28
stu
Zadar
Koncertna dvorana braće Bersa

Vladimir & Kalafat

Zadar | Koncertna dvorana braće Bersa

28. 11. 2022 | 19:00

Vladimir & Kalafat

face vladimir

share

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz podršku Zaklade Anna Lindh i uz partnerstvo s Gradom Zadrom i Koncertnim uredom Zadar, 28. studenog 2022. godine obilježava Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru s početkom u 19 sati, uz slobodan ulaz.

Vladimir i Kalafat glazbeni je projekt mostarskog umjetnika Vladimira Mićkovića koji na svojim albumima organizira historijsko geografska putovanja Mediteranom. Akademski kipar, slikar i grafičar, glazbenik i pjevač izvanredno sugestivnoga glasa, na granici soprana, duže od desetljeća djeluje kao istraživač glazbenih iskustava i tradicija svijeta iz kojeg je potekao. Pjeva sevdalinke, sefardske i dalmatinske pjesme. S njim u duetu nastupa Gabrijel Prusina, pijanist, aranžer, skladatelj, producent i inženjer zvuka, dugogodišnji član kultnog bosanskohercegovačkog benda Mostar Sevdah Reunion.

Kritika je glazbu Vladimira Mićkovića proglasila produžetkom “Mediteranskog brevijara” mostarskog književnog velikana Predraga Matvejevića. Riječ je o susretu Dalmacije s Istokom, kroz prizmu osobnog pristupa mediteranskoj kulturi i baštini koji, osim geografskih utisaka, još više oslikava emocionalna stanja putnika i izbjeglica, uz neizbježne paralele s današnjim mediteranskim zbjegovima koji idu iz suprotnoga smjera, s afričkih obala u Europu, a koji nažalost prečesto završavaju tragično.

Istovremeno s koncertom u Zadru, započeti će i 35 besplatnih glazbenih koncerata u 24 zemlje Euro-Mediterana koje će na ovaj način predstaviti raznolikost Mediterana u okviru svojih lokalnih zajednica te se digitalno povezujući međunarodno predstaviti kroz umjetnički izričaj kojim će se ostvariti krajnji cilj promocije važnosti razgovora među kulturama i važnosti uvažavanja raznolikosti.

Uz Hrvatsku ostale uključene države su: Albanija, Austrija, Belgija, Egipat, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Jordan, Libanon, Litva, Luksemburg, Maroko, Nizozemska, Palestina., Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Tunis i Turska.

Međunarodni dan Mediterana se obilježava 28. studenog svake godine te predstavlja priliku za promociju razmjene između kultura, suradnju, uvažavanje različitosti te osnaživanja veza između dvije obale Mediterana. Zaklada Anna Lindh ove je godine raspisala javni poziv za sudjelovanje u programu Celebrating the Mediterranean koji za cilj ima slavljenje zajedničkog identiteta, podrijetla i ljubav spram Mediterana kroz organizaciju besplatnih glazbenih koncerata koji će započeti u isto vrijeme na području Euro-Mediteranskog područja i koji će služiti kao podsjetnik da naše sličnosti mogu nadjačati naše razlike. Na poziv Celebrating the Mediterranean je zaprimljeno 96 prijava iz 29 država te je u konačnici odabrano 36 glazbenih prijedloga iz ukupno 25 država s Euro-Mediteranskog područja.

Ova glazbena inicijativa je organizirana zajedno s digitalnom kampanjom ”Mediteran, put kroz osjete” kojoj je cilj osvijestiti da je Mediteran puno više od aromatičnih začina, povjetarca s mora i šarolikih gradova. Mediteran je višeznačni pojam koji njeguje uključivost, suradnju te svima predstavlja nešto drugo, a u isto vrijeme je sva ta raznolikost dio našeg mediteranskog zajedničkog identiteta.

Zaklada Anna Lindh je osnovana 2004. godine na inicijativu predsjednika Europske komisije Romana Prodija kao prva zajednička institucija između EU-a i mediteranskih partnerskih država kojoj je cilj pokrenuti dijalog između kultura i ukloniti rizike mogućih sukoba koji je svoj vrhunac doživio početkom 21. stoljeća. Zaklada je svoje ime dobila prema švedskoj ministrici vanjskih poslova Anni Lindh na koju je izvršen atentat.

Svoje aktivnosti Zaklada Anna Lindh provodi u tri područja:

1. Stvaranjem alternativnih narativa kojim se bori protiv ekstremističkih diskursa i radikalizacije

2. Stvaranjem uključivih i empatičnih društava kako bi se ostvarilo povjerenje i tolerancija

3. Stvaranjem kulture zasnovane na dijalogu i razmjeni.

Više: www.annalindhfoundation.org/news/alf-brings-together-36-civil-society-organisations-celebrating-mediterranean

Sljedeći događaj

28
stu
Zadar
Koncertna dvorana braće Bersa
Vladimir&Kalafat