14
srp
Zagreb
Klovićevi Dvori

Zagrebački kvartet

Zagreb | Klovićevi Dvori

14. 07. 2022 | 21:00

Zagrebački kvartet

282566453_462390182359513_2592179940800617553_n

share

Zagrebački kvartet

Milan Milošević, klarinet
Žarko Perišić, fagot
Priče o ljubavi, nadanju i patnji

John Dowland: Lachrimae Tristes (Seven Tears)

Johannes Brahms: Kvintet za klarinet i gudački kvartet u h-molu, op. 115
Farshid Samandari (Kanada): To the Tales Unsaid (svjetska praizvedba)

Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet u F-duru, KV 370/368b
Antonín Dvořák: Serenada za gudače u E-duru, op. 22

Koncertom 25. travnja 1919. u Velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda (današnji Hrvatski glazbeni zavod) utemeljen je Zagrebački kvartet. Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja, doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi. Današnji sastav čine violinisti Martin Krpan i Davor Philips, violist Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je više od 4000 koncerata na svim kontinentima te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, među kojima su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records. U svojoj stoljetnoj povijesti, Zagrebački kvartet dobio je brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja, među kojima se ističu Nagrade Grada Zagreba, nagrada Milka Trnina, Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski, nagrade Vladimir Nazor i Vatroslav Lisinski, povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi te niz diskografskih nagrada Porin, kao i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.

Klarinetist Milan Milošević doktorirao je glazbu na Sveučilištu Britanske Kolumbije u Kanadi. Dobitnik je doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izvrsnost na Sveučilištu Britanske Kolumbije te nagrade Umjetničkog vijeća Britanske Kolumbije. Predstavnik je i sponzorirani umjetnik Légère Reedsa (Kanada), Silverstein Worksa (SAD) te Stowasser J. Tárogatóa (Mađarska). Bio je član Beogradske filharmonije, umjetnički voditelj Puhačkog ansambla Beogradske filharmonije i međunarodnog ansambla Synergia 5 te je predavao klarinet na Sveučilištu u Manitobi. Trenutačno djeluje kao profesor klarineta na kanadskom Kraljevskom glazbenom konzervatoriju (RCM) te solo klarinetist Interkulturalnog orkestra u Vancouveru (VICO). Surađuje s brojnim priznatim ansamblima, orkestrima i umjetnicima te je redoviti gost predavač na znanstvenim konferencijama i majstorskim tečajevima diljem svijeta.

Žarko Perišić u rodnom Splitu završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Nakon studija fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marijana Kobetića nastavlja usavršavanje na Visokoj školi za glazbu Mozarteum u Salzburgu u klasi Milana Turkovića. Koncertno djeluje s brojnim europskim ansamblima i orkestrima, pri čemu se ističu neprekidne suradnje s ansamblom ÖENM iz Salzburga te komornim oktetom Hagen Festivala čiji je član. Sudionik je festivala u Villarsu (Švicarska), Straussovih dana, Muzičkog biennala Zagreb te surađuje s brojnim istaknutim umjetnicima. Od 2004.godine djeluje kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2005. kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a.

Partner koncerta: Kanadsko veleposlanstvo

Sljedeći događaj

15
srp
Dubrovnik
Solitudo
Vesna Pisarović