01
pro
2023
Oglasna ploča

Natječaj: novo djelo za balet

Muzički biennale Zagreb otvara svoje 33. izdanje novim baletom na temu "Prekinute veze"

MBZ natječaj balet

Frano Đurović, Hero is Tired

share

Muzički biennale Zagreb otvara svoje 33. izdanje novim baletom u travnju 2025. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ovim natječajem MBZ i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) traže glazbu za novo baletno djelo za komorni ansambl (i elektroniku) inspirirano temom festivala: Prekinute veze.

Nastavno na ovaj skladateljski natječaj, bit će raspisan natječaj za koreografa koji će s odabranom kompozitoricom ili kompozitorom realizirati projekt u koordinaciji s umjetničkim timom MBZ-a i Massimilianom Volpinijem, direktorom Baleta HNK-a Zagreb.

 

Potrebna dokumentacija:

– CV skladateljice/skladatelja (svakako navesti e-mail i adresu za kontakt)

– portfolio skladateljice/skladatelja u vidu dviju recentnih skladbi ne starijih od pet godina (snimka + partitura – u slučaju digitalnih skladbi može se priložiti skica)

– prijedlog novog djela za balet na temu Prekinute veze (ne dulji od dvije A4 stranice) koji u slobodnoj formi propituje bilo koji aspekt pojma ‘prekinuta veza’

*  Više o temi možete saznati u nastavku teksta.

 

Tko se može javiti na natječaj:

– prijaviti se mogu svi punoljetni skladatelji, neovisno o dobi i nacionalnosti

– prijava može biti individualna ili u timu s koreografom

– ako se javlja skladateljsko-koreografski tim, uz gore navedenu dokumentaciju treba priložiti i CV i portfolio koreografa te u prijedlogu novog djela, uz skladateljski, opisati i koreografski koncept; žiri zadržava pravo da u slučaju grupne prijave odabere oba autora ili samo skladateljicu/skladatelja

 

Uvjeti natječaja:

– pobjednica/pobjednik obvezuje se napisati novo originalno djelu u trajanju od 20 minuta

– instrumentarij: komorni orkestar – točan sastav bit će definiran naknadno

– korištenje elektronike moguće je uz prethodni dogovor s umjetničkim timom MBZ-a

– MBZ/HDS honorirat će izabrani rad u iznosu od 6.000,00 € brutto

– MBZ/HDS također pokriva trošak puta do iznosa od 300,00 € te smještaj za vrijeme finalnih probi i premijere (tri do pet noćenja – ovisno o potrebama produkcije)

– od umjetnika se tijekom boravka u Zagrebu očekuje rad na skladbi s dodijeljenim koreografom, baletnim ansamblom HNK-a, orkestrom, umjetničkim ravnateljima MBZ-a te ostatkom MBZ/HDS tima

– slanjem prijave na Natječaj autori prihvaćaju sve natječajne uvjete

– autor nema pravo jednostrano povući odabranu skladbu

– prijave koje ne udovoljavaju gore navedenim uvjetima neće biti uzete u razmatranje

 

Nagrađeni autor ili autori prenose na MBZ/HDS sljedeća prava:

– pravo prve javne izvedbe

– trajno pravo snimanja, izdavanja i stavljanja u promet nosača zvuka i video snimke izvedbi

– trajno pravo prijenosa putem radija, televizije i drugih digitalnih medija

– sva ostala prava ostaju autoru ili autorima prema hrvatskom Zakonu o autorskom pravu

 

Dodijeljena nagrada bit će isplaćena autoru ili autorima nakon predaje partiture u digitalnom obliku, a po sklopljenom ugovoru.

Sve odluke žirija su finalne i ne uključuju mogućnost žalbe.

Za detaljnije informacije možete nas kontaktirati na [email protected]

 

Žiri i rokovi:

– žiri čine renomirana hrvatska skladateljica Sara Glojnarić, direktor Baleta HNK-a Massimiliano Volpini i umjetnički ravnatelji MBZ-a Tomislav Oliver, Ivan Josip Skender i Davor Branimir Vincze

– rok prijave je 15. siječnja 2024.

– rezultati natječaja bit će objavljeni do sredine veljače 2024. godine na internetskoj stranici MBZ-a

– prijava je moguća isključivo u digitalnom obliku, slanjem natječajne dokumentacije na:

 

*Tema festivala 2025.: Prekinute veze

33. izdanje MBZ-a inspirira se gornjogradskim Muzejem prekinutih veza: https://brokenships.com/ Muzej prekinutih veza je fizički i virtualni prostor koji prikuplja, čuva i izlaže osobne predmete te priče simboličke emotivne vrijednosti. Muzej je stalno rastuća zbirka predmeta, uspomena na prošle veze, popraćena osobnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. Za razliku od destruktivnih uputa za samopomoć pri oporavku od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma – sudjelovanjem u univerzalnoj zbirci Muzeja.

Muzej prekinutih veza originalni je umjetnički projekt koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej je otada poveo tisuće ljudi na putovanje oko svijeta, propitujući ljudsko poimanje baštine. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmioniji muzejski projekt u Europi.

 

Polazeći od emotivnog shvaćanja ovog pojma, festival proširuje taj pojam na kulturološke, socijalne i političke teme. Shodno tome, tema ‘prekinutih veza’ može biti shvaćena i kao: prekinuta veza između različitih aktera u kulturi, prekinuta veza sa zapuštenim arhitektonsko-kulturnim baštinama u gradu, prekinuta veza umjetnika u inozemstvu s njihovim matičnim zemljama, ali naravno i šire. U prijedlogu novog djela za MBZ, prijavitelji se mogu inspirirati gore navedenim idejama ili propitivati ideju prekida, raskidanja ili pak ponovnog povezivanja na potpuno slobodan način. Radujemo se čitanju vaših prijedloga.

– MBZ

Moglo bi Vas zanimati