmacije s Istokom, kroz prizmu osobnog pristupa mediteranskoj kulturi i baštini koji, osim geografskih utisaka, još više oslikava emocionalna stanja putnika i izbjeglica, uz neizbježne paralele s današnjim mediteranskim zbjegovima koji idu iz suprotnoga smjera, s afričkih obala u Europu, a koji nažalost prečesto završavaju tragično.

Istovremeno s koncertom u Zadru, započeti će i 35 besplatnih glazbenih koncerata u 24 zemlje Euro-Mediterana koje će na ovaj način predstaviti raznolikost Mediterana u okviru svojih lokalnih zajednica te se digitalno povezujući međunarodno predstaviti kroz umjetnički izričaj kojim će se ostvariti krajnji cilj promocije važnosti razgovora među kulturama i važnosti uvažavanja raznolikosti.

Uz Hrvatsku ostale uključene države su: Albanija, Austrija, Belgija, Egipat, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Jordan, Libanon, Litva, Luksemburg, Maroko, Nizozemska, Palestina., Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Tunis i Turska.

Sljedeći događaj

28 stu - 08 pro
Zagreb
KSET
Rundek & Ekipa