31
lis
2022
Slušaj & Gledaj

10 pjesama za Halloween

halloween pjesme

Pjesme za Halloween / Canva Pro

share

Halloween, Samhain ili Noć vještica – kako god da dan tradicionalno zvali, poanta je u kičastom zastrašivanju, estetiziranoj jezi i grotesknim prikazima smrti. Halloween je rezultat pretkršćanskih keltskih praksi koji su Amerikanci popularizirali i eksploatirali u 20. stoljeću. No koja god da bila komercijalno-konzumeristička namjera ovog sad svjetskog blagdana, glazba je neodvojiv dio običaja. Dok anglofoni svijet posvjećuje film i glazbu Noći vještica, u našem se dijelu svijeta obilježava kroz maskiranje, zabavu i plesnjake. Upravo zato smo vam složili listu domaćih i regionalnih pjesama čiji su videospotovi kao stvoreni za noć kada se natječemo u sablažnjavanju i gnušanju. Prošli smo cijelu zemlju i regiju i izvukli jezive stvari. Udri jezu na veselje i zavrti ove spotove koji su izazivali strah, otpor ili cenzuru.

1. Kasandra “I’ve Got a Feeling”

Kraljica Cro-dancea Kasandra nas je napustila prije godinu dana nakon više od četvrt stoljeća glazbene neaktivnosti. U samo par godina, obilježila je rane devedesete s dva studijska albuma čije će stihove i elektroničku produkciju prepoznati njezina generacija, kao i pomladci iste. Najveći hit obožavane pop-pjevačice bio je i ostao “I’ve Got a Feeling” čiji ekstremno kičast videospot vrišti estetikom Halloweena. Svi klišeji klasičnih horor filmova i priča su ovdje: vampiri, duhovi, nemrtve hodačice između svijetova živih i mrtvih i – najvažnije – junakinja kao femme fatale. Kasandra, hvala ti na ovom klasiku koji je središnji dio svakog trash partyja!

Edo Maajka – “Prikaze”

Malo je tko trijumfalno debitirao, posebice ranih 2000-ih, izdanjem koje je trenutačno transformiralo scenu kao što je to učinio Edo Maajka vodopadima i brzacima rima na prvijencu Slušaj mater. Samo će gluhi osporiti maestralnost pisanja i produkcije koju je Koolade zakucao prije točno 2o godina. Jedan od najvećih singlova s albuma su “Prikaze” o Edinim kasnonoćnim paranojama nakon previše hedonizma. Pomaknuto svjedočanstvo u pametnim rimama hipnotizirat će vas kao i jeziva dominantna linija gudačkih instrumenata podignuto je na još višu razinu pomalo burtonovskim videospotom u režiji produkcijske kuće Kerozin. Spot estetski i tehnološki nije nimalo dobro ostario i estetski spada u kategoriju trasha, ali samo kao video tretman. Ovo je teški klasik hip-hopa, milenijalaca, Halloweena i Balkana.

3. Dubioza Kolektiv – “Kafana”

Dubioza kolektiv je s transformacijom u međunarodni fusion fenomen odstupila od estetike protesta i fokusirala se na teatralne i vizualno atraktivne tretmane pjesama. U “Kafani” videospotom tek se prostorom kafane dotiču tematike pjesme koju su proširili idejom da te u kafani čeka smrt, jeza i propast. Noć živih mrtvaca pojela je sve birtijaše u ovom mini-filmu uz koji ćete se gnušati u poskoku.

4. Marčelo, Nensi, Raid i Krumes – “Udahni”

Srpski reper brzog jezika Marčelo na svom se šestom studijskom albumu Noina varka uhvatio u koštac s klasičnim problemima suvremenog društva: korupcija, profiterstvo, unformizam, podređnost popularnim i masovnim medijima. U mračnom i frenetičnom spotu koristi se metaforom zombijevske apokalipse za sud društva koji je iza sebe ostavio kritičan um.

