19
pro
2023
Oglasna ploča

inicijativa Europske festivalske asocijacije

Najavljen treći poziv natječaja EFFEA

EFFEA - Europski festivalski fond za perspektivne umjetnike

EFFEA - Europski festivalski fond za perspektivne umjetnike

share

Festivali su plodno tlo za pronalaženje i poticanje talenata. Oni su prostori razmjene između umjetnika i javnosti, olakšavaju veze među samim umjetnicima, ali i s drugim profesionalcima. Festivali su alkemičari inovacija, kustosi rizičnih nastojanja, čuvari i posredničke odskočne daske za umjetnike iz različitih umjetničkih disciplina. Europski festivalski fond za perspektivne umjetnike – EFFEA, inicijativa Europske udruge festivala, sustav je izgrađen da osnaži festivale i ponudi perspektivnim umjetnicima platformu za etabliranje na međunarodnoj pozornici.

EFFEA upućuje otvoreni poziv festivalima za prekogranični rad i stvaranje mreže kolega sa zajedničkim ciljevima. EFFEA također prepoznaje da budućnost leži u sinergiji različitih perspektiva i zajedničkih nastojanja. Kroz EFFEA-u, festivali se udružuju kako bi potaknuli uspjeh perspektivnih umjetnika.

Prijave za EFFEA poziv #3 bit će otvorene od 15. siječnja 2024. do 19. ožujka 2024. Bit će odabrano 50 rezidencija koje će uključivati 50 perspektivnih umjetnika u suradnji s najmanje dva festivala iz različitih zemalja. Svi umjetnički festivali iz država članica EU-a, Kreativne Europe i drugih uključenih zemalja (pogledajte dolje) registrirani na FestivalFinder.eu pozvani su da se prijave.

Što je EFFEA rezidencija?

EFFEA Residency rezidencijalni je umjetnički program u koprodukciji vodećeg festivala i najmanje dva partnerska festivala, iz različitih zemalja s popisa prihvatljivih zemalja. Perspektivnim umjetnicima pruža priliku da istraže svoje ideje i kreativne projekte, bilo da se radi o originalnim djelima ili o evoluciji postojećih, pružajući im potrebno vrijeme, prostor i podršku. Unutar tog okvira, umjetnici stvaraju intimne veze s voditeljima festivala, naglašavajući predanost izvan pojedinačne prezentacije. Cilj je uspostaviti trajne i značajne veze između umjetnika, festivala i publike.

Postoje dvije kategorije:

1. Discovery: Festivali (vodeći festival + minimalno jedan partnerski festival, iz dvije različite zemlje) pod svoje okrilje uzimaju umjetnike u ranoj fazi karijere s iznimnim talentom koji su spremni za međunarodni proboj.
Boravak bi trebao uključivati: obuku/mentorstvo/poučavanje, potporu za dopiranje do lokalnih zajednica i/ili druge značajke koje umjetnici opisuju u svojoj procjeni potreba; prezentacija rada u tijeku na vodećem festivalu; radionica (online ili uživo) čiji je domaćin vodeći festival koji prezentira umjetnika najmanje jednom voditelju sa svakog partnerskog festivala.
Otprilike 40 potpora po 8.000 € bit će dodijeljeno ovoj kategoriji.

2. Springboard: Festivali (vodeći festival + najmanje dva partnerska festivala, iz različitih zemalja) pod svoje okrilje uzimaju umjetnike već etablirane u vlastitoj zemlji koji su spremni za razvoj svoje međunarodne karijere.
Rezidencija bi trebala uključivati: obuku/mentorstvo/poučavanje, potporu za dopiranje do lokalnih zajednica i/ili druge značajke koje umjetnici opisuju u svojoj procjeni potreba; produkcijski rezultat/prezentacija na svakom od festivala; masterclass (uživo) koji umjetnik vodi na svakom od festivala.

Otprilike deset potpora po 15.000 € bit će dodijeljeno ovoj kategoriji.
Imajte na umu da Residency EFFEA ne financira turneje.

Tko se može prijaviti?

EFFEA poziv #3 otvoren je za sve festivale i umjetnike koji ispunjavaju sljedeće uvjete:
Festivali postoje najmanje jedno izdanje i registrirani su na FestivalFinder.eu. Registrirajte se ovdje.
Festivali i umjetnici imaju službene adrese u jednoj od sljedećih zemalja:
Države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska , Španjolska, Slovačka, Slovenija, Švedska.
Zemlje Kreativne Europe: Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Ukrajina, Tunis.
Ostale uključene zemlje: Izrael, Palestina, Švicarska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Napomena: Izrael, Palestina, Švicarska, Turska i UK mogu se prijaviti samo kao partneri, a ne kao vodeći festivali. Umjetnici iz ovih zemalja također mogu biti predloženi.
Festivali i umjetnici djeluju u jednoj od sljedećih umjetničkih disciplina: arhitektura, balet, suvremeni ples, cirkus, dizajn/primijenjena umjetnost, digitalna umjetnost, film, folklor i narodna umjetnost, baština, interdisciplinarno, književnost, glazba, opera, ulična umjetnost, kazalište, fotografija/video, skulptura, slikanje.

Zainteresirani za prijavu?

Tijekom otvorenog poziva organizirat ćemo informativne sesije koje će služiti za umrežavanje te pitanja i odgovore. U svakoj sesiji imate priliku povezati se s potencijalnim partnerima i umjetnicima te pronaći relevantne odgovore na svoja pitanja. Zabilježite sljedeće datume:
9.1.2024. – Registrirajte se ovdje
26.1.2024. – Registrirajte se ovdje
9.2.2024. – Registrirajte se ovdje
1.3.2024. – Registrirajte se ovdje

U međuvremenu razmislite o:
umjetnicima koje će vaš Festival predstaviti
– kategoriji u kojoj se prijavljujete – Discovery ili Springboard
– dva (ili više) partnera s kojima želite razvijati projekt.

Obratite se potencijalnim partnerima putem zajednice EFFEA na Facebooku i FestivalFinder.eu

Za više informacija:
Donika Rudi Berishaj, EFFEA koordinatorica: [email protected]
Luana Santos, komunikacijska i administrativna asistentica: [email protected]

Moglo bi Vas zanimati