06
ožu
Zagreb
Klub Močvara

YĪN YĪN u Močvari

Zagreb | Klub Močvara

06. 03. 2024 | 20:00

YĪN YĪN u Močvari

YĪN YĪN u Močvari

share

YĪN YĪN u zagrebačkom klubu Močvara

Nakon malo manje od dvije godine i fantastičnog koncerta u Močvari, “suvremeni hipiji koji sumiraju cijeli kozmos žanrova” Yin Yin vraćaju se na isto mjesto promovirati svoj novi album “Mount Matsu”. Datum ove izuzetno eklektične svečanosti je 6. ožujka 2024.

Ulaznice po early bird cijeni od 15 eura se mogu kupiti u Dirty Old Shopu i na njihovom webu, a nakon toga će cijena narasti na 18 eura.

Grupa je osnovana 2018. u nizozemskom Maastrichtu, a odmah su svojim radom zaintrigirali ljude iz Les Disques Bongo Joe, jedne od trenutno najvažnijih funk izdavačkih kuća na svijetu. YĪN YĪN funk uzimaju kao osnovu, a svoj izričaj uglavnom vežu uz glazbu iz Južne Azije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, popularno zvanom ‘thai funk’. Naime, kada su Amerikanci ratovali u Vijetnamu i okolnim zemljama, sa sobom su ponijeli i glazbu koja je na tom području doživjela sinergiju s tradicijskim zvucima te postala iznimno popularna među domicilnim stanovništvom. Svjetsku popularnost te glazbe napravili su razni ‘diggeri’ koji su početkom 21. stoljeća objavljivali thai-funk kompilacije, a uskoro su se pojavili i bendovi koji sviraju glazbu inspiriranu tim zvucima.

YĪN YĪN se smatra jednim od najvažnijih modernih bendova koji se poigravaju s thai-funkom. Od svojeg prvog EP-a osvojili su plesne podije, a album “The Rabbit That Hunts Tigers” iz 2019. gurnuo ih je među najvažnije izvođače bogatog Bongo Joe kataloga. Najbolji opis tog albuma je ovaj: “Made of groovy tunes and dance killers, this album could be the crazy soundtrack of a 60s hippie village on the South China Sea.”
No, iako je album doživio veliki uspjeh, pravu snagu YĪN YĪN crpe na live nastupima. U to su se uvjeriti svi koji su u Močvaru došli pogledati promociju njihovog drugog albuma- “The Age Of Aquarius” kojeg ja izdala najbolja world music izdavačka kuću na svijetu – Glitterbeat Records, čiji je suosnivač hrvtaskoj publici jako dobro poznati Chris Eckman. Oni će također izdati i treći album “Mount Matsu” koji će svjetlo dana ugledati 19. siječnja 2024. Iz benda najavljuju da će ovo izdanje, kao što pomalo i samo ime sugerira, biti pod snažnim utjecajem japanske kulture, ali i da je ono rezultat “demokratskih procesa četvero glazbenika koji su usput postali prijatelji”. Ljubitelji disco psihodelije, funka i svakorazne glazbene egzotike, ali i oni znatiželjnici koji dođu vidjeti zbog čega je nastao hajp oko nekog benda, nipošto ne smiju propustiti ovaj koncert, Vidimo se 6. ožujka u Močvari.

Izvještaj s prethodnog koncerta u Močvari

Sljedeći događaj

06
ožu
Zagreb
Vintage Industrial Bar
Đerko i Stole u Vintage Industrial Baru