Recepti za obična jela za ručak nikad nisu bili ovako jezivi. Ajs Nigrutin doslovce repa recept za juhu i punjena pileća prsa s prilogom, nakon čega ćete ili poželjeti napraviti klasični ručak ili više nikad ne primirisati ovim namirnicama. Produkcija i DJ-a MKDL (Mama kaže da sam lep) puna teksture složene od reversa, suprostavljenih beatova i naglašenog reverba očigledno je nadahnula videospot što izaziva nelagodu bez ijednog eksplicitnog ili provokativnog elementa. Definicija trilera.

6. Konstrakta  – “Mekano”

Balkanska zvijezda 2022. Konstrakta je začudila pola svijeta svojom bizarnom “In Corpore Sano” snažne sociopolitičke poruke. Pjesma je dio triptiha imena – “Triptih” od tri video-poglavlja njezine satirične priče koja je pomela YouTube. Spot za “Mekano” aludira na kanibalizam i konzumerizam u svom gotički oblikovanom ambijentu gdje se pjevačica i njezin partner neumjereno šopaju mesinom, čime izazivaju nelagodu i puno paušalnih psihoanalitičkih zaključaka.

7. Ramirez – Fantastično,bezobrazno (Uncensored Cut)

Prije negoli se rodio Pavel, Aljoša Šerić bio je frontmen gitarskog, alt-rock benda Ramirez koji su obilježili 2000-e. U jeku morbidne recesije bend je objavio treći studijski album Divovi i kamikaze kojeg je ‘otvorio’ singl “Fantastično, bezobrazno” placebovskoga zvuka, kao i placebovske video-estetike. Aljoša u mračnoj sobi igra ruski rulet sa svojim suparnikom. Nećemo pokvariti što se dogodi u spotu i zašto smo ga ovdje uvrstili, ali samo ćemo podsjetiti na količinu medijske prašine koju je Filip Filković Philatz izazvao ovim tretmanom pjesme. Spot je doživio cenzuru na državnoj televiziji i probudio sve dušebrižnike vremena koji danas ne bi reagirali na ovakvu fabulu.

8. Dječaci – “Lovrinac”

Morbidnost nikad nije bila pjevna kao u “Lovrincu” 2012. godine kada je hip-hop trojka Dječaci bila jedno od najpopularnijih domaćih imena. Dečki su u maniri brojalice ispričali priču o zagrobnom životu Splićana na groblju Lovrinac. “Mafijaši, kriminalci, lupeži, drogeraši, psihopati, pedofili” – “na Lovrincu Split je cili.” Plesna produkcija i nevjerojatno pamtljivi stihovi o ubijenim Splićanima je redefinicija groteske (i satire).

9. Dječaci – “Struja” feat. KUD Pleter

Još jedan od grotesknih singlova Dječaka skinut s njihovog trećeg i posljednjeg albuma Firma za koji će mnogi reći da je među najboljim izdanjima benda koji se ubrzo nakon njega razišao, a Vojko prometnuo u domaću senzaciju. Pjesma i spot prepuni kulturnih referenci i elemenata hrvatskog folklora neće vas ostaviti ravnodušnim.

“Moj dio teksta je inspiriralo mutno sjećanje na vrijeme koje sam provodio kao dijete kod bake i djeda prije rata, na noćna seoska okupljanja kad bi ozbiljni stariji ljudi pričali kako su vidjeli vile u šumi i slično. To mi se pomiješalo sa pričom da mi je majku dok je bila dijete na selu udario grom, a moj otac ( sada doktor elektrotehnike) je vidio struju prvi put sa 12 godina kad je neka tetka pritisnula šteker i žarulja je zasvijetlila. U pjesmi se provlači i tadašnja pred-ratna tenzija koju nisam mogao razumjeti kao toddler.” – Vojko V

10. Po’ metra crijeva – “Djed Mrz”

Još jedna zlokobna numera s primjesama folklora, ali u puno slikovitijem izdanju. Kao i Burtonova Predbožićna noćna mora, ova pjesma ča-metalaca (kvarnerskih metalaca koji tale tradicijski instrumentarij s oštrim metalskim riffovima) spaja motive jeze, horora i lika Djeda Mraza. Mijeh, električna gitara i growl o Božiću. Ne može prikladnije za Halloween. Kao i u većini recentnih kvarnerskih izdanja, Matej Zec (Let 3) zaslužan je za master ove pjesme.

Moglo bi Vas zanimati